søndag 21. februar 2016

Tyristrand kirke


Jeg ble døpt i denne kirken, i vann fra Jordan. En bestemor til et av de andre dåpsbarna hadde med vann etter en ferietur.


Tyristrand er ei bygd og et tettsted i Ringerike kommune i Buskerud. Tettstedet hadde 835 innbyggere per 1. januar 2009 og ligger ved vestbredden av Tyrifjorden. Tyristrand var egen kommune fra 1916 til 1964. Bygdesenteret her het tidligere Skjærdalen, men fikk navn etter kommunen når den ble opprettet.

I tiden før stedet fikk egen kirke måtte folk helt til Hole for å gå i kirke, siden de på den tiden tilhørte Hole prestegjeld. Etter hvert som befolkningstallet økte utover på 1800-tallet ble derfor ønsket om ei egen kirke stadig sterkere. I 1841 ble det derfor fremmet et forslag om å flytte middealderkirken på Bønsnes til Tyristrand, men dette ble det ikke noe av. Utover på 1850-tallet kom det imidlertid mer fart i saken, og i 1855 ble arkitekt Christian Heinrich Grosch engasjert for å tegne kirken. Han var født i København, men bodde i Kristiania mesteparten av sitt voksne liv. Tegningene ble approbert av kongen den 7. desember samme året. Grosch tegnet forøvrig også Hønefoss kirke, som brant vinteren 2010. Tomt til kirken med kirkegård og vang ble gitt av konsul Backe fra Drammen som den gang eide Skjærdalens grunn. Kirken ble bygget av Peder N. Stiksrud og Ole Nubsen Opsahl og innviet den 30. september 1857 av prost Søren Brun Bugge i bispens sted. Kirken har ca 400 sitteplasser og er en lys og pen kirke i basilikastil.

Kirkens første orgel ble montert i 1861 av orgelbygger Anders Gulbrandsen Gomnes fra Hole. Dette var et orgel overtatt fra Norderhov kirke. I 1875 ble orgelet omarbeidet av samme orgelbygger. Nåværende fasade er fra dette året. Kirkens nåværende orgel er bygget i 1924 av firmaet Olsen & Jørgensen, Kristania, den gang vårt lands ledende orgelfirma. Nattverdutstyr (kalk og disk) i sølv ble skjenket kirken av løytnant Neumann og frue. Altertavlen ble bekostet av enkefru Roscher i 1875. Hun bekostet også i sin helhet en større oppussing av kirken samme år, noe som også innebar gaver i form av lysestaker til alteret, dåpsutsyr, lysekrone og lampetter laget i Tyskland av metall fra Ringerikes Nikkelverk. Altertavlen viser ”Kristus”, og er malt av Adolph Tidemand i 1875. Rammen til altertavlen er laget av snekkermester Thrue fra Drammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...