lørdag 20. februar 2016

Fonkebakken


Det første skirennet i soknedalen ble trolig holdt 19. februar i 1865 på Nøkleby. Det blir opplyst om at skiløpingen foregår uten stav og at bedømmelsen vil ta hensyn til hurtigheten. De kalte det et Premiekappløp. Deltakerne måtte selv ta med mat. Startkontigenten var 6 schilling. Hunder var forbudt å ta med. 

Det møtte 40 stykker. De fikk først prøve seg i en liten bakke. Resultatet av dette ble at 25 mann startet og skulle hoppe over en grøft. Det ble totalt delt ut 12 premier. 1. premien gikk til Elling Bakken det var et sølvbeger. 2. premie gikk til Erling Karsbråten det var et fyrstikketui av sølv. 3. premien gikk til Paul Paulsen det var en dobbeltløpet pistol. 4. premien gikk til Johs. Aalde og var et fotografi av kongen. 

En av de mest kjente skiløperene fra 1880 årene var Johan Kojan. Han var tømmerhogger og brukte skiene mye i sitt arbeide. Selv de bratteste lier satte han utfor med en skarpslipt øks i hver armkrok. Han reiste til amerika og ble postbud der. Om vinteren leverte han post med ski på beina. Soknedølingene dominerte skiidretten i de dager. 

En av de beste var Oluf Berg, som var med i det første Holmenkollrennet i 1892 og i 1895 fikk han første premie i kl 1. Anton Tuft var også en fremragende skiløper og han var bare 25 år da han i 1899 stiftet Lunder skiklubb. Denne eksisterte imidlertid ikke særlig lenge, for i 1907 ble Sokna idretsforening stiftet. Det var trange tider, men klubben klarte til alt overmål å skaffe seg litt kapital. Denne kapitalen dannet et bygdefond. Et forsamlingslokale for hele bygda var alles ønske. Så en vakker dag sto Dalheim ferdig bygget i Sokna sentrum ved Kalbakken. Litt etter litt ble det også interesse for fotball i bygda, men det var manko på kyndig ledelse.

Rundtom på Ringerike er de aller fleste hoppbakkene ikke i bruk lenger, men restene står igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...