lørdag 2. mars 2019

Mannen i månen


Mannen i månen refererer til en hvilket som helst av mange antydninger til bilder av et menneskeansikt, hode eller kropp som spesielle tradisjoner gjenkjenner i månens skive ved fullmåne. Bildene er komponert av de mørke områdene som utgjøres av månehavene og de lysere områdene. Forskjellige kulturer gjenkjenner andre figurer, for eksempel en kanin. Det psykologiske fenomenet som gjør at man tolker inn ansikter eller figurer på månen kalles pareidoli.


Pareidoli er et kognisjonspsykologisk fenomen som innebærer at vage og tilfeldige sanseinntrykk, gjerne noe en ser eller hører, blir oppfattet som meningsfulle. Tilfeldige detaljer som minner om noe annet, tolkes, misforstås og får ny mening. Vanlige eksempler er å se sånt som likner på dyr eller ansikter i gjenstander, bilder, skyer eller fjellformasjoner, eller å høre skjulte beskjeder i sanginnspillinger som spilles baklengs. Pareidoli er en type apofeni, det vil si opplevelsen av å se meningsfulle mønstre eller sammenhenger i noe som egentlig er tilfeldig.


Pareidoli kan opptre når en for eksempel ser formasjoner i naturen eller ting som er lagd av mennesker. Fordi mennesker er flokkdyr som trenger å tolke følelser og atferd på grunnlag av sosiale signaler, er menneskehjernen særlig opptatt av ansikter.


Mannen i månen (engelsk: The man in the moon) er et engelsk dikt fra 1325. Diktet handler om mannen i månen, som er bonde. Han tar seg en tur ned til jorda og stjeler av avlingen. Fogden oppdager tyveriet, og mannen i månen må gi fra seg klærne i pant. Jeg-personen i diktet prøver å få mannen i månen med på å lure fogden til å drikke booze (brennevin) med dem, for deretter å ta klærne fra ham når han er beruset. Men mannen i månen hører ikke, og jeg-personen roper enda en gang: «Kom ned, så skal vi få dette til. Jeg vet at du er amarscled.»


Diktet har skapt interesse hos språkforskere av flere årsaker. Blant annet er det her vi første gang kan lese om booze, som forøvrig har blitt et vanlig ord. Det andre spesielle ordet er amarscled som er nevnt her for første og siste gang. Sannsynlig forklaring på ordet amarscled, er veldig likt et annet ord, nemlig malscren, som betyr å forhekse eller forvirre.


Basert på gravitasjonsmålinger utført av NASAs månesonder Clementine og Lunar Prospector har forskere ved Ohio State University i USA fremstilt et topografisk kart som viser Månens forskjellige lag sett fra kjernen og ut til overflaten. Kartet avslører at Månens bakside, som alltid vender bort fra Jorden, ble truffet av et stort himmellegeme, for eksempel en asteroide, for rundt fire milliarder år siden. Sjokkbølgen fra det ekstremt voldsomme sammenstøtet forplantet seg tvers igjennom Månen og lagde sprekker i måneskorpen. Der trengte magma fra Månens indre ut på overflaten og størk net. Nå minner de mørke lavaslettene oss om øyne, nese og munn i et ansikt.


På månen bor en liten mann, en liten mann, en liten mann. På månen bor en liten mann og han heter Åkken Bom. Han spiller på en øse, en øse ,en øse. Han spiller på en øse og han heter Åkken Bom. Og han hatt den er av bløtkake, av bløtkake, av bløtkake. Og hans hatt den er av bløtkake og han heter Åkken Bom. Han spiller på en øse, en øse … Og hans jakke er av kjøttkaker, av kjøttkaker, av kjøttkaker. Og hans jakke er av kjøttkaker og han heter Åkken Bom. Han spiller på en øse, en øse … Og knappene er av rundstykker, av rundstykker, av rundstykker. Og knappene er av rundstykker og han heter Åkken Bom. Han spiller på en øse, en …. Og vesten er av knekkebrød, av knekkebrød, av knekkebrød. Og vesten er av knekkebrød og han heter Åkken Bom. Han spiller på en øse, en øse… Og hans bukser er av kreppapir, av kreppapir, av krepppapir. Og hans bukser er av krepppapir og han heter Åkken Bom. Han spiller på en øse, en øse…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...