onsdag 16. mai 2018

H.M Kongens Garde


Ved en tilfeldighet så har det blitt til at jeg følger Slottsparken på Facebook, og i går kom jeg over en annonsering der. Onsdag 16. mai holder Gardens drilltropp sesongens første oppvisning på Slottsplassen. Det skjer i forbindelse med vaktskiftet klokken 13.30, og er en flott opplevelse! Neste mulighet blir sannsynligvis 4. juli.

Når jeg i tillegg har startet opp med denne Stolpejakten, så passet det jo med en kombinasjonstur i dag siden jeg hadde fri fra jobben. Hailey trenger stadig nye impulser og Ronja er det lenge siden har vært med på noe særlig i byen. Så i dag ble det tre fluer i en smekk.


Det ble stadig varmere og varmere utover dagen, så det er greit at det er endel fontener og dammer i Tigerstaden slik at en ikke trenger å ha dårlig samvittighet for å dra med seg noen firbeinte på tur. Asfalten var bitte litt varm når vi gikk fra Slottsplassen og tilbake til bilen, men vi holdt oss mye i skyggen på fortauene.


Jeg er litt imponert over alle blomstene som er rundt om i Oslo, det er ikke bare bed i parker, men krukker og potter mange andre steder også. Da må man jo ta noen blomsterbilder også. Greit å ha god tid til det en skal rekke, så en kan suse litt gatelangs der når en sjelden gang er der på dagtid. Begynner egentlig å bli rimelig kjent der nå, så jeg finner fram uten så alt for mye knoting.


Det er ikke bare blomster det bugner av i byen, det er en overflod av skulpturer også. Mange riktig så forseggjorte.


Jeg plukket alle stolpene som tilhørte kartet, så neste gang må jeg i en annen bydel for å finne nye stolper. Skal lage et eget innlegg om Stolpejakt så du kan se hva det går ut på, for jeg glemte å ta bilde av noen av stolpene i dag og da blir det litt kleint å forklare. Har tenkt meg til Jevnaker på fredag for å plukke noen av de som er der, da kan jeg jo ta med meg fotoapparatet også. Sikkert en firbeint eller to også.


Ronja har jo vært med endel til Oslo så hun tok alt ganske så nonchalant. Etter en stund datt Hailey inn i den modusen også. Da er det så greit å ha dem med seg rundt i en forholdsvis folksom hovedstad med mengder av turister fra øst.


Overraskende i dag var hvor mange som klappet Hailey og spurte om å få hilse på, for ikke å snakke om hvor mange som sa hun var så fin. Til og med når vi var på slottsplassen og garden var ferdig så kom det en mann bort og fortalte hvor fine hunder jeg hadde. Sånt er skikkelig koselig da.


Ved Spikersuppa var det en utenlandsk dame som ga bort sånne lange ballonger som kan knytes og formes som dyr. Når ungen tok i mot så ville hun ha penger av foreldrene eller den som var med ungen. Det er en viss psykologisk press da på å bla opp penger for ballongen, det er jo sjelden ballonger blir tatt fra små unger som ikke skjønner at bestemødrene blir lurt.


Synes egentlig folk ødelegger bildene, om en ikke skal ta bilder av folk da. Men i dag var det ikke enkelt å få tatt bilder uten at der var noen som kvema i veien.


Karl Johan bugnet av blomster. Der så jeg forøvrig Sandra Borch, men hun var veldig opptatt av telefonen sin. Hun var mindre enn det jeg hadde forestilt meg.


Om man har tid til å titte litt rundt seg er det utrolig mange detaljer på de gamle bygningene i Oslo. Mange er datert fra 1800-tallet.


Skulle tatt en regnværsdag uten hunder der og trålet museer. Mye å lære der om en tar seg tid til å lese noen informasjonstavler.


Synd alle nybygg er så "annerledes" med alt for få detaljer. Men kostnader skal jo kuttes og da er jo detaljer forholdsvis dyre. Noe som gjør dem enkle å kutte.


En ting Hønefoss kunne trengt er en trikk. Når jeg sto ved gjerdet og ventet på at garden skulle starte overhørte jeg en samtale mellom en jentegjeng. Kollektivtransporten var ikke noen innertier skjønte jeg. Den ene hadde reist og blitt kjørt til begge togstasjonene og ennå hadde hun brukt fire timer for å komme seg hjem. For ikke å snakke om hvor svindyrt det var å kjøre tog. 


Venninna kom med et skikkelig sparetips, du kunne kjøre bilen og parkere i en grøftekant på Røa, så tok du bare banen ned til byen. Da slapp du svindyr parkering. Et annet tips var også å parkere på Ikea og ta Ikeabussen inn til byen. Jupp fristet virkelig å flytte til byen kjente jeg...


Vi gikk fra stolpe til stolpe. De var ikke så veldig langt unna hverandre, men de skal da finnes og scannes før en skal se etter den neste på kartet. Når en hadde scannet QR-koden så kom det opp informasjon om stedet stolpen var plassert.


Vi nærmet oss slottet for å sjekke om det var mange folk der, så vi skulle stå rolig for å få en bra plassering. Det viste seg at det slett ikke var noe trengsel der ennå, så vi kunne ta en runde i slotts hagen. 


Sperringer var satt opp, men det var åpninger i dem så en kunne gå på slottsplassen og helt opp til gardistene som sto vakt ved porten og inngangen. Flagget var heist så de kongelige var på besøk, jeg regnet med at de hadde vist seg på verandaen iløpet av dagen. Men den gang ei. Skikkelig kipt spør du meg. 


Burde de ikke vise de som "beskytter" dem litt respekt å kikket på når de hadde laget en oppvisning på gårdsplassen deres?


Slottshagen er også full av skulpturer av kjente personer og kongelige.


Det var ikke mange hunder å se, så her er dagens voktere av det firbeinte slaget. De tok jobben sin svært seriøst.


På en måte så er det litt merkelig at det ikke er gjerder rundt slottet, at folk kan gå helt opp på trappa, snoke rundt veggene og gjøre praktisk talt alt de vil. De blir invitert til å bruke plenen til både leik og soling. 


Det er tepper av pinseliljer under store trær.


Her sykler folk på jobb virker det som, eller så er det en offentlig sykkelparkering.


Konserthuset


Her har jeg aldri gått tidligere, for et staselig hus.


Også så langt som det var.


Ikke bare i krukker og bed som det blomstrer. 


Det virker som om hagen er bygget opp slik at det skal blomstre året rundt.


Når man kikker litt rundt så så man reder i flere av trærne i parken.


Konsentrerte ansikter på vaktene som patruljerte fra bu til bu.


Tulipaner omgir gamle dronninger.


Nok en dame omgitt av blomster.


Kastanjer


Siden gradestokken nærmet seg 30 grader utpå dagen så tenkte jeg det var lurt å kjøle ned hundene før si skulle stå for å se på oppvisningen. Var ikke så godt å si hvor det var best å se, eller om en i det heletatt kunne se noe fra skyggen. Jeg visste at det var en dam på baksiden av slottet, så jeg gikk dit med dem.


Ronja stupte ut i dammen med en gang for å få avkjølt seg og slukke tørsten.


Endene som bor i dammen var ikke skeptisk engang, svømte bare videre som om det var to andre ender som dukket ut i dammen.


Hailey trengte en liten overtalelse før hun flatet ut i dammen.


Når de firbeinte hadde fått sin pleie var det bare å finne seg en fin plass før showet startet.


Koser seg i skyggen etter badet. Det var en liten bris, så det var reint godt å stå der. Flere kom bort for å klappe Hailey, og da stilte jo Ronja opp så hun skulle få sin dose av kosen også. Ikke mer enn rett og rimelig det tenkte hun.


NRK hadde det opplegget med kameraer flere steder på plassen.


Alt var klart og når showet startet så ble alt utstyret pakket inn og lempet inn i lastebiler igjen. De ville vel kanskje bare være klare om streiken hadde blitt avblåst i siste minutt. Det er altså ikke streikebryteri å rigge opp kamera og utstyr, men å trykke på filmknappen er det? For det er vel streikebryteri om folk blir leid inn for å gjøre streikendes jobb?


King is in the building


Men vi så dem ikke


Disse er rimelig klare for jobb spør du meg.


Regnet med at det beste stedet å stå var der tvselskapene hadde rigget opp kameraene sine. Så vi ble stående i skygge en stund til.


Så begynte det å skje noe og jeg skjønte at det lønte seg å gå til sperringene for å få litt bra plassering til å ta bilder.


Hailey var igjen fult fokusert.


Folk skjønte ikke sperringen og stimlet sammen på plassen og syntes nok vi som hadde tatt tegninga med gjerder var fryktelig dumme som sto så langt unna. Vaktene som justerte gjerdet kom med noen kommentarer til oss fem seks som sto ved gjerdet midt på plassen, at vi hadde skjønt tegninga og kom til å få orkesterplass. Vi hadde en gjeng fra en barnehage som fikk sitte på utsiden av gjerdet mot at de satt helt inntil slik at de fikk se skikkelig. For hundene sin del var det godt at de satt der slik at de fikk skygge.


Jeg har som alltid orkesterplass på første rad. Rett bak oss sto en dressmann i så flott dress at han kunne vel knapt bruke den utendørs. Så presterte han å be meg om å flytte hunden min for den røytet på buksa hans! Jeg stelte meg ved gjerdet lenge før han kom og tålte han ikke min hund så var det jo bare å flytte seg en meter lenger bort. Jeg måtte smile litt for meg selv for han så ut som en sau fra knærne og ned, men det var det slett ikke mitt problem at han elget seg innpå meg... Slottsplassen er forholdsvis stor og jeg var vel nesten den eneste med hunder der.


* *

Flinke var dem, den timen de opptrådte gikk veldig raskt.

* *

Bare å nyte


Noen minutter seinere ble plassen ryddet av politihestene


Så kom de marsjerende inn på plassen og showet var igang.


De ble rimelig svette utover i oppvisningen.


Bare unge gutta med noen få jenter innimellom.


Jeg var glad jeg filmet noe også, for slik presisjon er vanskelig å få fram på bilder.


Det er pent når alle er like høye omtrent


Ronja la seg likegodt til å sove under showet.


Tilbake ved bilen ble det vann før vi dro hjem.


Hundene blir slitne av mange folk i uvant miljø, men de har veldig godt av litt uvante saker. Jeg liker å ha hunder jeg kan ha med meg over alt og som ikke protesterer om noe er nytt. Plutselig så er en i en slik situasjon at det er kjekt  å ha hunder som ikke protesterer med stoler på at jeg ikke lurer dem. Sosialisering er alfa og omega når hundene vokser opp og det må holdes ved like opp gjennom.

En vellykket da i Oslo...

4 kommentarer:

 1. Gratuler med dagen - Hilsen til deg - Hilsen til Norge.
  Takk for herlige bilder fra i går... så veldig fint... super å se Video fra kongen-garde.... jeg ser akkurat på min PC nrk direkte - jeg så show fra kongengarde og
  jeg er imponert :-)) kan tenker meg du har hatt masse moro på slottplassen i går :-))
  Ha en strålende dag. Gleder meg å se Oslo med nrk - barnetog, bunader, musikkorps,
  kongenfamilie - solen - latter - moro - hilsen til deg fra Viola

  SvarSlett
 2. "Takk for turen". Masse fint å se på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt, det var nesten mer blomster nå enn om sommeren. Garden var absolutt verdt et besøk.

   Slett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!