torsdag 17. august 2017

Stærfamilie på besøk


Hvert år ringmerkes omlag 250.000 ville fugler i Norge. Det gir oss viktig kunnskap om fuglenes bevegelser og miljøet de lever i.


Familien stær stakk innom i helga. Jeg ble litt paff da de slo seg ned når jeg satt på verandaen. Ikke var de særlig skvetne heller, for jeg kunne fint reise meg opp, gå inn og hente kamera og sette meg ned igjen.


Stær er ingen regulær gjest hos oss, så det var veldig overraskende å få hele denne flokken på besøk. Kanskje de skal dra sørover allerede?


Noen av ungene var ferdig med fjærskiftet, andre midt inne i det. Det virket ikke som det var mange voksne i flokken.


De var ikke særlig interessert i fuglebrettet heller, så hva de egentlig var der etter er jeg ikke så sikker på. De var der mesteparten av ettermiddagen, så ble de borte like raskt som de kom.


Det er kjent at stær kan legge egg i andres stærkasser, for så å la dem fostre opp ungene.


Fjærstell drev de endel med.


Stær, fugleart i stærfamilien. Den har gult nebb og kort hale og spaserer på bakken (svarttrosten som også har gult nebb, har lang hale og hopper oftest på bakken). Kroppslengde 22 cm. Den er metallglinsende svart og nokså ensfarget om sommeren. Om vinteren og utover våren sterkt hvitprikket. 


Ungstærene, som allerede tidlig på sommeren kan samle seg i enorme flokker, er inntil høsten ensfarget brune. Hullruger. Stæren er lett å få som hekkefugl i reirkasser, men helst i flere kasser opphengt nær hverandre. Den er selskapelig anlagt og leter ofte etter mat i småflokker. De 5–7 blåhvite eggene ruges av begge kjønn i 12–13 dager. 


Ungene blir flygedyktige etter 20–22 dager. De fleste trekker ut av landet, men enkelte overvintrer, ofte i sterk kulde og snøvær. Stæren hørte opprinnelig hjemme bare i Europa og Asia, men er innført til en rekke nye områder som Nord-Amerika og Australia. En ringmerket stær ble over 20 år.


Testtur


Stæren er vanskelig å forveksle med andre arter i Nord-Europa. Den har en mørk drakt som i sollys skimrer i metalliske grønne og blå farger. Lyse vingebremmer gir stæren et spettete inntrykk. 


Om våren har hannen færre slike spetter enn hunnen. Den er også sterkere lilla og grønn, og har blåaktig nebbasis. Sangen er vekslende med hermelyder, gnisninger, klapring og langtrukne, lyse plystrelåter.


Jeg må få meg et raskere minnekort så jeg får tydeligere vinger på fuglene som flyr. Hjelper ikke ha raskt kamera om ikke minnebrikken henger med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...