Assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland. Foto: Mattilsynet
Nå blir det enklere for hunde- og katteeiere å vite hvordan de skal passe på og stelle dyret sitt. Mattilsynet har definert tydeligere hvordan hund og katt skal holdes.
- Mattilsynet er tilsynsmyndigheten for dyrevelferd og nå ønsket vi å bli tydeligere på hvordan vi forventer at hunde- og katteeiere skal stelle og håndtere dyrene sine, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland. - Vi ønsker å bidra til at dyene har et godt liv.
Dette er ikke en "ny dyrevelferdslov" med detaljerte bestemmelser. Dette betyr heller ikke at vi skal springe rundt i privathjem for å kontrollere detaljer i folks dyrehold på en ny måte. Vi gjør våre tilsyn som før når vi får bekymringsmeldinger eller når vi av annen grunn har grunn til å tro at dyr lider. Veilederen er knagger til hjelp for våre inspektører når de skal vurdere helheten. Men våre inspektører er veterinærer med kompetanse på dyrevelferd og de vil vurdere helheten i dyreholdet og hva som er viktig for dyrs velferd, slik vi alltid har gjort. De aller fleste har skaffet seg dyr, steller dem godt. Nå sier vi noe om hvilke behov dyrene har slik at de kan legge enda bedre til rette for at du har det bra, sier Fjetland.
Det er også annet laget tilsynsveiledere for hunde - og kattehold beregnert på egne inspektører. Det kommer også nye brosjyrer for hunde- og kattehold. Her defineres nærmere hvor lenge det er ok å la et dyr være alene, hvor mye plass et dyr bør ha dersom man ikke ønsker å la bevege seg fritt inne når man selv er på jobb, hvor lenge du kan reise fra en katt osv.
Nye kjæledyrbrosjyrer
Nye brosjyrer med veiledning til godt hunde- og kattehold er i trykken, og det er også laget nye veiledere for hold av andre kjæledyr.
Råd og tips
På Mattilsynets nettsider finner du nå også en rekke saker om hvordan du skal behandle og passe på dyret ditt: Råd for katter i kulda, råd for hunden på 17. mai ognyttårsaften, «fjellvettregler» for hund osv. Du finner også en rekke spørsmål og svar, av typen: Hvordan skal hunden stelles, hvor lenge kan en hund være alene, hvor mye mosjon trenger en hund, er det lov å ha hunden i bur, kan man reise fra katten når man drar på ferie, kan katten bo inne hele tiden osv.
- Vi har gjort dette fordi vi ønsker å hjelpe våre inspektører til å håndtere saker mer likt og for å gi dyreeiere tydelige råd. Mange som skaffer dyr er usikre: Er det best for hunden å være i bur når jeg er på jobb eller bør den gå løs? Dette ønsker vi å svare på. Det betyr ikke at vi skal inn i folks stuer noe hyppigere enn tidligere, men vi ønsker å si hvordan fagmyndigheten vurderer dette. Nå gir vi «offisielle råd» og håper det bidrar til å heve kunnskapsnivået hos dyreeiere, sier Fjetland.
Inspektørene skal fortsatt bruke skjønn når de vurderer saker, men tilsynsveilederne angir en nedre grense.
Hvorfor tilsyn?
Det er også laget infomateriell som forklarer publikum hvorfor Mattilsynet kommer på tilsyn til dem.
- Ofte kan dyreeierne sitte igjen med spørsmål etter at vi har reist. Da kan det være greit at vi har lagt noe info igjen, slik at de kan lese om hvorfor slike tilsyn utføres, sier Fjetland.
Unngå at hund biter barn
Hvert år bites mange barn av hunder. Dette skjer ikke nødvendigvis fordi hundene er aggressive, men fordi de leser kroppsspråket vårt feil – akkurat som barn kan mistolke hundens kroppsspråk. Barn har også mer uforutsigbar oppførsel enn voksne og er derfor ekstra utsatt.
Studier viser at 7 av 10 bitt kunne vært unngått dersom barn og foreldre hadde hatt større kunnskap om hundens atferd og hvordan hundebitt kan unngås.
Mattilsynet har utarbeidet Hundevettregler for barn , og disse kommer også i «fargeleggingsversjon». Print ut og la barna fargelegge selv.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...