fredag 13. januar 2017

Fredag 13.


Vi skriver fredag 13. januar og for de overtroiske handler det i dag om å unngå bananskall og stiger, ei heller sette båten på vannet. Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden faller på en fredag. Har du noen gang lurt på hvorfor akkurat fredag den 13. er ulykkesdagen over alle ulykkesdager? Det skyldes kombinasjonen av to tradisjonelt ulykksalige elementer; fredag og tallet 13. 


Fredag den 13 stammer fra en bestemt historisk hendelse.
På begynnelsen av 1300-tallet la Frankrikes konge Filip den vakre en særdeles sjofel plan. Kongen sto i bunnløs gjeld til de mektige tempelridderne, som var blitt enormt rike under korstogene i Midtøsten. Kongen var derfor ute etter en måte å bli kvitt kreditorene på. 


Fredag 13. oktober 1307 slo Filip til og fikk tempelriddere over hele Frankrike arrestert. Kongens påskudd var rykter om at tempelridderne hadde begynt å dyrke hedenske av­guder under oppholdet i Midtøsten. Filip hadde ingen bevis, men ved hjelp av tortur tvang kongens menn flere hundre riddere til å tilstå kjetteri. Samtidig tvang kongen pave Clemens 5. til å støtte opp om prosessen mot ridderne­ og oppløse ordenen. 

I 1314 ble tempelriddernes siste­ stormester, Jacques de Molay, brent på bålet i Paris. Etter nederlaget i første verdenskrig ble Tyskland kastet ut i økonomisk kaos og galopperende inflasjon. Fra midten av 1920-årene opplevde imidlertid tysk økonomi et kraftig oppsving, som fikk mange til å spekulere uhemmet i aksjer. Fredag 13. juni 1952 var et svensk spionfly på tokt nær grensen til Sovjetunionen. Om ettermiddagen ble radiokontakten brutt. Flyet og de åtte besetningsmedlemmene var sporløst forsvunnet. Først i 1991 vedgikk russerne offisielt at de hadde skutt ned flyet.


Etter nederlaget i første verdenskrig ble Tyskland kastet ut i økonomisk kaos og galopperende inflasjon. Fra midten av 1920-årene opplevde imidlertid tysk økonomi et kraftig oppsving, som fikk mange til å spekulere uhemmet i aksjer. Fredag 13. mai 1927 sprakk finansboblen. Det tyske aksjemarkedet kollapset i det som senere er blitt døpt «svart fredag». Kollapsen var det første varselet om den store depresjonen som skulle ramme hele verden i 1930-årene. Den økonomiske katastrofen i Tyskland ble en avgjørende forutsetning for Adolf Hitler, og for at millioner av vanlige tyskere sluttet opp om nazistpartiet. Slaget om Guadalcanal i 1942 var av avgjørende betydning for Stillehavskrigen. Det blodige slaget endte med en stor seier for amerikanerne. Men det var en triumf med bismak. Det var tross alt fredag 13. november 1942. For første gang i USAs militærhistorie mistet to admiraler livet samme dag. Admiral Callaghan ble drept på skipet San Francisco. Kort etter omkom også admiral Scott på flaggskipet Atlanta.


Fredag 13. januar 1939 brøt en av historiens verste skogbranner ut i den australske delstaten Victoria. De neste dagene ble 20 000 km2 skog flammenes rov, og nærmere tre firedeler av delstaten Victoria ble etterlatt i komplett kaos. Kommisjonen som etterforsket brannen, skrev i sin rapport at «det virket som om hele staten sto i flammer». 3700 bygninger forsvant i den enorme brannen – boliger, fabrikker og sagbruk. Det verste var at 71 menneskeliv gikk tapt i katastrofen. Dagen ble senere kjent som «Black Friday». 12. oktober 1972 tok et lite fly av fra flyplassen i Montevideo i Paraguay. Mange av de 45 personene om bord tilhørte et rugbylag som var på vei til en turnering i Chile. Underveis mellomlandet flyet i Argentina. 

Dagen etter fortsatte flygningen. Det var fredag 13. oktober. Noen timer senere nødlandet flyet i Andesfjellene. Dette var imidlertid bare begynnelsen på prøvelsene for de overlevende, for flyet hadde ikke proviant om bord. Mer enn to måneder etter ulykken ble 16 passasjerer endelig reddet. De hadde overlevd ved å spise sine døde medpassasjerer. Samme fredag som ulykken i Andesfjellene styrtet et russisk Iljusjin Il-62-fly da det skulle lande i Moskva. Alle de 176 personene om bord ble drept. Selv om det var en langt større tragedie enn ulykken i Andesfjellene, ble Iljusjin Il-62 en av historiens­ glemte­ flykatastrofer.


Mye tyder på at kombinasjonen av fredag og tallet 13 er dobbelt ulykke, fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen. Tallet 13 regnes som ulykkestall fordi det er et usymmetrisk oddetall, særlig i de kulturer hvor man regner 12 timer dag, 12 timer natt og 12 måneder i året.

Kombinasjonen kom imidlertid til i nær fortid, kanskje så sent som på 1800-tallet, og er en overtro bare vi i den vestlige verden lider av. Ryktene sier at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år, og om du har 13 bokstaver i navnet ditt, vil du ha «djevelens» lykke. Personer med «djevelens lykke» har blant annet vært massemorderne Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy.


Kinesere og japanere, på sin side, styrer unna tallet fire, det er deres ulykkestall. Det heter seg at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år. Hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt, så vil du ha Djevelens lykke. Mennesker som har hatt Djevelens lykke er blant andre massemordere som Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy. Tilfeldig? Muligens, for menneskerettsforkjemperen Nelson Mandela har også 13 bokstaver i navnet sitt? Noen påstår at tallet 13 har vært forbundet med uhell siden vi mennesker startet å telle. Det er vanskelig å vite om det er sant, men de gamle hinduene mente i alle fall at det brakte ulykke å være 13 tilstede i ett rom, samlet på samme sted eller til bords.
Loke og 12 guder. Denne overbevisningen går igjen i den norrøne mytologien. 13 som ulykkestall kan vissnok spores til historien om Balders død, og den myten går som følger: Det er fest i Valhall, og 12 guder er invitert. Loke, som egentlig ikke er en gud, men av jotunslekt, er ikke blant disse. Han kræsjer imidlertid festen, ond som han er, og vips er de 13 i Valhall. Loke lurer så den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode med et spyd av misteltein.

Balder kunne nemlig ikke skades av noe etter at moren hans, Frigg, fikk alle planter og dyr til å love at de aldri skulle gjøre sønnen hennes noe ondt. Hun glemte imidlertid å spørre den lille mistelteinen, og med et spyd av denne snylteveksten, dreper Hod Balder til de norrøne gudenes store fortvilelse.

Etter dette var det aldri bra å være 13 til bords i norrøn mytologi. En annen tilstelning med 13 til bords, er det siste måltidet Jesus delte med de 12 disiplene sine. Visstnok var Judas Iskariot, som senere forrådte Jesus for skarve 40 sølvpenger, den 13. til bords. Han hadde i tillegg rødt hår, som også var forbundet med ulykke. Leonardo da Vincis berømte maleri av denne hendelsen er i tillegg gjengitt med et veltet saltkar, noe som var veldig ulykkesbringende. Og her kommer kombinasjonen av tallet 13 og fredag for første gang. Like etter dette skjebnesvangre måltidet blir Jesus korsfestet. Det skjer som kjent på en fredag; langfredag.


I den gamle sivilisasjonen Babylonia, eksisterte også tallet 13 som ulykkestall. Hos babylonerne stammer begrepet ulykke og 13 seg fra tidsregningen og kalenderen. De delte året inn i 12 måneder, men dette gikk ikke alltid opp, så noen år hadde en måned ekstra. Denne 13. måneden gikk Universet rett og slett av hengslene, og tallet ble deretter regnet som uhellsbringende. Fredag fra Frigg eller Frøya. Fredag som ulykkesdag har, som tallet 13, mange ulike forklaringer fra mange forskjellige steder i verden.


I den kristne tro heter det for eksempel at det var på en fredag at Eva fikk Adam til å spise det forbudte eplet fra kunnskapens tre. Og vips var de første kristne menneskene kastet ut av paradis, og etterfølgerne deres var på kant med Gud. Andre kristne forferdeligheter som tok plass på fredager er visstnok syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel. I tillegg skal Gud ha stoppet byggingen av tårnet i Babel på denne dagen. Men også den norrøne mytologien har fredag som en spesiell dag.

Ordet fredag kommer visstnok fra den norrøne mytologien, etter enten Frigg (gudinnen for ekteskap og fruktbarhet) eller Frøya (gudinne for sex og fruktbarhet). Eller kanskje begge deler. Egentlig var fredag forbundet med lykke for menneskene som levde før kristendommen fikk fotfeste, spesielt som dag å gifte seg på. I romersk mytologi var nemlig kjærlighetsgudinnen Venus - Frigg og Frøyas likesinnede - navneopphavet til den sjette dagen i uken. Så kom kristendommen, og dermed ble spesielt Frøya og hennes symbol, katten, forbundet med hekseri og skumle greier. Myten forteller at heksene i nord pleide å samles på en kirkegård under månen på fredager, og de var alltid 12 i en ring - til en spesiell fredag da Frøya kom i egen skikkelse ned til dem. Hun ga de 12 heksene katten sin, og fullførte ringen som den 13. tilstede. Etter dette har det alltid vært 13 i en heksering eller andre samlinger av hekser.


Men hvordan i all verden kommer overbevisningen om at fredag den 13. er mer ulykkesbringende enn andre dager og datoer? Det vet vi ikke sikkert. Mye tyder imidlertid på at det er et svært moderne fenomen, faktisk ikke eldre enn 200 år gammelt. Ingen har ennå funnet rester etter fredag den 13. som ulykkesdag før i det 19. århundret. Skumle tunger vil ha det til at det rett og slett er en mediahype. Og i så fall er kanskje ikke denne dagen noe verre enn andre dager? Man skal imidlertid aldri trekke på gliset av fobier. Det finnes faktisk mennesker som foretrekker å være innelåst bak hjemmets fire trygge vegger, med nesa godt under dyna denne dagen. De lider av paraskevidekatriafobi, eller rett og slett irrasjonell frykt og angst for fredag den 13.


Trygg Forsikring og DNB Skadeforsikring skal ikke ha funnet grunnlag for å si at fredag 13. er mer ulykkebringende enn andre dager og datoer. Ifølge Tryg Forsikring oppstår det 16 prosent færre bilskader denne dagen enn ellers.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...