lørdag 13. november 2021

Fars dag

rose med rimfrost

Fars dag, blir det att fira någon pappa? Nei vi har aldri hatt noe tradisjon med å feire hverken mors eller farsdag. Vi laget kort når jeg gikk på barneskolen, og det var det liksom.

Farsdag er en årlig hedersdag for fedre. I Norge blir farsdagen i likhet med noen andre land feiret andre søndag i november. Feiringen av dagen har ingen lange tradisjoner i Norge, den har nærmest blitt innført som et motstykke til morsdagen etter andre verdenskrig. En forløper til den moderne farsdagen har vært feiret i katolske land på St. Josefs dag (19. mars) helt siden middelalderen. I land som Spania, Portugal og Italia feires fortsatt farsdag på denne datoen. Spanjoler og portugisere tok med seg feiringen til Latin-Amerika, men i USA var det først på 1900-tallet at folk som ikke var katolikker, begynte å feire dagen.

rose med rimfrost

Den første kjente feiringen av farsdag i USA kan spores tilbake til 1907, men det er Sonora Smart Dodd i Spokane, Washington, som har fått hovedæren for å innføre feiringen til de bredere lag av befolkningen. Hun hadde vært til stede ved en feiring av morsdagen i en metodist-kirke, og foreslo for den lokale pastoren at også fedrene burde få sin festdag. Dodds far var en krigsveteran som hadde vært eneforsørger og oppdratt seks barn. Hun foreslo at farsdagen skulle legges til farens fødselsdag, men da tiden ble for knapp, ble feiringen i Spokane gjennomført 19. juni 1910, som var den tredje søndag i juni. I tiårene som fulgte gikk interessen for feiringen av dagen opp og ned i USA. Mange mente at feiringen ble drevet frem av kommersielle interesser. Andre hevdet at det ikke burde gjøres forskjell på kjønnene, morsdagen var for lengst etablert som en festdag. Enden på visa ble at president Richard Nixon lovfestet farsdagen som en nasjonal merkedag i 1972. Farsdagen er i USA lagt til tredje søndag i juni, slik det er i de aller fleste land der dagen feires.

rose med rimfrost

Sara Madeleine kommer med ny bloggutmaning. "Ny månad och ny daglig utmaning. Jag känner mig hedrad att ni är så många som deltar varje dag. Just du som liksom blivit veteran här, eller du som deltagit några gånger. Även du som deltar för första gången, det är jätteroligt! Utmaningen är och förblir för dina villkor och det är viktigt för att det ska vara roligt. Kom ihåg att du ska länka till utmaningen i dina inlägg så fler hittar hit."

3 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Hade skrivit ett lång kommentar - men när jag såg översättningen så var jag tvungen att ta bort allt!
  kram/SUSIE

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk kommentaren din på mail, du kunne jo bare latt den stå. Det var en veldig hyggelig kommentar synes jeg.

   Slett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!