tirsdag 4. november 2014

Oppdretterseminar med retrieverklubben dag 2


Dag to startet med Per Iversen som fortalte om rasenes utvikling, Labrador, Golden og Flat. Flat var en veldig liten rase etter krige, så det var lov å krysse inn en golden i ny og ne for å få et bredere arvemateriale. Det er derfor det blir født gule valper fra tid til annen i dag.

Iris Idland fortalte om Mentaltesting av huder. Mentaltesting startet som et hjelpemiddel for effektiv utvelgelse av tjenestehunder fra 1940. Allerede i 1966 startet de med mentaltesting i Sverige og funksjonsanalyser i Norge. I 1979 ble det startet med arbeid for å utvikle mentaltester i Sverige. De tok dem i bruk 1989, i 1998 i Danmark, men først i 2003 var det vanlig i Norge.

En hund med lav terskel, gjør at adferden utlses lett. Mentaltester har faste øvelser som er i en fast rekkefølge for å øke hundens stressnivå. Flokkmentalitet, forsvarsfunksjon, konsentrasjon og hundens evne til å avreagere, undersøkelse og forsvar. Hele testen har 33 forskjellige momenter. Disse øvelsene er ikke hentet fra det virkelige liv. Hunden tvinges ikke til å gjennomføre. Mentale egenskaper har stor arvlighet. Redsel er ikke enkelt å trene bort.

I Danmark har de kommet så langt at de har satt ned en Raseprofil. De har også en gråsoneprofil, dvs uønskede individer å avle på.

Til slutt snakket MargunnTvedten om tiden fra løpetid til fødsel. Reproduksjonsgjennomsnittet for alle raser ligger på 5,5 valper. Golden har 8,1, Labrador har 7,8 og Flat har 8,9 valper pr kull. Aborterertispa tidligere enn dag 45 så er det ingen synlige tegn på at det har skjedd en abort.

Gleder meg til Oppdretterskolen starter om 3 uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...