Sommertid begynner siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober når vi går tilbake til normaltid. Sommertid starter: Søndag 31. mars 2019 Klokka 02.00 natt til søndag, 31. mars 2019, stiller vi klokka en time fram til klokka. 03.00 når vi går fra normaltid til sommertid. Natt til søndag 27. oktober 2017, klokka 03.00 stiller vi klokka en time tilbake fra sommertid til normaltid.
De fleste industrialiserte land på de nordligste breddegradene bruker sommertid i månedene fra mars/april til oktober/november, mens noen land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april. Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. Selv om amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid i 1784, var det britiske William Willett som i 1904 publiserte mer konkrete planer om å innføre sommertid.
Forslaget var å stille klokka fram 80 minutter for å spare energi. Det var imidlertid først under første verdenskrig at sommertid ble innført, og klokka ble som regel bare stilt fram 60 minutter. Tyskland og tysk-okkuperte områder var først of stilte klokka fra 23.00 til 24.00, 30. april 1916. Norge fulgte etter samme år, sammen med en rekke andre land i Europa. Tanken bak sommertid er å utnytte dagslyset i sommermånedene bedre, og ha dagslys en time ekstra om kvelden. Dette fører også til litt lavere forbruk av energi, ettersom man kan vente en time lenger ved å bruke ekstra belysning.
I den senere tid har energisparingen fått mindre betydning i industrialiserte land. Noen studier fra blant annet USA og Australia antyder at energiforbruket heller går opp pga. sommertid, fordi folk bruker energi på å kjøle ned boligene sine.
I noen utviklingsland er fremdeles energisparing et viktig argument for å bruke sommertid, og noen ganger kan sommertid bli innført på kort varsel for å hjelpe på akutt strømmangel. I september 2018 bestemte EU-kommisjonen at sommertidsdirektivet skal oppheves, og at man vil slutte å stille klokken i EU allerede i 2019. Landene i EU, og samarbeidspartnere som Norge, må ta stilling til om de vil bli på sommertid eller om de vil stille klokka tilbake til permanent normaltid. Forslaget innebærer at etter 2019, vil det ikke lenger være lov å stille klokka frem og tilbake.
Forslaget er basert på resultatet av en undersøkelse tidligere i 2018, hvor 4,6 millioner svar fra samtlige 28 medlemsland kom inn. Hele 84 % av de som svarte, oppga at de ønsker å slutte med å stille klokka fram og tilbake om våren og høsten. EU-kommisjonens forslag har møtt motstand fra flere hold i EU. Det virker sannsynlig at medlemslandene vil bruke lenger tid enn først antatt på å komme til enighet om hvordan de skal avslutte bruken av sommertid og hvilke tidssoner som skal bli de permanente tidssonene i hvert enkelt land.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa til NRK i slutten av oktober 2018 at ettersom EU ennå ikke har avgjort spørsmålet, bør Norge gjennomføre en folkeundersøkelse for å kunne være med på diskusjonen. Det er fremdeles uklart når en slik undersøkelse eventuelt blir gjennomført.
I Russland ble det i 2011 ble innført permanent sommertid. På en del steder nord i Russland ble det så enormt mørke og lange dager om vinteren at folk ble triste og deprimerte, og Russland endret til permanent vintertid i 2014.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...