mandag 28. mai 2018

Gråt


Selv ikke forskerne er helt enige om hvorfor vi lar tårene falle. Saken er visstnok den at ingen helt vet hvorfor vi gråter, men det er sannsynlig at det er en blanding av sosiale og fysiske årsaker. En grunn til at vi gråter kan være at vi vil signalisere at det har oppstått et problem eller at vi vil ha trøst fra dem rundt oss når vi er i nød.


Gråt er kjennetegnet ved et støtvis åndedrett, og naturligvis også tårer. Tårevæsken dannes i små kjertler som ligger rett over øyeeplene. Der produseres det hele tiden tårevæske som hindrer at øyet tørker inn, og som beskytter mot infeksjoner og skader. Når vi gråter, skjer det en oversvømmelse idet tårevæsken ikke lenger kan ledes bort den vanlige veien gjennom tåregangen og ned til nesen.


Gråt er oftest uttrykk for tristhet eller sorg og at man befinner seg i en hjelpeløs tilstand, men kan også være forårsaket av glede, lettelse eller sinne. Tårer et en viktig del av øynenes smøresystem, slik at de holdes fuktige og friske. Men tårer knyttet til emosjonelle følelser og gråt, er mye vanskeligere å forstå. Ikke bare for deg og meg, men også for forskerne. Det er nemlig en del uenighet i forskerkretser om hvorfor vi mennesker i det hele tatt gråter. William Frey, lurte på om det var kjemiske forskjeller mellom triste tårer og løktårer. Og gjett hva. Det var det faktisk. Han fant nemlig ut triste tårer inneholdt mer protein enn løktårer.


Han hadde en teori som gikk ut på at disse proteinene var følelseshormoner som bygger seg opp i kroppen når du er trist. Han mente at vi ved å gråte kvittet oss med disse hormonene. Tårevæske er en blanding av vann, salt, proteiner, fett, sukker, sitronsyre, bakteriedrepende stoffer og ulike avfallsstoffer - som kroppen trenger å kvitte seg med. 


Andre forskere mener at gråting får kroppen din til å slippe løs de berømmelige endorfinene. Disse hormonene kan nemlig fungere som de reneste lykkepiller og smertestillere. De letter nemlig den triste sinnsstemningen. Det viser seg at gledestårer ikke er så ulike sorgtårer som man kanskje tror. Disse to typene gråt har til felles at kroppen er i en intens emosjonell tilstand når de forekommer. 
– Faktisk er den delen av hjernen som er forbundet med emosjonelle følelser koblet til en del av hjernestammen som stimulerer tåreproduksjon


Den første typen tårer er de basale tårene. Disse har vi i øynene hele tiden, og deres jobb er å smøre, nære og beskytte øynene slik at de holder seg fuktige og friske til enhver tid. Hver gang vi blunker, kommer disse tårene ut fra øyelokket og skyller vekk støv, bakterier, pollen og lignende. Den andre typen heter reflekstårer. Deres jobb er å beskytte øynene mot irritasjonsmomenter som for eksempel vind, røyk eller når vi kutter løk. Den tredje typen tårer er trolig den vi er mest kjent med, nemlig de emosjonelle tårene. Disse kommer når vi har kranglet med partneren vår, slått oss eller sett en skikkelig emosjonell film.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...