Stine Sofies Stiftelse ble etablert i Grimstad etter "Baneheiadrapene" i Kristiansand den 19. mai 2000, der to jenter, Lena 10 år og Stine Sofie 8 år, ble brutalt voldtatt og drept.
Grunnleggerne av Stiftelsen er mor til Stine Sofie, Ada Sofie Austegard og Bente Bergseth som selv har opplevd vold i sin barndom. Det første kontoret var et lite hvitt sørlandshus ved siden av Grimstad Rådhus og leien var dekket av Grimstad kommune. (Huset er nå revet og er blitt parkeringsplass). På dette tidspunktet bodde og arbeidet Bente i Oslo og det var Ada som betjente kontoret. De begynte med to tomme hender, men engasjement var det fullt av. Arbeidsmengden og antall henvendelser økte raskt og i 2001 bestemte de seg for å satse alt.
Bente solgte det hun eide i Oslo, sa opp jobben og flyttet til Grimstad. Dermed måtte det et større plass til, og stolte kunne de på nyåret 2002 flytte inn i nye lokaler i Henrik Ibsens gate. Disse lå rett ved gjestehavna i Grimstad. De mottok også en beskjeden månedslønn mot slutten av 2002. Bente Bergseth sluttet i stiftelsen i 2010.
I 2003 utvidet de arbeidsstokken med en person og engasjementet økte i takt med gode arbeidsresultater. Folk over hele landet støttet opp om arbeidet og henvendelsene økte.
Det resulterte i at også lokalene i Henrik Ibsens gate ble for små og flyttebilen ble innkalt i 2005.
Ny adresse ble Frivoldveien 11, like ved E18. Der ble det med stor festivitas arrangert en åpningsseremoni der selveste Bjørn Hareide, politimester i Agder klippet snoren.
I 2010 var det 10 år siden Stine Sofie og Lena ble drept i Baneheia, og dette ble markert ved at Ada Sofie og fire venninner gikk over Grønland for å få fokus på "en barndom uten vold". Det er per 2013 fem heltidsansatte i Stine Sofies Stiftelse.
I 2012 syklet Ada Sofie Austegard Norge på langs, kystveien for en barndom uten vold. Det var totalt 200 personer som var med å syklet hele eller deler av ruten. Det ble avholdt 22 foredrag langs hele kysten.
Stine Sofies Stiftelse har mottatt følgende utmerkelser for sitt arbeid
• 2001 - Norske kvinners sanitetsforenings ærespris, Fredrikkeprisen
• 2002 - Lions Tulipanpris
• 2002 - Melvin Jones Fellow
• 2006 - Frelsesarmeens ærespris, Booth prisen
• 2007 - Confex - Årets mest fengslende foredrag
• 2008 - HM Kongens fortjenstmedalje i Gull
• 2009 - Norsk Juristforbund, Rettssikkerhetspris
• 2010 - Reklame for alvor
• 2010 - John Ingolf Alvheims ærespris
• 2012 – Erik Byes Minnepris
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
SvarSlett