På søndag ble det en tur på jentene ned til Rytterager og Tyrifjorden. Flatene hadde fått tur inn til Hovland på formiddagen. Med knall sommertemperaturer så tenkte jeg det kom til å friste dem med litt bading.
Siden det er parkering forbudt lands hele veien nedover til fjorden, så parkerte vi ved veien ned dit. Der er det en liten parkeringsplass for et par biler før alle parkering forbud skiltene slår hverandre ihjel omtrent. Nede i veien møtte vi en løs hund, som trolig bor i ett av husene langs veien. Den var ved et annet hus når vi gikk opp igjen enn når vi gikk nedover, så jeg er ikke så sikker på hvor den egentlig bor. Men trivelig var den i alle fall.
Blåveisene sto tett i tett på begge sider av veien nedover. Alt fra forholdsvis lyse til temmelig mørke.
I 1805 kjøpte Ole Jørgensen Hungerholdt gården Rytterager i Hole kommune, Buskerud. Han bygget et teglverk på Lemostangen (Limovnstangen). Trolig har det vært et mindre teglverk på gården tidligere. Hungerholdt døde ca. 1845 og sønnen Johannes overtok da Rytterager gård og teglverk.
I oktober 1853 ble det annonsert i Ringerikes for både teglverkets og kalkbrenneriets produkter. I mars 1858 annonserte man etter arbeidsfolk, "for 2 a 3 dygtige Karle, der er vandt til at stryge Tagsteen, er Arbeide at erholde for Sommeren på Rytterager Teglværk." I november 1861 annonserte Johannes Rytterager at "de, der have bestilt Mursteen og Tagsteen hos undertegnede, kan afhente samme naarsomhelst".
En tid ble det produsert flat taksten med to knupper. I 1907 gikk gården ut av Rytteragernes eie, og det ble trolig aldri brent stein på Rytterager etter det. Teglverket var altså i drift til rundt 1900. På Rytterager skal det ha blitt tilvirket ca. 80.000 sten årlig. Flat takstein produsert ved Rytterager, er tydelig merket med R, samt to knapper. Til forskjell fra nyere, norsk flat takstein, så ligger disse ikke i forband.
Merkelig nok var Ronja den første som fristet badetemperaturen. Jeg kjente ikke på vannet en gang. Fjorden var forholdsvis høy, så jeg regnet med at det var iskaldt fortsatt.
Fjorårets rede, kanskje noen flytter inn i år?
Det var et lite område med hvitveis der, men blåveisen dominerte hele skauen.
Forberedelsene til våronna var i gang. Vi hørte traktorene dure borte ved uthuset.
Hele skauen har et par brede stier som en får en rundtur av å følge om en tar riktig i kryssene.
Noe ytende fugleliv var det ikke i går.
Det eneste som står igjen av det gamle teglverket.
Hailey flatet ut ved strandkanten for å avkjøle magen.
Det var mange leieboere rundt på halvøya. Når man er på Lemostangen så må man helt ut på tuppen, kan ikke bare holde seg i skauen inne på odden.
Midt inne på odden så kommer du til Trafalgar Square der flere stier møtes.
Endelig hadde vi kommet oss helt ut på den ytterste odden.
En stykk lykkelig cocker
Langs fjorden er det et helt spessielt fjell med mange fossiler. De er forbudt å plukke med seg hjem.
Mye unikt der.
Snøen har vært hard med skauen der, som alle andre steder i vinter.På Blomshøgda kommer vi inn i Ole Rytteragers vei, og går du nedover mot Tyrifjorden, kommer du til Borgen-gårdene. Borgen ble kanskje en egen gård for rundt 2 000 år siden. Før det hørte trolig all jorda til en stor gård nede ved Vik.
For 250 år siden var det to gårder på Borgen: Øvre Borgen og Nedre Borgen. Øvre Borgen ligger der den dag i dag. Men Nedre Borgen ble på 1800-tallet delt i tre bruk: Nordigarden, Nerigarden og Sørigarden. I dag er det altså fire gårder som heter Borgen. Eldre mennesker sier gjerne Børjen, og derfor skrives navnet også f. eks. Børjenn og Børgen i eldre bøker.
Borg kan også bety bygdeborg. Men det er ikke funnet rester etter noen bygdeborg på Borgen. I folkevandringstida laget folk mange steder bygdeborger på toppen av et berg. Det er omtrent 1 500 år siden. Folk i bygda følte seg ofte utrygge den gangen. De ville samle seg på et trygt sted dersom de ble angrepet av fremmede folk.
Det hadde vært spennende om det hadde vært ei bygdeborg ved Borgen. Vest for gårdstunet på Øvre Borgen stuper det en bergvegg 20 meter rett ned i fjorden. Mest sannsynlig har Borgen fått navn etter den bergveggen.
Det er mange gravhauger på Borgen. De har også funnet ting her som er mye eldre enn gravhaugene: steinøkser, pilespisser og spydspisser. De er fra steinalderen. Det betyr at folk kan ha jakta og fiska her for 7 000 år siden.
Tørre trestammer straks avbrutt av blomster.
Fioler
Jettegryte, rund grop erodert i fjell. Jettegryter er dannet i breelver mot slutten av siste istid ved at smeltevann satte stein og grus i roterende bevegelse. Jettegrytene kan bli flere meter dype. Her var det utrolig mange av dem. Men disse tror jeg er av litt nyere opprinnelse.
Godt med vann når en blir tørst. Det var skikkelig varmt for små pelsdotter utover ettermiddagen.
Eller kanskje det rett og slett er Ronja som har stått for lenge rolig?
Det er nydelig ved fjorden med bølgeskvulp og hele pakka.
Tankefull blir man når man vandrer i stillheten, særlig om man tar seg tid til en stopp eller to under veis.
Sånne trær er det over alt langs fjorden. Om man er i den ene eller andre enden av Tyrifjorden.
Det er mange odder som går ut i fjorden på denne tangen,
Så var det bare å krysse gjerdet og komme seg tilbake til bilen igjen.
Har du ikke vært der? Vel verdt et besøk...
En lapphund jo :) Joda det er fint nå som det våres og man kan gå overalt igjen. Vel det er fortsatt litt igjen til det her jeg bor.
SvarSlettHjemme hos meg er det også litt snø i skyggen opp mot skauen. Men det er godt når en kan gå som en vil igjen.
SvarSlett