torsdag 29. mai 2014

Humlestafett 2014

Nyttig og godlunt, humlen er en av hagens viktigeste hjelpere ettersom hun sørger for at plantene kan lage frukt og frø. Men dessverre har hun problemer med å leve i vårt moderne samfunn. Hun er i ferd med å dø ut, og nå trenger hun hjelp!


Det er viktig at så mange som mulig gjør litt for humla så derfor inviterer jeg til humlebloggstafett. Har du en blogg så har du en stemme. Uansett hva du blogger om til daglig, og uansett om du har ti eller ti tusen lesere hver dag så håper jeg du vil bruke stemmen din til å hjelpe hagens viktigeste dame!

En stor del av maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av pollinering fra insekter. Bier og humler står for en betydelig del av denne bestøvningen. Humlene har også stor betydning for avlingens størrelse. Derfor blir humler brukt til å frakte pollen mellom plantene i norske veksthus.

Alle kløverplantene er sjølsterile og helt avhengig av insektpollinering, akkurat som de fleste sorter av eple, pære, plomme og mange andre frukt- og bærslag. Uten pollinering, ingen frø eller frukt.





Humla har robust, tykk, tett håret kropp, som oftest med hvite, gule eller røde bånd på bryst og bakkropp. Da fargetegningen til dels kan variere sterkt, er artsbestemmelsen meget vanskelig. Hunnene og arbeiderne har stikkebrodd, hannene ikke.



Humler er meget nyttige til pollinering av blomster på mange kulturvekster. Særlig har de stor betydning for frøsetningen hos rødkløver, fordi de fleste arter har så lang tunge at de kan nå ned gjennom blomstens kronrør, mens det bare er enkelte raser av honningbien som kan klare dette.
Sosial organisering, levevis



Samfunnet er enklere og mindre tallrikt på individer enn honningbiens. Reiret (bolet) bygges i eller over jorden, i en steinrøys, et gammelt musereir eller lignende og brukes bare ett år. De befruktede hunnene, dronninger, som er de eneste humlene som overvintrer, begynner om våren hver for seg å anlegge en ny koloni, idet de bygger et enkelt bol utfôret med tørt gress, mose, musehår eller lignende. Av voks som dronningen skiller ut, bygger hun en krukke som fylles med honning, og en plattform med voks og pollen hvor hun legger de første eggene. Larvekammeret lukkes igjen, men må utvides og forsynes med mer mat (pollen og honning) etter hvert som larvene vokser.



Alle de unge humlene som utvikles utover sommeren, er sterile hunner eller arbeidere som hjelper til med oppfostringen av de følgende generasjoner. De første arbeiderne er meget små. Utover ettersommeren utvikles også hanner og store kjønnsmodne hunner, dronninger. Etter paringen dør hanner og arbeidere, mens de befruktede hunnene overvintrer. Humlebol inneholder vanligvis 200–400 individer.

Humler hører hjemme i den tempererte sone. Av de ca. 200 kjente artene hører 26 til Norges fauna. Blant de alminnelige er hagehumle,steinhumlejordhumle og åkerhumle.


Når jeg skulle finne bilder av humler til dette innlegget, så hadde jeg kun ett eneste bilde av en humle jeg hadde tatt i år, så de andre humlene er fra i fjor. Tidligere år så har jeg hatt humlebol på verandaen. De kryper inn under panelet, men i år har jeg bare sett en enslig humle der... Humler er jo trivelige små vesener. Ikke plager dem noen og ikke stikker dem om de får være i fred.

Slik kan du delta i humlebloggstafetten: 
1. Skriv ett nytt innlegg på bloggen din om at humla trenger hjelp, og gjerne også litt om hva man kan gjøre for å hjelpe humla. Du kan feks viser frem en blomst du synes er fin som humla også liker, og med det inspirere andre til å plante humlefavoritter. (Du finner oversikter over humlefavoritter her). Eller du skriver om å ikke bruke gift, eller om humleboliger.
2. Utfordre tre andre bloggere til å skrive om humla. Lenk til de fra ditt innlegg og husk å gå til bloggen deres og fortelle de at de er utfordret.
3. Lenk hit til utfordringen slik at leserene dine kan få lære mer om humla.
4. Når blogginnlegget ditt er postet så kommer du hit til denne posten og legger inn en lenke til din egen bloggpost i lenketingsten under. Da kan andre oppdage deg, og du kan vinne premier!

Jeg utfordrer alle som leser dette innlegget i å lage sitt eget lille innlegg i sin egen lille blogg eller på Facebook. Bidra til å gjøre noe nyttig for naturens del.

2 kommentarer:

  1. underbara flygfän! jag har t om tatuerat in en humla. <3

    SvarSlett
  2. Hei :)
    Så flott at du er med og sprer kunnskap og glede om humla! Nydelig innlegg!

    Ha en god helg, og en super og summende sommer :)

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...