torsdag 23. juni 2016

Sommerens gleder


Det ble noen blomsterbilder før pappa var så effektiv å slo ned alle sammen. Nei blomsterenger skal man ikke ha langs åkerkanten nei. Jeg synes nå det er ganske pent jeg da, men blomster langs veikanten og rundt husene. Men han skal ha alt helt nedslått.


Så når blomstene springer ut så er det bare fram med kamera, for brått er de borte. 


Fine guttebassen det.


Malin


Tessy


Ballblom, flerårig plante i soleiefamilien. 30–50 cm høy med rak stengel, enkel eller med et par sidegrener. Bladene er hånddelte og blomsten stor med mange gule blomsterdekkblad som dekker hverandre som bladene i et kålhode. Mest vanlig i Nord-Norge, men ellers utbredt i fjell-lier og på setervanger i Trøndelag og på Østlandet sør til Skåtøy. I hager dyrkes ildballblom,T. asiaticus, og hybrider som har branngule blomster.


Tyttebær, dvergbusk i lyngfamilien med læraktige blad som sitter på i flere år, hvite blomster og røde, syrlige bær. Vanlig på skrinne steder i furuskog og på lyngheier, i Jotunheimen opp til 1800 moh. Tyttebær har en syrlig, litt besk smak, og regnes for å være ett av de viktigste av de ville bærene i Norge. De samles i store mengder, er lette å oppbevare rørt eller syltet, og brukes som tradisjonelt tilbehør sammen med vilt. Tyttebær holder seg godt fordi de inneholder benzosyre, et vanlig brukt konserveringsmiddel (E 210). Tyttebær inneholder ca. 11 mg vitamin C, 87 mg kalium, 85 % vann og 216 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Tyttebær ble tidligere brukt i folkemedisinen. Fødende kvinner drakk avkok av tyttebærlyng mot blødninger, og tørkede tyttebærblomster ble benyttet mot astma. Tyttebærsaft var et middel mot feber.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...