torsdag 11. desember 2014

Orkideè


Nøysomme blomster som blomstrer gang på gang mot en skvælp vann en gang i måneden eller så. En av de vanligste misforståelsene når det gjelder stell av orkidé gjelder vanning. Det er IKKE riktig at orkidéer nesten ikke skal ha vann, og at det holder med et eggeglass i uken. Den trenger godt med vann når den vannes.


Hele stuevinduet fult av unike detaljerte blomster i mange fargenyanser.


Til og med de hvite er unike...


En av de vakreste og enkleste, og den mest vanlige, orkideen er Phalaenopsis. Fløyelsaktige, sommerfuglformede blomster på lange slanke stilker. Blomstene kan være store, opp til 10 cm i diameter og sitte på meterlange stilker. Eller bitte små blomster på 20 cm høy planter. Og alle størrelsesvarianter i mellom. Og fargene varierer fra ensfargede til møstrete og flerfargede i alle fargetoner bortsett fra blått. Den er enkel å dyrke og blomstrer lenge. Selve blomstene tåler sollys godt, men beskytt blader og røtter for den sterkeste solen. Vannes jevnlig, gjødsles jevnlig i sommerhalvåret. Når blomstringen er over og tuppene på blomsterstilken tørker inn kan den klippes ned til stilkens andre eller tredje øye. Er stilkene tørket helt ned så sett planten litt svalere et par måneder, ned mot 18 grader. Ta de så inn i stuevarmen og de kommer med nye blomsterstilker.


Cymbidium-orkideen har voksaktige blomster på lange stilker sammen med lange sverdformede blader. Den er mest vanlig som snittblomst, men en flott potteplante også. Den skal stellers som Phalaenopsis, men vil ikke ha direkte sol og setter ikke nye blomster før den har stått et par måneder på 12 til 15 grader.


Dendrobium har mindre fløyelsaktige blomster på ranker. Mange kjenner den som snittblomst, gjerne kalt Thaiorkide. Men det finnes utallige varianter som varierer i form og størrelse. Som potteplante kommer blomsterrankene opp fra knollaktige stengler med læraktige blader. Stelles som Phalaenopsis, men vil ikke ha sol. Og vil gjerne stå i små, trange potter.


Man regner med at det finnes over 40 000 orkidé-arter. Flest med opprinnelse i tropiske strøk . De har tradisjonelt blitt sett på som eksklusive og kostbare. De har alltid vært spesielt populære som brudeblomster. I dag er orkideer den mest brukte brudeblomsten sammen med roser. De har nok også blitt regnet som eksklusive for det å dyrke orkideer som stueplanter har vært vurdert som spesielt vanskelig og tidkrevende.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...