søndag 21. desember 2014

Vintersolverv


Nedtelling til "jól"

For vikingene betydde vintersolverv at de kunne starte nedtellingen til sin julefeiring. Vikingene feiret nemlig midtvintersblot fire uker etter vintersolverv. Dette var en stor fest med mye mat og mjød. Høytiden ble også kalt "jól" eller "jólablot", som senere har blitt til "jul". Forskere vet ikke helt hvorfor vikingene feiret jól, men et forslag er at de feiret solens tilbakekomst og at dagene ble lysere og lengre etter vintersolverv. Og det er jo en veldig god grunn til å feire!


21. desember er den mørkeste dagen i året. Det høres dystert ut, men det er en god trøst at fra nå av blir hver dag litt lysere og sommeren kommer nærmere og nærmere.


Vintersolverv inntreffer hvert år på den 21. eller 22. desember. Denne dagen står sola på sitt laveste over horisonten og vi må ta til takke med noen få timer dagslys. Det er jordas rotasjon rundt sola som styrer hvor lange eller korte dagene er.
I bane rundt sola 


Jordkloden går i bane rundt sola, og snurrer hele tiden rundt seg selv slik at vi får dag og natt. Jorda snurrer ikke rett opp og ned på banen den går i. Den spinner litt på skrå rundt en akse. Aksen peker i samme retning uansett hvor i banen jorda befinner seg. Om vinteren peker den nordlige delen av jordkloden vekk fra sola, mens den sørlige halvkulen vender mot sola. 


Vintersolverv er den dagen i året da den nordlige halvkulen peker aller lengst vekk fra sola. For oss i nord betyr det at dette blir den korteste dagen i året. Om seks måneder vil jorda befinne seg i motsatt ende av banen rundt sola og den nordlige halvkulen vil være nærmest sola. Denne dagen er den lengste i året og kalles sommersolverv. Ved vintersolverv kan vi altså glede oss over at dagene blir gradvis lengre og at det går mot lysere tider.


Hvorfor spør folk for å være høflige når de egentlig ikke bryr seg? Fordi jeg har hunder så er er det et par andre temaer jeg kan snakke om også... Folk jeg ikke har møtt på en stund i sosiale sammenkomster innleder stort sett samtalen med: Hvor mange hunder har du nå da? Så svarer jeg på det. SÅÅÅÅÅÅÅ mange fortsatt??? Hvordan orker du det da??? Skulle jeg spurt dem: Er du fortsatt gift med den feite personen som stapper i seg kaloribomber på enden av bordet? Å ja, Hvordan orker du det da???


For de som lurer, nei jeg er ikke ofte i sosiale sammenkomster. Det handler stort sett om hunder, for da slipper jeg å tørrprate om hund, til noen som angrer på at de tok opp temaet i førsteomgang. 


Vi har ikke noe særlig besøk heller, for jeg vil ikke sette hundene i hundegården eller stenge dem nede om det kommer noen. Jeg bor her og jeg har fem hunder, lik det eller la være.


Jeg synes egentlig det er helt greit å ta de litt med ro om kvelden etter flere timer ute. Synke ned foran tv eller data, etter et langtur med hundene i helgene eller en times tur etter middagen om dagen.  Med huslige sysler som blir gjort tre dager etter at de strengt tatt burde vært gjort. Med handling og matlaging, klesvask og sammenlegging av klær og fordele de rundt til respektive eiere.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...