mandag 12. august 2019

Å prøve for hardt


Hvis du prøver for hardt hele tiden så kan det slå helt feil ut. Det kan føre til mye dårligere resultater over tid enn om du hadde nøyd deg med at 80 % er bra nok! Det er ikke noe galt i å streve etter, sørge for å utføre mer og oppnå mer i livet.Men – det å prøve for hardt hele tiden, spesielt hvis du prøver hardt på alle arenaer samtidig. Perfeksjonisme kan være farlig, men samtidig er det i mange tilfeller viktig å ha fokus på detaljene. For det er nettopp i detaljene at suksess ligger, men det å hele tiden jakte på det perfekte resultatet blir som å jakte på regnbuen, du kommer aldri i mål.


Menneskene har hatt en ekstrem lidenskap og motivasjon til å utrette noe. selgere og ledere som lykkes har alle en sterk indre drivkraft og evnen til å fokusere. De gyver som regel løs på oppgavene hver dag, selv om ting butter imot og selv om de ikke «føler for det» akkurat denne dagen. Det sies at kroppsspråket har utrolig stor påvirkning i vår kommunikasjon med andre mennesker. Kroppsspråket står for 55 % av det som oppfattes, måten vi sier ting (stemmebruk) står for 38 %, og vi påvirkes kun 7 % av de faktiske ordene som blir sagt.


En mann gikk tilfeldigvis forbi en byggeplass og fikk øye på tre anleggsarbeidere. Han spurte den første hva han jobbet med. Jeg legger murstein svarte han. Den forbipasserende spurte den andre arbeideren hva han drev med, og han svarte: Jeg sette opp en murvegg. Da han spurte den tredje om det samme, så arbeideren opp mot himmelen og med et stort smil om munnen svarte han: Jeg bygger en katedral! De hadde alle tre samme oppgavene, men den første hadde en jobb, den andre hadde en karriere og den tredje hadde en visjon. Hvis du klarer å finne din visjon i de til tider kjedelige små daglige gjøremålene, vil alt arbeid føles mer meningsfylt, og med det kommer også motivasjonen til å gjøre det som må gjøres for å nå målet. 


Etter flere årtier for å si det sånn, så har jeg vel kanskje ikke oppnådd noe varig med å være intens og gå for det jeg vil. Jeg har fått ting som jeg vil, men det varer ikke. Jeg har ikke klart å opprettholde nivået, eller jeg har hatt for høy intensitet. Så hva blir den nye strategien for å få ei hand å holde i til vinteren? Det som kanskje er mest spennende er selve jakten. Om man får det som man vil. Jo breiere målfeltet er, jo større sjanse for å seire er det. Problemet mitt er stort sett at jeg har alt for snevert målfelt. Uansett område jeg går inn for egentlig. Når det gjelder temaet ei hand å holde i så er målet så snevert at det er vel egentlig ikke særlig sannsynlig å lykkes egentlig. 



Med å gå for menn, så har jeg kuttet halvparten av jordens befolkning allerede. Noen menn er homofile, der er heller ikke sannsynligheten for at de vil ha meg særlig stor... Så er de som allerede er opptatt, da er det kanskje om en tar i litt, 10% jeg har som sannsynlighet for å få det til. Skal jeg ta i betraktning ut fra mine kriterier, sånn helt opptimalt, så har jeg vel 0.1 promilles sjanse for å komme i mål med prosjektet mitt. Jeg er ikke så god på sannsynlighetsregning, men i og med at jeg har skremt en som jeg har prøvd for hardt å få, så gjenstår jeg med en ukjent kandidat. Da er dagens store spørsmål: Hvor stor sannsynlighet er det for at denne ukjente mannen, som passer inn i mitt lille nøkkelhull av de som kan være aktuelle, finner veien opp på min veranda helt av seg selv? Svaret sier seg vel selv, ikke veeeeeldig stor kan du si.


Det som gjør at jeg kanskje ikke prøver så hardt lenger er at jeg helst vil ha en jeg ikke får, og da er en kanskje ikke klar for noen en kan få... sånn egentlig?




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...