tirsdag 9. februar 2016

Hund i bur


Buret er et sted hunden føler seg trygg. Alle dyr har godt av å vite at det finnes et sted her i verden hvor de kan føle seg helt trygge. Et sted ingen andre kommer til. Noen har et større behov for dette enn andre. Det vil avhenge både av det bestemte miljøet og det enkelte individet: En trygg hund, som bor med bare én person, vil ikke ha like stort behov for et gjemmested som en fryktsom hund i en familie med fem aktive menneskebarn og et kranglende ektepar. Her er burets fire vegger, og spesielt burets tak, viktige faktorer. En hundeseng ville derfor ikke gitt den samme trygghetsfølelsen.

Buret er et sted hunden er trygg. Det finnes situasjoner der hundene faktisk er tryggest i bur – de bare vet det ikke selv – vi er derfor nødt til å lukke igjen døra. Bilkjøring er et typisk eksempel. Det er noe som skjer ofte, og det er påbudt. (Det finnes ingen egen regel for dette, men hund går under kategorien last, og last må derfor sikes. Spesielle bilbelter for hund er et annet alternativ).

Men også hvis hunden må behandles hos veterinær, skal ut og fly eller være på kennel, så må den være i lukket bur. Ikke steng burdøra uten trening først! Det er svært viktig at vi gradvis venner hunden til å ha døra igjen, at den lærer at den slipper ut etter kort tid. Ellers kan opplevelsen bli veldig traumatisk når eller hvis det en dag skjer. Og som alt annet potensielt skummelt, må læringen skje mens den er valp. Dessuten må treningen opprettholdes.

Opphold i lukket bur må vare så kort som mulig! Bare ha hunden innestengt i buret mens dere faktisk kjører. Og husk at ikke alle hunder takler flyturer og kennelopphold. Konklusjon: Buret skal være et sted hunden kan både føle seg trygg og være trygg. Ved riktig bruk kan det derfor øke hundens velferd. Men ved misbruk vil det ha motsatt effekt. Buret er ikke en oppstillingsplass! Ha som regel døra åpen, og lukk den kun i særskilte tilfeller. Men tren på det fra hunden er liten valp. Vil du ha hunden på et avgrenset område på natta eller mens du er på jobb, gi hunden et eget rom i huset.

Eventuelt bygg et enormt bur med god plass til å bevege seg, forskjellige typer underlag, liggekrok og en egen plass til vannskål. Et vanlig kjøpebur blir aldri stort nok hvis det skal ha denne funksjonen. 

Som alltid: Bruk hue!

2 kommentarer:

  1. Precis vad jag tycker mattar - och förstås hussar också - ska göra. Bruka huvudet! Så att dom fattar!
    I bilen KRÄVER jag min bur! Även när matte lämnar burdörren öppen så att jag kan vara på hela sätet. så vägrar jag gå ut så länge hon kör.! Nänä, det är INNE i buren jag ska vara!
    Kasper

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...