lørdag 27. november 2021

Kattens søvnbehov

lurven

Den som virkelig veit å kose seg av disse kattene er Lurven. Om han ikke ligger på fanget for å få koset magen sin, så strekker han seg ut på saueskinn eller i sofaen.
lurven

Katter sover veldig mye iløpet av et døgn. Katter ser ut til å ha et umettelig behov for søvn og kan sovne under de merkeligste forhold. De sover i snitt 15 timer i døgnet, og noen kan sove så mye som 20 timer. Men hva kommer dette store søvnbehovet av, og er det mulig å påvirke kattens døgnrytme? Katter våkner ofte rundt skumring og holder seg mer eller mindre aktive hele natten. De holder seg ofte litt mer i ro når det er på det mørkeste og våkner til igjen rett før soloppgang. Etter frokost krøller de seg gjerne sammen og sover frem til skumring igjen, med noen mindre opphold for spising og dobesøk.

daisy

Katter er rovdyr. De er programmert til å jakte på mindre dyr, gjerne om natten. Det er rundt skumring og før soloppgang at kattens naturlige bytte, små pattedyr og fugler, legger minst merke til farene som lurer, noe som gir katten større sjanser for å få klørne i et lite måltid. Å jakte krever utrolig mye energi. Uansett om katten din er utendørs og jakter på levende mus eller om den er inne og jakter på lekemus, krever denne aktiviteten mye energi fra katten. Den må derfor sove for å fylle opp energilagrene, slik at den kan gå på jakt også neste natt.

lurven

Som mennesker sover også katter enten ganske lett eller veldig tungt. Når katten sover lett, er kroppen posisjonert slik at den når som helst kan ta sats og sprette av gårde. Da ligger de ofte rett ned på alle fire uten å legge hodet ned. Når de sover dypt, er de gjerne krøllet sammen som en ball eller de ligger på siden. Katter er ikke i dyp søvn over lange perioder av gangen. De kan sove dypt i omtrent fem minutter, før de igjen går over til lettere søvn. Denne vekslingen skjer gjennom hele søvnperioden.

lurven


What better way to start the weekend than with a feline!

Feline Friday is simple to join. All you have to do is:
Post a picture, drawing, cartoon or video of a cat (They may be silly or cute) Make sure you leave a link to your post and I’ll visit your Feline Friday post.

4 kommentarer:

 1. Ja, katter må være et av de dyrene som sover mest. Sånn sett skulle jeg ønske at jeg var en katt ;)
  Flotte bilder av kattene dine.

  SvarSlett
 2. They do sleep a lot and it's a wonderful thing. Cats are so magical.

  Thank you for joining the Feline Friday Blog Hop.

  Have a fabulous weekend, Lillian. Scritches to all your babies. ♥

  SvarSlett
 3. När jag kommer till katthemmet på morgonen är alla katter pigga och vill ha mat. Men efter mat och lek sover eller vilar de flesta tätt ihopkurade med en eller flera kompisar. Så visst stämmer det att de sover mycket. Även kattungarna hamnar i en hög och somnar sött efter en stund :D Lurven är så söt och det är de andra också. Det är mest Oliver vi får se så det är kul att få veta lite om de andra två också :D

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...