onsdag 3. november 2021

Lysdammen i Gjerdrum

lysdammen gjerdrum

Navnet Lysdammen kommer nok nettopp av det at man ville lage lys av vannet. Det måtte en sveitser med lyst hode til for å få ideen til å lage elektrisitet av vann i Gjerdrum. Lokalbefolkningen hadde ingen tro på ideene hans. De så jo at det lyste i husene når de var inne i byen, men å få det til å lyse i Gjerdrum? Nei, det var helt utenkelig.

lysedammen gjerdrum

Selve dammen er i dag et av de få tydelige sporene etter utnyttelsen av vannkraft i Gjerdrum. Men historien om elektrisitet i kommunen begynner allerede før forrige århundreskifte. I 1898 fikk sveitseren Streiff ideen om å "lage lys av vann ". Han begynte å grave grøfter for å lede vannet i rør gjennom skogen, men ga opp da han ikke fikk lokalbefolkningen med seg. Julaften tretten år senere lyste det for første gang i en pære i Gjerdrum.

lysedammen gjerdrum

Da hadde blant andre lensmann Laache og sogneprest Stabell begynt å tro på Streiffs ideer. De dannet selskapet Gjermå elektrisitetsverk, og hentet fagfolk fra Oslo. Det første kraftverket ble bygget i Kvennstufossen. Nå begynte folk å skjønne at dette var noe de trengte. De kunne jo få skikkelig lys til å jobbe om kvelden, i fjøset og på kjøkkenet først og fremst. Det var nå blitt en trend over hele landet å bygge kraftverk i fosser.

lysedammen gjerdrum

I 1915 måtte Gjermå utvide kapasiteten, og da ble Horka kraftverk øst for Lysdammen og demningen laget. Av dette kraftverket finnes få andre spor enn Lysdammen. Turbinen står utenfor kulturhuset på Ask, og i skogen nedenfor dammen kan du se rørene som gikk ned til Horka.

lysedammen gjerdrum

Grunnen til at vi endte opp i Gjerdrum denne søndagen var rett og slett nysgjerrighet. Det er lenge siden raset i Gjerdrum gikk, der mange mennesker mistet livet sitt. Jeg hadde lyst til å se raset selv. Jeg avtalte med Marius og Merethe at jeg og Patran skulle ta oss en tur. Siden det er et stykke å reise dit fra Gjelleråsen også, så kombinerte vi det med en tur på en av turstiene ved Lysdammen i Gjerdrum.

lysedammen gjerdrum

Det ble en runde fra Lysdammen opp til Spikertjern og nedigjen. Stor vannstand i bekker og ikke minst i stiene.

lysedammen gjerdrum

Ikke alle hus er beboelige selv om de ligger langt fra skredkanten. Her var det nok skikkelig trivelig når det var nytt. Synd slike steder bare forfaller.

gjerdrum

Stien så ti tider ut som en elv. 

gjerdrum

Skigarde og skikkelig port var det andre steder

gjerdrum

Etter en stund kom vi ut på en tørrere strekke. Hele runden ble på ei mil omtrent så skrittantallet ble opprettholdt med godt monn.

gjerdrum spikertjern

Vi nærmet oss Spikertjern og det var satt ut krakker og laget bålplasser flere steder. Fisketrapp og broer for å gjøre fremkommeligheten bra.

gjerdrum spikertjern lenberger

Bella og Patran tok til takke med en stolpe mens de ventet på at fotografen skulle bli ferdig.

gjerdrum spikertjern

Ikke alle steder det var like enket for Bella å finne reint vann, men her var det nok å ta av.

gjerdrum spikertjern

Etter en liten sjekk på nærmeste skilt så ble retningen til Spikertjern satt.

gjerdrum spikertjern

Lukket DNT hytte, men vi signerte nå turboka som lå i kassa ved døra ved inngangen på baksiden.

gjerdrum spikertjern

Som alle andre steder så var det fult av skilt om ikke gjør ditt og datt og gjør det og det.

gjerdrum spikertjern

Ny kurs be satt for å returnere til parkeringa.

gjerdrum spikertjern

Nydelig vær hele dagen og passe varmt å gå på rundt ti grader i skyggen.

gjerdrum lysedammen

Så nærmet vi oss Lysedammen igjen og muren fra det gamle kraftverket kunne skimtes.

gjerdrum lysedammen

Skoleklasse hadde laget et prosjekt langs stien mot dammen.

gjerdrum lysedammen

Forskjellige varianter, håper de rydder opp etter seg så trådene ikke blir hengende og fagre utover vinteren.

gjerdrum lysedammen

Ved Lysdammen var det noen som matet endene.

gjerdrum lysedammen stokkand

Vad väljer du, att se eller höra?

Som du sikkert har skjønt så setter jeg mye mer pris på synet mitt enn jeg gjør på å høre. Jeg er ikke oppsatt på musikk, jeg setter utrolig stor pris på stillheten. Særlig stillheten i fjellet. Så om man ikke hører lenger... vil man ha fjelletsstillhet hele tiden? Jeg har vist deg Gjerdrum på dagens innlegg. Det hadde jeg ikke kunnet gjøre om jeg ikke hadde sett.

gjerdrum lysedammen stokkand

 Sara Madeleine kommer med ny bloggutmaning. "Ny månad och ny daglig utmaning. Jag känner mig hedrad att ni är så många som deltar varje dag. Just du som liksom blivit veteran här, eller du som deltagit några gånger. Även du som deltar för första gången, det är jätteroligt! Utmaningen är och förblir för dina villkor och det är viktigt för att det ska vara roligt. Kom ihåg att du ska länka till utmaningen i dina inlägg så fler hittar hit."

gjerdrum

En liten titt inn i en stor tragedie. Natt til 30. desember 2020 tok et kvikkleireskred med seg flere bolighus i boligområdet Nystua i Gjerdrum kommune i Romerike. I 04-tiden rykket politiet til hendelsen. Minst ni boligbygg, bestående av 31 boenheter ble tatt av skredet. Samme dag opplyste politiet at 26 personer ikke var gjort rede for. Utover ettermiddagen ble tallet stadig redusert. Ti personer ble til slutt antatt omkommet.

gjerdrum

Til høyre øverst i bildet ser vi den stengte barnehagen på kanten av raset.

gjerdrum

På vei tilbake så kjørte vi rett ved sperregjerdet til øvre del av rasområdet, der mange mennesker døde. Etter tv-bildene så så det mye brattere ut syntes jeg. Nå er det forholdsvis flatt.

gjerdrum

Det er litt spesielt å kjøre forbi hus med store julestjerner i mørkevinduer.


5 kommentarer:

 1. Nå har du jo nesten vært i "mitt område". Morsomt å se dine bilder og betraktninger herfra. For øvrig så snudde dere der det virkelig fine turområdet begynner, spør du meg. Fra Buvatnet og nordover ligger perlene på ei snor :)
  Raset i Gjerdrum/Ask er og blir en stor tragedie og veldig skremmende. Jeg har fortsatt ikke vært der og sett, men hørte svigermor sa det var gedigent og noe helt annet å se fra området enn å se det på tv.

  SvarSlett
 2. A wonderful hike and I learned a lot about your history.

  So sad about the landslide though. I remember this.

  Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

  Have a fabulous Wordless Wednesday. Scritches to your babies. ♥

  SvarSlett
 3. Det var en fruktansvärd händelse och många som drabbades på olika sätt. Jag hoppas att man lärde sig något och kollar upp att fler områden inte riskerar samma katastrof.
  Ni fick en fin vandring i området och vädret ser ut att ha varit otroligt bra. Lite blött i markerna bara men soligt och fint.

  SvarSlett
 4. It is very sad about the landslide and loss of live. Your walk was very interesting.

  SvarSlett
 5. An interesting walk with many different aspects. It's sad about the houses and losses but the scenery seems rather serene.

  Thanks for sharing your link at My Corner of the World this week!

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...