mandag 22. november 2021

Så ble det månelyst

måne

Jorden kolliderte med tvillingplanet - så ble det månelyst. Forskerne blir mer og mer sikre i sin sak: Månen er resultatet av et gedigent smell. Planetene Jorden og Theia kolliderte for ca. 4,5 milliarder år siden, mener stadig flere forskere. Månen ble dannet av materialet som ble slynget ut i rommet under sammenstøtet. Månen er fantastisk. Denne ledsageren vår i rommet påvirker oss på så mange forskjellige måter. Den lyser opp natten, den gir oss flo og fjære – og kanskje påvirker den sinnet vårt også, tenk på uttrykk som månesyk – og på engelsk lunatic.

måne

Jordens måne er ikke solsystemets største, men den er mye større enn alle de andre målt i forhold til planeten den kretser rundt. Mars er riktignok omtrent bare halve Jordens størrelse, men de to Mars-månene, Phobos og Deimos, har diameter på bare ca. 22 og ca. 15 km. Vår egen måne har en diameter på 3400 km, og massen er ca. 1/81 av Jordens. Så liten forskjell er det på Jorden og Månen at det lett kan oppfattes som en dobbeltplanet. Det er en veletablert teori at planetene i sin tidlige barndom ble bombardert av andre himmelobjekter, kometer og asteroider. Men av og til ble de truffet av objekter som var langt større, mener forskerne. Og det kan ha vært en slik megakollisjon som dannet Månen.

Den stadig mer aksepterte teorien tilsier at Jorden, mens den ennå besto av store mengder flytende magma og med en størrelse omtrent 90 prosent av dagens, kolliderte med et himmellegeme på størrelse med planeten Mars.Dette himmellegemet, eller planeten, har fått navnet Theia. Theia er en gudinne i gresk mytologi, og mor til månegudinnen Selene.

måne

Noe av det første Neil Armstrong gjorde etter at han som første menneske satt foten på Månens overflate i juli 1969, var å plukke med seg en pose med stein og materiale fra området rundt landeren Eagle. Dersom ferden brått måtte avbrytes skulle han i alle fall ha med seg litt av Månen hjem til sultne forskere. Siden samlet Apollo-astronautene hele 382 kilogram steinmateriale med seg hjem til Jorden. Prøvene ble hentet fra ulike terreng og forskjellige geologiske formasjoner.For tilhengerne av Theia-teorien har imidlertid de mange analysene av månestein vært litt problematiske. Materialet var nemlig i svært stor grad lik det vi finner på vår egen planet. Burde ikke Månen i langt større grad vært sammensatt av «fremmede» materialer fra Theia?

måne

Nå viser ny forskning at sannsynligheten for at Jorden og Theia var nesten likt sammensatt, er mye større enn man tidligere har trodd. Teorien har vært at sjansene for at de skulle være identiske ikke var mer enn ca. en prosent, altså forsvinnende liten. Men nå refererer tidsskriftet Nature forskningsrapporter som konkluderer med at muligheten for at de to kolliderende romobjektene var like er på mellom 20 og 40 prosent. Rapporten er skrevet av astrofysiker Hagai Perets ved Israel Institute of Technology i Haifa, og hans to kolleger Alessandra Mastrabuono og Sean N. Raymond.

måne

Forskerne har datasimulert solsystemets formasjon, og konkluderte med at planeter i nesten samme avstand fra Solen har betydelig sjanse for å ha blitt sammensatt av de samme typer materialkomposisjoner fra den proplanetariske skiven. Dermed synes den siste puslebiten i mysteriet om Månens tilblivelse å falle på plass. Det synes nå mer trolig enn noen gang at Månen består av materiale fra Jorden og fra den mystiske planeten Theia. Nå viser ny forskning at sannsynligheten for at Jorden og Theia var nesten likt sammensatt, er mye større enn man tidligere har trodd.

måne

6 kommentarer:

 1. Beautiful shots and a history lesson I didn't know. Thank you for that.

  Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 2. Vackra månbilder och en spännande text.

  SvarSlett
 3. Ein sehr interessanter Beitrag mit wunderbaren Fotos begleitet...
  LG. Karin M.

  SvarSlett
 4. Terrific moon shots and I appreciated reading what you wrote about Theia. I did not know about The theory of similarity between Theia and the Earth. Thanks

  SvarSlett
 5. Old moon, you walk so quietly ...
  Even if some secrets have now been revealed, our good old moon, will always have a mysterious effect on us.
  Thank you for the beautiful sky view!

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...