søndag 22. juli 2018

Hele Sverige brenner


Når man leser nettaviser og ser på nyheter rundt om, ser hvordan flammene råder i nabolandet. Når man "kjenner" mange som bor der. Noen mer berørt av flammene enn andre. Når man ser konvoier av brannbiler som kommer fra land lenger ned i Europa for å slukke brannene. 


Da kan man være glad for at det bare er tørt og fryktelig varmt her. Man slipper å lukke dører og vinduer for røyk, slipper å være redd for at flammene skal sluke gård og grund. Slipper å legge seg med engstelse om en ikke har noe å våkne opp til igjen dagen etter. 


Så når en i tillegg har vann en kan kjøle seg ned med, da føler en seg bitte litt privilegert. Jeg klager ikke på sommeren, jeg ønsker bare å få justert bittelitt på temperaturen og fuktighetsnivået i nær framtid. 


Det er ikke alle som har så mye vann å fråtse i, men jeg blir ganske oppgitt når naboen går ut i avisa og forteller at brønnen er tom og de ikke har vann i det heletatt til dyra de har. Da er det mangel på fantasi, for eiendommen grenser et godt stykke til elva. Hva med å kjøpe en pumpe og pumpe opp vann til både jordet og drikke til sauer og hester. Nei de kjører vann fra brannstasjonen på Sokna og sutrer i avisa. Om en ikke vil bruke av godene i nærheten så får de nå gjøre ting tungvindt, men man sutrer de for F ikke i avisa. Om de tror dyra dør av elvevannet, så hadde det ikke vært mange levende sjeler på fire bein igjen i Buskerud.


Rart det der hvor kravstor en blir når en har det for godt. Da tar en ikke til takke med ting som funker, nei da må ting være helt tipp topp til enhver tid.

* *

Dyra som går på skauen får tilkjørt vann i store dunker som er tappet fra elva, så alle de skulle ligget strøkne som fluer om vannet ikke var bra nok.


Jeg setter nå pris på det vannet som er, skyggen på terrassen og den svale kveldslufta.  


Det har vært litt spesielt i år. Det ble liksom ingen vår. Vi gikk rett fra vinter til full sommer i mai. I 1947 var det også ekstremt. Det var ekstremt varmt og det var ekstrem tørke. Det var brunsvidd over alt og bondens korn tørket før det modnet. De aller fleste steder var det vannmangel og totalt vanningsforbud. Det gikk så langt at de som hadde vannklosett ble anmodet om å ikke skylle ned «det lille», men bare «det store». Det var den gang fortsatt de som hadde utedo og således ikke ble berørt av akkurat denne restriksjonen.


Først var det deilig, så ble det bekymringsfullt, og nå er varmen i ferd med å få fatale konsekvenser. En enkel forklaring er styrkeforholdet mellom lufttrykket ved Azorene og ved Grønland: Ved Azorene er det høyere enn vanlig, mens lufttrykket har vært mye lavere enn normalt over Grønland og Nord-Canada. Fra høytrykket strekker det seg en høytrykksrygg mot Storbritannia og Skandinavia.


Resultatet er at lufttrykket over oss er høyere enn normalt. Dette høytrykket har vært ganske standhaftig, og slipper ikke annet vær til. Så lenge vi har høytrykk, vil det varme været fortsette.


Så er det bare å nyte en ny arbeidsuke for dere som ikke har ferie ennå, eller er ferdig med ferien.

6 kommentarer:

  1. Underbara bilder och video! De ser ut som sälar när de simmar där, älskar att titta på hundar som simmar och leker i vattnet. Mina hundar har aldrig varit så glada i vatten. Ja det är förskräckligt som det brinner här. Två-tre bränder här i min by, många i landskapet Dalarna och ännu värre längre norrut. Ändå slutar inte folk att elda! Idioter! Jag blir så arg, imorgon ska jag också försöka hitta någon som talar polska och som kan översätta eldningsförbudet så att bärplockarna också inser allvaret. En riktigt varm och het vecka väntar igen...

    SvarSlett
    Svar
    1. Har et bilde av et slikt som jeg kan sende deg

      Slett
  2. Tack snälla för bilden, den kan jag kopiera! Underbart med internet och alla vänner som kan hjälpas åt! Ha en fin dag, jag är så nöjd då vi har haft bara 12 grader (!) inatt! Svalt och skönt och jag har sovit som en prinsessa/Tusen tack

    SvarSlett
  3. Det är hemskt med alla bränder och det är många som lider, både människor och djur. Hela Sverige hoppas på mycket regn.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror hele Europa lengter etter regn om dagen jeg.

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...