søndag 23. oktober 2016

Raseseminar (del2)


Keplerstjernen eller Fredsstjernen er en 45 meter høy kunstinstallasjon ved Oslo Lufthavn, utformet av kunstneren Vebjørn Sand. 


En liten cachetur ble det før vi gikk igang med dagens foredragsholdere. For min del var dagens temaer mer interessante enn gårsdagens. Rasenes utvikling og funksjonallitet er "gammelt nytt", for har lest endel om de forskjellige da jeg skulle skaffe meg hund. DNA-testing gjennomgikk Frode fra veterinærhøyskolen på seminaret jeg var på i Kolbotn for en liten stund siden.

Dagen i dag startet med advokat Brit Haarklou Mathisen, hun gjennomgikk kjøpekontrakter og forsikring. Det var mye interessant og endel nytt. Kjøpekontrakten er faktisk mye mer verdt enn det det går "rykter om" i diverse fora. Skriv en bra kontrakt og du er sikret på de aller fleste områdene. Det jobbes for å få hund ut av kjøps og forbrukerkjøps lovene. 

Oppdretter kan fraskrive seg ansvar for mangler som en ikke kjenner til. Viktig å få med at "hunden selges som den er". Avtale at det ikke finnes noen reklamasjoner. Reklamasjonstiden er ellers 2 måneder. Etter den tiden er kravet tapt. Kjøkkenoppdrett er også næringsvirksomhet dersom det gir overskudd på sikt. Oppdretter som kjøper valp er ikke alltid å anses som forbrukerkjøp. Hundeoppdrett over en viss størrelse anses ikke som hobbyvirksomhet lenger. Det har ikke noe å si om en har registrert kennelnavn. Om du driver aktiv markedsføring på hjemmesiden er du næringsdrivende.

Typiske mangler ved kjøp: Bittfeil, testikkelmangel, AD/HD, alt dette bør reguleres i kontrakten som valpekjøper bør få til gjennomsyn før valpen skal hentes. Avvik ved eksteriør danner ikke grunnlag for mangelskrav. Om du setter et kull på tispa de er du oppdretter, dette gjelder også for blandingshunder.

Aktuelle sanksjonerer prisavslag, erstatning, heving av kjøpet og omlevering. Om erstatning kreves ansvarsgrunnlag. Heving av kjøpet krever vesentlig kontraktsbrudd. NKKs kontrakt er en alt for generell kontrakt om du ikke har egne tilføyelser. Forbrukerrådets kontrakt er ikke egnet i det hele tatt. 

NKKs standardkontrakt skal i tillegg inneholde at hunden selges som den er, røntging av AD/HD, angivelse av beløpsgrense ved f.eks bittfeil, testikkelmangel osv. Da blir det ingen diskusjon i etterkant. Ved forvertavtaler er NKKs forvertavtale. Problemet er at valpen er "løsøre" dvs at den som har den i hånden har eiendomsretten til den og kan selge den videre til en "godtroende" ny valpekjøper uten at oppdretter har noe rett til å hente tilbake sin valp som oppdretter er eier til i Dogweb. 

Tvisteløsninger er Forbrukertvistutvalget, konfliktrådet eller rettsapparatet. Forliksrådet liker ofte 1/2. Domstolsapparatet har ingen lovpraksis med dommer som er lagret hos Lovdata. Forsikringsdelen ble konkludert at hver enkelt egentlig måtte finne ut hva som passer den enkelte.

Etterpå kom Kristin Halle for å snakke om kroppsholdning på hund. 

Fronten skal dempe landingen ved hopp, ved vanlig stillestående bærer fronten 60% av hundens tyngde. En dårlig front gir dårlige bevegelser. Hundens bakpart er hundens motor, ved skader eller en dårlig bakpart forplanter det seg oppover i ryggen. Lengden på bekkenet avgjør hvor bredt låret blir. Overlinjen skal være rett, for det er der krefter forfra og bakfra møtes. Bevegelser har innvirkning på hvordan hodet holdes og hvordan overlinjen holder seg. Plassering av poter i forhold til snute og haletipp, samt krysningspunkt.


Etter lunsj kom Magnus Rørvik som er avleser hos NKK. Først snakket han om AD avlesning. Det er god oppslutning om avlsprogram, kvalitets kontroll av avleserne. De fleste oppdretterne er dyktige med gode sunne holdninger. Han kom med en stor oppfordring om at dersom det skulle importeres så måtte vi se i Norden. Derimot så skulle vi eksportere! I norden møttes avleserne to ganger i året for å avlese samme bilder slik at Norden får en lik holdning til de samme bildene. 


Albuen kan kun strekkes og bøyes. Hofteleddet kan bøyes i flere retninger. AD kan utvikles over tid da en kun ser etter sekundære forandringer. Voksesmerter hos hund er ikke reelt, da søker du en annen veterinær!


Om hunden har en potensiell diagnose, gir NKK gratis avlesning av bildene og registrering av resultatet, dersom hunden er under registreringsalder. Ved re-røntging ser de på tidligere bilder. 


Nederst er en frisk albue, øverst er en albue med AD diagnose.

AD 3

HD bedømmer man subluxsjon og mistilpassning mellom lårbeinet og hofteskåla. AD bedømmer man sekundære forandringers størrelse. Man vurderer også formen på prococoronoideus. Er den slitt så er det automatisk grad 3.


Vi har som regel ingen mulighet til å differensiere mellom AD og påleiringer etter skader i albuen. Ny teknologi gir bedre bilder og dermed strengere bedømming. Sett kreftene inn der det er problemer, en trenger ikke røntge noe som ikke er et problem. Noen dyr må faktisk være avlsdyr.


Etter en spørsmålsrunde så hadde han et innlegg om HD avlesning også.


Perfekte hofter. Kravet er minst 1/2 av hoftebeinet skal være inne i hofteskålen.

 
Sterk grad HD. Hofteskåla er normal, men lårbeinet er langt ute. Muskelmassen kan holde en dårlig hofte på plass. Så med mye muskler på rett plass så får du ingen avleiringer.


De fleste fungerer veldig godt selv med D&E diagnose. Ved flatt bekken vil ikke forskjellen bli så stor. 


Re-røntging kan gi en klinisk fri hofte, men du får ikke en genetisk bedre hofte. Riktig tidspunkt for røntgen er 1- 1 1/2 år. Ikke noe problem å røntge løpske tisper da østrogen ikke har noen innvirkning på bindevev. Det er ingen som kan "dra på" en hund HD. Normale hofter på en rase er ikke nødvendigvis lik på en annen rase.



1 kommentar:

  1. Det är mycket att tänka på när man köper och säljer hundar... Kramis!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...