fredag 20. juli 2018

Gi en klem


Fysisk kontakt gir folk mer trygghet og selvtillit. En klem tvinger oss til å la en annen person komme inn i vår personlige plass. Med denne direkte kontakten mellom kropp og kropp åpner vi symbolsk vår tillit til den andre personen. Vi kan si at klemmer humaniserer oss. Når vi omfavner noen, gir vi en klar melding om kjærlighet, takknemlighet og empati. Denne enkle gesten løfter vårt humør og gir oss styrke.


Kroppsspråk er en ekte refleksjon av vår følelsesmessige tilstand. Våre fysiske bevegelser er også kommunikasjon, selv om det ikke er verbalt. I en klem er det en melding som begge parter intuitivt mottar og forstår. Vi kan omfavne noen når vi er rørt av glede på grunn av en gjenforening. Vi kan gi noen en klem for å trøste dem, eller for å si «Jeg elsker deg», enten det er kjærlighet i et par, mellom søsken eller blant venner. Klemmer er kroppsspråk og hjelper til med å forbedre kommunikasjonen mellom mennesker.


Få ting kan berolige en persons angst eller panikk som en klem. I en følelsesmessig krise er klemmer enormt trøstende. Fysisk kontakt reduserer stress og sprer seg rolig. Derfor kan vi si at en av fordelene med klemmer er bedre følelsesmessig helse. Ved å redusere stress, gir de oss mer fred, lykke og velvære. Klemmer hjelper i vanskelige tider, når vi er overveldet av arbeid, eller når vi bare føler at vi ikke kan fortsette. Ingen er så uovervinnelige at de ikke trenger en klem fra tid til annen.


Klemmer er også en del av en fysisk manifestasjon av kjærlighet. Som å kysse, har det også en reell effekt i kroppen din å klemme en du har kjær. Spesielt er det en økning i nivåene av oksytocin.


Oksytocin er en kraftig nevrotransmitter som gir en følelse av glede og reduserer fysisk og psykisk ubehag. I tillegg støtter det også det kardiovaskulære systemet og hjertet. For å oppsummere, er klemmer den mest behagelige og naturlige måten å forebygge eller forbedre hjertesykdom på.


Klemmer og andre former for kjærlig eller vennlig fysisk kontakt gir oss komfort. Faktisk kan de gjøre en persons frykt for å dø mindre. Bare å holde en person eller et dyr – selv et tre – hjelper oss med å møte det med mer fred. Det gjør det også lettere å godta det uunngåelige øyeblikket når våre liv slutter.


Dagens siste på listen over fordeler med klemmer, har med serotonin å gjøre. Dette er en kjemikalie som kroppen vår skiller ut, og det virker som en nevrotransmitter. Når vi klemmer våre kjære, øker vi serotoninnivåene våre og føler glede og lykke.


En person i en deprimert tilstand eller med høye stressnivåer har serotoninnivåer som er under normale nivåer. Derfor er en av fordelene med klemmer deres evne til å balansere ut serotoninnivåene, som også er ansvarlig for å regulere sexlyst.


Bortsett fra angstproblemer og depresjon, sender mangel på serotonin oss mange tegn på at vi ikke bør ignorere eller utelukke at det muligens er knyttet til denne nevrotransmitteren.


Manglende oppmerksomhet, tretthet, vanskeligheter med å konsentrere seg om bestemte fakta og å beholde informasjon er også forbundet med et serotoninproblem. Dette symptomet er svært vanlig hos personer som lider av depresjon. Et problem som samtidig har en tendens til å bli bedre når en medisinsk behandling er oppnådd for å behandle det. Serotoninnivåer har del i en uendelig mengde kroppsprosesser.


Toppand med unger nyter sommeren i Steinsfjorden. Jeg ble gledelig overrasket når jeg kom hjem fra jobb i dag. Patran hadde badet alle hundene, lagt sammen alle de reine klærne fra snora og satt og koste seg på verandaen. Er ikke jeg heldig? Nå skal jeg fikse meg litt for å sitte i en mørk kinosal med Patran og Anders, så det er bare å nyte kvelden.

God helg!

* *

1 kommentar:

  1. Kloka ord till vackra bilder! Självklart mår man bra av kramar och att det är hälsofrämjande har vi i familjen pratat många gånger om. Vi kramas mycket när vi träffas :D

    SvarSlett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!