fredag 24. mars 2023

Kalvekos

sauer

Jentene er nyklippet og venter bare på å få lammene sine etter påske. Jeg må nok legge ned litt jobb til sommeren, for alle som kom stormende for kos i sommer er endt på slaktehuset i høst. Men noen er helt på stadiet for kos. Og det er gutta i fjøset.

vær sau

Gutta svikter aldri når det er utdeling av kos. De får aldri nok, og hadde de kunne rope høyt så hadde de gjort det.

værer sau

Når jeg gikk for å ta noen bilder av årets kalver så var gutta rimelig misfornøyde. Det var vel bare vilja som holdt dem inne i bingen sin.

kalver 

Som du kanskje skjønte av innlegget i går, så har jeg vært hos Lars og Anne for litt kalvekos. Det er så trivelig å stikke innom etter jobb, for da har de akkurat fått mat. Da er det mye kos å dokumentere. Det er så trivelig å komme til et fjøs som dyra gjør som de pleier og ikke skvetter til alle kanter.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Mine barn, dine barn og vårebarn. Hvem som er mamma'n er ikke så vesentlig i det daglige. Kalvene foretrakk å være inne og kose seg, framfor å være ute i søla sammen med de voksne. Gleder meg til det blir sommer og de skal gå ute i graset og kose seg. Når de blir litt større skal de kose seg på skauen.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Alle sammen kan gå ut og inn som dem vil. Ikke noe pes med besøk der i gården nei. De fortsatte med sitt og bare fulgte med med et halvt øye på hvor jeg var.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Tenk å være kalv og bare kunne ligge i høyet og kose seg dagen lang. Innimellom er det en fristende tanke, ikke engasjere seg i noe, bare nyte tilværelsen. Men sjansen er jo stor for å bli sendt på slakteriet når vinteren nærmer seg igjen.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Litt som livet når en er liten, ingen bekymringer, mål eller meninger med livet her i verden. Da var liksom det eneste målet i verden å ha bursdag for å bli eldre. Ja man innså jo med tiden at man ikke burde hige så veldig etter det akkurat. Så fikk man unger og man så fram til at de skulle bli større, mer selvstendige og bli store. 

kalver ku fjøstitt fjøskos

Nå nyter jeg tiden med barnebarn, for jeg veit hvor fort de blir store. Jeg nyter livet uten unger i hus. Venter på å bli ferdig på jobb om dagen, så jeg kan finne på noe som jeg vil. Gjøre det som passer meg, uten å måtte involvere noen andre i mine planer. Ikke behøve noe, ikke måtte noe. Akkurat nå har jeg funnet ut at det er veldig mye her i livet jeg er ferdig med. Ting jeg rett og slett ikke gidder mer. Ting jeg har gjort nok, mer enn nok.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Man skulle vært ung igjen, men med den livserfaringen man har i dag. Så mange valg man hadde tatt, som ikke var de samme som de som ble tatt da. Kanskje jeg rett og slett hadde blitt budeie i Stryn... Akkurat det er vel ikke veldig forseint ennå...

kalver ku fjøstitt fjøskos

Man velger sine kamper med årene, og ja, jeg har blitt mer likegyldig med årene. Inn ene øret og ut det andre. Hvem eier problemet, sa min første sjef engang. Hvem eier egentlig problemet? De problemene som ikke er mine egentlig, ja da blir jeg likegyldig kjenner jeg.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Visste du at ei ku utvikler vennskap, hun kan kjenne igjen og huske 50-70 individer. Ei ku sover veldig lite, ca 20 minutter i døgnet. Hun bruker 4-6 timer på å spise, 10-14 timer på drøvtygging. Den har ikke fortenner, så den tygger maten sidelengs. Om hun sleiker deg er det et vennskapelig tegn.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Ei ku drikker 20 liter vann i minuttet omtrent, og de trenger 130 liter i døgnet. De har rektangulære pupiller så de kan se ut i horisonten. De har bare dybdesyn et smalt felt fremover. De produserer omtrent 100 liter spytt i døgnet ved drøvtygging.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Omtrent en firedel av alle kyr i Norge er ammekyr. Ammekua blir ikke melket, de har vi for å få kjøtt. Ammekua har mindre melk enn melkekua, og det er kalven til ammekua som drikker all melka. Ammekuer får en ny kalv hvert år, og den blir født tidlig på året. Kalven går sammen med ammekua hele sommeren, og suger melk fra mora i tillegg til å spise gras.

kalver ku fjøstitt fjøskos

Husk å ha respekt for dyrene og forhold deg til dem på en rolig måte, så får du mye glede tilbake. Det er ikke så store hokus pokus å oppføre seg fornuftig, er det vel?

* *

11 kommentarer:

 1. Så søte de er alle sammen! Jeg kunne ikke vært bonde, for jeg hadde ikke klart å sende et eneste dyr til slaktning. Jeg hadde blitt vegetarianer hvis jeg måtte slakte dyr for å få kjøtt 😔

  SvarSlett
 2. They sure are adorable, I'd love to pet each and every one of them.

  SvarSlett
 3. De är söta och härliga allihop. Kommer ihåg när jag var liten och farfar hade kor och kalvar. Det är bra att djuren är märkta nu men det är inte diskret direkt.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 4. Awww! They are all so sweet and adorable!
  Love, love, love the photos.

  Hugs and blessings, Lillian

  SvarSlett
 5. Så fina och söta :D Ett kort liv för de flesta och då får man vara glad för att de har det bra.

  SvarSlett
 6. Oh wonderful series of photos ~ love them all ~

  Wishing you good health, laughter and love in your days,
  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 7. Awww, the little ones are so very cute. I love baby animals. Adorable.

  Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 8. Lovely animals- so sweet! Thanks for sharing these photos!

  SvarSlett
 9. Beautiful bucolic bovines!
  Thanks for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/03/gods-glory-all-around-us.html

  SvarSlett
 10. I do love to see all the animals, and I don't blame you for wanting to go visit!

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...