tirsdag 5. juni 2018

Slow Living


Besøk!!!!


Nå er all veden inne i skjulet og jeg kan bare glede meg til det blir kaldt og den skal bæres inn til ovnen iløpet av høsten og vinteren. Skjulet er fult så det er mer enn nok til en lang og kald vinter. Litt såre fingertupper av å kaste tørrgran, men noen småfliser må man vel bare akseptere. Litt god håndkrem noen dager så er de så gode som nye igjen.


Planene er ikke så store for morgendagen, da skal Patran ha muntlig tysk eksamen, så da blir det litt kjøreoppdrag. Så er det jobb i to dager før det er to uker ferie. Denne ferien skal jeg ta alt på sparket, ingen planer i det hele tatt. Bare en ting er sikkert, bilder skal det bli. Kommer varmen tilbake i fult monn så stikker jeg til fjells en tur.


Disse sauene er fra forrige fotorunde jeg hadde sist onsdag. De var overlykkelige over besøk, de kom springene i full fart, men ble nok litt skuffet da jeg ikke hadde med noe spiselig i det hele tatt til dem. Men jeg stoppet jo bare som en liten impulshandling når jeg kjørte forbi. 


"Slow living" handler om å få med seg livet, mens det foregår. Slow living handler i stor grad om å roe ned tempoet man har i hverdagen for å leve mer i nuet. Men det handler også om å leve med en større bevissthet i det du foretar deg. Det handler om å forenkle alt du foretar deg. Alt i fra enkle klær til enkel mat. Å leve saktere betyr (ironisk nok) ikke at alt skal fysisk gå saktere. Det handler derimot å komme i større kontakt med det du gjør.Gjør færre ting i løpet av uka, dagen eller måneden. Du prioriterer det absolutt viktigste og lar resten fare forbi. Det er en tid for alt. Kom i mer kontakt med naturen. Uten musikk på ørene. Skogens lyder er musikk nok i massevis. Sett av tid til deg selv hver dag. Fem minutter eller en time. Det er ikke så nøye. Finn roen. Rydd timeplanen! Når du føler på den overkommelige mengden med ting du har å gjøre, så rydder du timeplanen. Skru av mobilen eller la den ligge på et sted der du ikke se den.


Skriv en takknemlighetdagbok. Og før ned minst tre ting du er takknemlig for daglig.


Mindfulness betegner, innen psykologi, det å være bevisst tilstede og oppmerksom på det som erfares i øyeblikket, med en vennlig, åpen holdning. Det forstås som en egenskap alle har, som kan styrkes ved øvelse. På norsk kalles mindfulness ofte oppmerksomt nærvær og oppmerksomhetstrening.


I vestlig psykologi brukes mindfulness uavhengig av spesifikke religiøse eller etiske doktriner. Her defineres begrepet ved to komponenter: (a) intensjonell oppmerksomhet på subjektiv erfaring fra øyeblikk til øyeblikk, og (b) en holdning av nysgjerrighet, åpenhet, ikke-dømming og aksept. Utviklingen av mindfulness som klinisk metode begynte i 1979 med Jon Kabat-Zinns såkalte mindfulness-based stress reduction (MBSR), en psykososial behandlingsform for pasienter med kroniske smerter og stressplager.


Det finnes forskningsmessig støtte for bruken av mindfulness-baserte metoder, særlig ved depresjon, angst, stress og smerteplager. Mindfulness viser en negativ sammenheng med unngåelsesatferd og bekymring, og positiv med selv-aksept, affekttoleranse og adaptiv stresshåndtering. Noen studier har også dokumentert gunstige endringer i immunforsvar, genfunksjon og hjernens struktur og funksjon etter mindfulness-trening. Andre studier har assosiert mindfulness med prososial atferd.


Mindfulness - få tilgang til nået. "Alle disse dagene som kom og gikk – ikke visste jeg at de var livet" - Stig Johansson. Det finnes bare et sted og tidspunkt som du kan være eller ha noen som helst kontroll over. Her og nå. Vi nyter sjelden øyeblikket, det er alltid noe å hige etter rundt neste sving.


Mindfulness kan beskrives som en tilstand hvor man aktivt styrer oppmerksomheten mot det som skjer akkurat nå. Følelser og tanker som popper opp, observeres fra avstand uten å vurdere om de er "bra" eller "dårlige". Istedet for å la livet gå på autopilot, betyr det å være mindful å være fullstendig tilstede i nået.


De fleste mennesker er fanget av sine egne tanker hele sitt liv. De går aldri utenfor en smal, mentalt konstruert, tilpasset følelse av jeget som er betinget av fortiden. Inne i deg, og i alle andre mennesker, finnes det en bevissthet som er dypere enn tanker. Det er essensen av hvem du er. Vi kan kalle det tilstedeværelse, oppmerksomhet eller den betingelsesløse bevissthet.


Selv om vi i et heldig øyeblikk føler oss lykkelige, så er det som regel en midlertidig følelse, og plutselig befinner vi oss atter en gang i den hverdagslige sumpen av stress, frykt, tvil og angst. Ekte lykke og indre fred henger nøye sammen med vår evne til å akseptere og bifalle virkeligheten – eller Nåtiden.


Familiens sorte får


Ja er det egentlig så dumt å skille seg ut fra mengden? Er det så dumt å være seg selv og la andre godta deg som du er og ikke late som du er en som andre kanskje godtar og tror at du egentlig er sånn?


Positive punkter i dag... Komme hjem fra jobb etter å ha handlet inn dagens middag, som Patran og Anders tilbereder. Spise i ettermiddagssola på verandaen. Nyte stillheten. Kaste ball til hundene i bassenget, se hvor mye de setter pris på oppmerksomhet og aktivisering. Sitte i fred og la tankene drive, plutselig finner en ut at en jammen har tatt en liten dubb på verandaen.


Har du tenkt over din dag, eller ser du bare framover på hva morgendagen vil bringe?


Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,
ho er for ljos til det.
Då skal vi vandra isaman ute,
|: under dei lauvtunge tre. :|

Då skal vi vandra isaman ute,
der blomar igraset står.
Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,
|: som kruser med dogg vårt hår. :|

Vi skal ikkje sova frå høysåteangen
og grashoppespelet i eng,
men vandra i lag underbleikblå himlen
|: til fuglane lyfter veng. :|

Og kjenna at vi er i slekt med jorda,
med vinden og kvite sky,
og vita at vi skal vera isaman
|: like til morgongry. :|

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!