onsdag 29. mars 2023

Samsjøen rundt med Åse

dansksvensk gårdshund samsjøen rundt

Samsjøen er i disse dager kanskje mest kjent for å være stedet for innspillingen av Farmen 2020. Dette er en mindre regulert innsjø ved Hallingby. Her kan man gå rundt hele vannet på bilvei.  Åse lurte på om jeg ville være med en runde på tirsdag. Klart jeg ville det. Jeg dro rett etter jobb og Åse inviterte på middag før vi la ut på turen. 

dammhytta

Skravla gikk ganske javnt rundt hele vannet, men det ble da noen bilder etterhvert. Runden er på litt over 11 kilometer. Litt småglatt til tider, men god temperatur, til tross for at sola glimret til med sitt fravær. Men en tur opp til Samsjøen er ikke bare idyll, i alle fall ikke i gamledager.

samsjøen rundt

Ringerikes Blad skrev i sin utgave av onsdag 15.september 1937, følgende om drukningsulykken på Samsjøen:

samsjøen rundt

"Skogeier Thv. K. Lie og småbruker Olaves Fjeldbraaten omkommet ved drukning i Samsjøen. Ulykken skjedde mandag aften, da de skulde over Samsjøen i en båt. I går middag spredtes det triste budskap over Ådal at skogeier Thv. K. Lie, Finsand, og småbruker Olaves Fjeldbraaten mandag kveld var omkommet ved drukning i Samsjøen.

samsjøen rundt

Lie og Petter Midthaug var mandag reist oppover til Samsjødammen i Lies bil. Her blev bilen parkert og de tok så båt over Samsjøen til Finneplassen, hvor Lie skulle treffe 2 tømmerkjørere fra Haugsbygd, som han skulle bortsette noe kjøring til. Da dette var ordnet reiste Lie, Fjeldbraaten og de to kjørerne tilbake med båten til Samsjødammen. Det var Lies mening å skysse de to kjørerne hjem til Haugsbygd, og så komme tilbake til Finneplassen og hente Midthaug, som var blitt igjen på Finneplassen. 

samsjøen rundt

De var ventende tilbake til Finneplassen ved 10 - 1/2 11-tiden om kvelden. Imidlertid røk det mandag kveld op til en voldsom storm, og da de to ikke kom tilbake om kvelden, gikk man ut fra at Lie og Fjeldbraaten på grunn av uværet hadde gitt op hjemturen over Samsjøen og istedet kjørt ned til Fjøsvika, og man ventet at de skulle komme op i løpet av tirsdag formiddag. Imidlertid gikk timene utover formiddagen, og Midthaug begynte å ane uråd. Fra Finneplassen begynte han med en kikkert å speide utover sjøen, og da han fikk se Lies bil ved Samsjødammen forstod han at noe var hendt, og tiltross for at det blåste ganske kraftig, rodde han utover sjøen for å se om han kunde finne noe spor.

samsjøen rundt

Etter en tids søkning fant Midthaug en åre og et øsekar som hadde tilhørt den båten Lie og Fjeldbraaten hadde benyttet dagen i forveien, samt en pipe som tilhørte Fjeldbraaten. Det stod straks klart for han at en ulykke var inntruffet som hadde krevet to menneskeliv.

samsjøen rundt

I det voldsomme vær kunde Midthaug intet utrette alene, og rodde derfor til land og fikk sendt bud til bygda om den triste hendelse. Lensmann Solumsmoen fikk i går eftermiddag skaffet til veie sokningsapparater, og i formiddag vil sokning bli igangsatt med 8 - 10 mann. Det triste budskap er blitt mottatt med dyp sorg over hele distriktet.

samsjøen rundt dansksvansk gårdshund

Skogeier Thv. K. Lie som var i 35-års alderen var en ualminnelig dyktig og strevsom mann som var avholdt og aktet av alle som han kom i berøring med. Ved sitt stillferdige og beskjedne vesen, og sin samvittighetsfulle og noble optreden hadde han skaffet sig mange venner som med dyp sorg har mottatt meddelelsen om hans plutselige bortgang. Han efterlater sig hustru og et barn. Olaves Fjeldbraaten var i 60-årene, og var en typisk skogsmann, rolig og sindig, seig og kraftig, herdet gjennom et langt strevsomt liv i skog og mark."

samsjøen rundt

Spørs om vi skal ta oss en tur tilbake til sommeren når det blir badevann og varme kvelder.

samsjøen rundt dansksvansk gårdshund

Men enn så lenge må vi ta til takke med snø og is. Det var ikke bare hundene som gikk oppe på snøen, den bar oss også. Litt skummelt å legge ut på langtur på skare, for når sola kommer da blir snøen myk og skaren bærer ikke lenger.

samsjøen rundt

Når runden var fullført så fikk vi fult utsyn til ei bitte lita øy med et hus og et lite naust på.

samsjøen rundt

Utløpskanalen fra demningen som regulerer vannstanden.

11 kommentarer:

 1. Flott lys i ettermiddagsbildene dine.

  SvarSlett
 2. Sad about the drowning. How awful.

  Love all the photographs. That's a lot of snow.

  The pups are adorable.

  Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

  Have a fabulous Wordless Wednesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 3. That was a sad story about the two people who drowned.
  As always, your photos are beautiful.
  https://allatseawithme.blogspot.com/2023/03/wordless-wednesday-welsh-castles.html

  SvarSlett
 4. That tunnel whose cliffs covered by snow appears so special as a landscape

  SvarSlett
 5. That is sad about the drowning but I'll bet the lake is pretty in Summer too.

  SvarSlett
 6. What a stunning landscape, but the tragedy is heart-breaking. Please take care of yourself and your four-legged friends. Lovely to have you stop by at Natasha Musing.

  SvarSlett
 7. So many amazing snow photos, we only had a small amount of snow this year xxx

  SvarSlett
 8. Just figured out how to use Google translate, what a terribly sad story about the two men drowning, our thoughts and prayers are with their family x

  SvarSlett
 9. En sorglig berättelse från en fin plats. Tyvärr finns det nog liknande berättelser från många andra sjöar och jag har själv en tragisk drunkningsolycka en bit tillbaka i släktleden. Den drabbade min mormors familj och jag har fått tag i en artikel genom en person som släktforskar och som tog kontakt med min mamma. Min mormor klarade sig tack och lov och annars hade varken jag, mina systrar eller mina barn funnits.
  Det är nog jättefint att komma tillbaka i sommar och bada :D

  SvarSlett
 10. Wow! Gorgeous place and wonderful photos of the doggies ~ you are handsome ~

  Wishing you good health, laughter and love in your days,
  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 11. Thanks for joining our Thankful Thursday Blog Hop!

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...