lørdag 6. februar 2016

Helleristningssteinen


Fra tidlig i steinalderen og fram til tiden rundt år 0 lagde våre forfedre bilder i fjell og stein. Helleristninger er blant de merkeligste og mest fantasi-egende minner vi har fra forhistorisk tid. Vi kan ikke vite sikkert hva disse bildene har betydd for de som laget dem. Er de illustrasjoner til myter og sagn? Var de ledd i religiøse aktiviteter? Var de tillagt betydning for tidens gang og årstidenes veksling? Eller spilte de en rolle i den sosiale reguleringen av samfunnet. Steinen kan ha vært en offerstein. Dersom den var det har masse dyreblod, kanskje også menneskeblod rent nedover denne steinen. Det finnes ingen fasit, og de svarene du finner i din fantasi, kan være like riktige som ekspertenes fortolkninger.


Helleristningene på den horisontale steinflaten ved gamle Sundvollen skole hører til den hovedgruppen som er blitt kalt jordbruksristninger. Helleristningene er antatt laget i bronsealderen (1800 - 500 f.Kr.), i et samfunn der jordbruk var en viktig del av næringsgrunnlaget. Helleristningene er hugget inn i en blokk av sandstein og ble oppdaget av lærer Johannes Berg i 1889. Motivene er vanlige ristninger fra denne perioden, skipsfigurer, kretsfigurer som sirkler og spiraler, skålgroper og to figurer som ikke har latt seg tolke. Den ene figuren er en rett linje. Denne figuren ble kanskje ikke hugget ferdig? I alt er det femten figurer på steinens overflate.


Skipsfigurene er særlig iøynefallende. De forteller om et samfunn der samferdsel sjøveien var vanlig. Hvilken betydning de har i helleristningene kan vi bare gjette på. Skulle de frakte sol og måne over himmelen? Skulle de sikre reisen til dødsriket eller til en åndeverden? Kanskje bildene skulle si noe om makt og rikdom? På en skipsfigur er både kjøl og reling markert. De korte, stående strekene på skipene er tolket som mannskap. Antallet mannskapsstreker mellom stevnene viser størrelsen på skipet. En figur er noe usikker men mest sannsynlig er det to motstående skipsfigurer.


Kretsfigurene gir oss færre holdepunkter. De kan være solsymboler, bilder av hjul eller kanskje av skjold. Eller de kan være magiske figurer. Symboler med sirkler og spiraler finner vi i mange kulturer. Skålgropene er vel så gåtefulle. Markerer de steder der du skulle legge ditt offer? Er de ledd i en opptelling av noe? Er de bilder av sol, måne eller stjerner? I noen tilfeller er skålgropene samlet i rekker.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...