torsdag 5. juli 2018

Solgangsbris


Med slike overheite dager som det har vært i sommer så er det jammen godt når det kommer litt skyer til kvelds og det blir et vinddrag i lufta. I kveld har det kommet rimelig mye vind iforhold til det har vært tidligere. Men det er jo så godt. For kaldt blir det jo ikke. 


Pumpa er på plass og bassenget er så si fult igjen. Hundene fikk en velfortjent dukkert når jeg kom hjem fra jobb i dag. Jeg ble bedt med på taco hos mamma og pappa, så i dag har det bare vært fryd og gammen nesten hele kvelden. Til en forandring har jeg trekt inn i stua når sola gikk ned, men verandadøra står oppe ennå og hundene ligger strøkne på verandaen og sover.


Jeg har fått startet på boka som jeg har kjøpt meg, men det er bare sånn halvveis givende. Jeg har da kommet gjennom to kapitler så det er håp på litt til. Den er tross alt på 384 sider, men 43 av dem er ferdiglest. Bare i morgen nå så er det jammen helg igjen, så da blir det tid til å lese litt regner jeg med. Patran kommer vel hjem på lørdag hørtes det ut til, så er vi samlet igjen.


Hunder tåler veldig lite varme. De er helt avhengig av å få vann, og tørker ut veldig fort. Og dersom hunden din tørker ut og får heteslag, er det ikke sikkert den klarer å ta til seg vann selv. Det kan faktisk være at de ikke drikker, og da sliter du som hundeier. Da må du enten tvinge i dem vann, eller gå til veterinær, 


Når er hunden overopphetet? Du ser at de er veldig slappe, eller skummer i munnen og peser. Eller at du løfter opp pelsen, og den trekker seg ikke raskt tilbake.


Mange tenker når det er varmt, så heller de masse vann på ryggen til hunden. Men det er veldig kortvarig, for vannet koker etter kort tid. Du må ta vann på brystet og magen til hunden. Husk at hunden svetter kun med tunga og potene.


Jeg synes synd på de hundene som bor i trange byleiligheter uten tilgang på et bad eller tre om dagen. Er det veldig varmt så bader mamma dem når jeg er på jobb. Hundegården har mye skygge og den ligger slik til at om det blåser litt om dagen så er det drag i lufta der. Statistisk sett så er det ikke ofte vi har ekstremsomrer hverken den ene eller andre veien. Godt er det, for vi må ha litt gjennomsnittlige ting i hverdagen. Vi er jo like avhengig av at det kommer regn som vi er av at det kommer sol. Nå trenger vi absolutt noen bøtter med vann fra oven.   


Med en titt på langtidsvarslet så må en vel finne på ett eller annet i litt kaldere strøk i helga. Det er jo spådd knallvarmt hele neste uke også. Jeg merker jeg begynner å bli litt vel rastløs til å tilbringe ennå en uke med pendling mellom skyggen på verandaen og bassenget. Hailey får skikkelig kikk innimellom når hun har badet. Da løper hun alt hun orker og ligger langflat i svingene.


Så mye energi har ikke jeg, men jeg skiftet nå på senga når jeg hadde dusjet, så egentlig burde jeg finne senga og sove litt. En siste lufting av pelsdottene og pusse tenner så er en klar for en natts søvn.


Det er ikke ofte en ser stjerner på sommeren, men i kveld var det glimt av et gyllent lys i sørvest lenge etter at sola har gått ned.Til sist en liten oppfordring fra

Oppland Bonde og Småbrukarlag


FÔRKRISA 2018. Kva kan vi gjere? Tlf 61 25 75 70

Den varme og tørre sommaren gjev ekstreme utfordringar for jordbruksnæringa i store delar av Nord-Europa. Den gjennomsnittlege norske grovfôravlinga ligg på om lag 50 % av normalnivået etter årets førsteslått. Vêrvarsla gjev dårlege prognosar for andreslåtten. Fôrkrisa er for lengst eit faktum.


Vi er dagleg i kontakt med fortvila bønder. Fleire ser nedslakting som einaste utveg. Auka mengde storfe- og sauekjøtt på reguleringslager vil gje reduserte inntekstsmoglegheiter for bønder over heile landet. Reduserte kornavlingar gjev utfordringar med nasjonal og internasjonal rekkevidde. Dårleg nattesøvn og synkande motivasjon høyrer med blant symptoma på byrjande psykiske uhelse hjå næringsdrivande over heile landet.

Den norske bonden har ein krevjande vinter og vår i vente. Kva kan vi gjere for å hjelpe kvarandre her og no?  Fylkesstyret i Oppland Bonde- og Småbrukarlag har drøfta situasjonen og kjem med følgjande tilrådingar:

1) Vi oppmodar til lokal dugnad for å kartleggje og ta i bruk kvilande slåttemark og innmarksbeite til grôvforhausting og beiting. 
2) For å kunne utvide beitesesongen på skog- og fjellbeite med god ettervekst på seinsommar og haust, oppmodar vi lokale grunneigar- og utmarkslag til å utsetje startdato for jaktsesongen 2018. Dette gjeld særleg i område med jakt på hare og elg.


Trass i utfordringane registrerer vi stor evne til omstilling og handlekraft. Brattlendte areal og utkantar på dyrka mark blir hausta ved bruk av tohjuls slåmaskin og ljå. Kunnskapen om lauving av osp og bjørk blir henta fram. Kvart einaste grep, kor lite det enn måtte kjennast ut, er eit bidrag til eigen produksjon og ei solidarisk handsrekning til heile næringa. Gå saman i dugnadslag der det let seg gjere. Opprett kontakt mellom kornbønder og husdyrprodusentar, og sørg for at halmen blir pressa og gjort klar til husdyrfôr. Ta kontakt med landbruksrådgjevinga, og involver produsentrådgjevarane på kjøtt og mjølk når fôringssesongen 2018/2019 skal planleggjast. Vurder auka bruk av kraftfôr, og følg med på utviklinga av kraftfôr med høgare struktur- og næringsinnhald. Kvart berga mordyr bidreg til stabilitet og bærekraft i næringa - på kort og lang sikt.

Gløym for all del ikkje å oppretthalde dei formelle og uformelle møtepunkta med yrkesbrør- og søstre! Fellesskapet med kaffekopp og kakuskive har snudd mang ein krisesituasjon til auka innsikt og nytt mot. Kvar delt bekymring kan bidra til å redusere den totale mengda av bekymringar. La fôrkrisa bli ein døropnar til auka solidaritet og samhald i heile jordbruksnæringa, på tvers av geografi, faglag og næringsorganisasjonar!

Fylkesstyret i Oppland Bonde- og Småbrukarlag
v/ fylkesleiar Trond Klaape


3 kommentarer:

 1. Oh ja, vatten är livsviktigt för våra vovvar. Tyvärr har många svårt att hitta badplatser till sina vovvar och många hundar har ingen som helst lust att bada. Då är skugga och mycket vatten att dricka, kanske att man blöter deras tassar och magar lite, väldigt viktigt. Jag hade lite svårt att anpassa mig från att bo vid en sjö till att flytta in i ett samhälle, med mina hundar. Men det fungerar om man tänker sig för, går kortare promenader, gärna åker och badar och ser till att ha vatten med till dem på promenaderna. Men visst lider många hundar de här varma sommardagarna. Det är bara att tänka på hur vi själva reagerar och lägga till en tjock päls.
  Bönderna har det också svårt och det blir ekonomiskt och känslomässigt svårt att kanske behöva slakta en stor del av djurbesättningen. Bra om man kan hjälpa varandra med foder.
  Underbara bilder som vanligt. Det är så kul att titta på alla fina foton du delar med dig av :D
  Kram

  SvarSlett
 2. Underbart att se dina hundar njuta så av vatten och bad. Att bara kasta sig i bassängen med ett stort magplask, härligt att se! Trevlig helg till er också

  SvarSlett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!