mandag 20. mars 2017

Ruudskollen


Torevannet

Skiløping og skihopping har fra gammelt av vært populært i Soknedalen, og særlig var det mange som var ivrige skihoppere. Det var hoppbakker spredt rundt i bygda, og en av dem var Ruudskollen.
Ruudskollens første renn gikk av stablen i januar 1947 med ca. 2000 tilskuere til stede. De som hoppet lengst landet på rundt 60 meter. Bakkerekorden hadde Lars Opsahl, han hadde hoppet 68 meter en gang, men det var med fall. Han hadde imidlertid stått på 67,5.


Soknedalen

Da det ble arrangert landsrenn i Ruudskollen ble skoleklasser fra bl.a. Kirkemoen og Tranby utkommandert i skoletiden for å beintråkke sletta, overgangen og unnarennet. I 1949 ble det arrangert et stort renn i Ruudskollen hvor mange av Kongsberggutta, med Birger Ruud og Arnold Kongsgård i spissen var påmeldt. Til tross for at det var et ufyselig vær den søndagen i slutten av februar, var det flere enn 1000 mennesker i bakken. Det var satt opp ekstratog fra Hønefoss, men interessen var så stor at mange måtte stå igjen på perrongen i Hønefoss da toget ikke hadde plass til flere.


I 1950 var det meget vanskelige forhold med kraftig mildvær i uka forut for rennet. Prøvehoppere dagen i forveien «slo igjennom» og bakken måtte beintråkkes. Til dette arbeidet ble heimevernet på Sokna rekvirert i all hast. Men renndagen var det så vidt kuldegrader med det resultat at bakken ble steinhard og farten veldig stor. I første omgang var fallprosenten over 20. Dommerne fortalte etter rennet at det var bare et fåtall av hopperne som var dristige nok til å legge seg tilstrekkelig frampå i svevet og disse var ikke modne for hopping i en storbakke, sa de. Det var for øvrig i dette rennet Lars Opsahl hoppet 68 meter med fall, men slettet Per Hanevold fra Asker sin rekord fra 1948 på 63 meter med et stående hopp på 65 meter. Ellers stod å lese at i flere renn ble dommerne kritisert for ikke å gi tilstrekkelig med fart slik at hopperne ikke kom over 60 meter.


Tilløpet

Arnold Kongsgård slo Birger Ruud i 1949 med et lengste hopp på 58 meter. Olav Martinsen blir stående med bakkerekorden i Ruudskollen for all ettertid da han i et landsrenn i 1964 satte bakkerekord med 69,5 meter. Siste renn av noen størrelse var i 1965.


Unnarennet

Når jeg måtte kjøre Patran til Sokna i går så var det på tide å stikke innom denne. Planen var egentlig å logge denne en kveld med fullmåneskinn, men planer og geocaching blir sjelden det samme. Her har jeg aldri vært tidligere, jeg hadde heller ikke lagt merke til veien opp til undergangen. Vi parkerte på Jomfruøya og svingte av til skogs. Der var det skikkelig broddeføre, men hvor var broddene? Ikke med meg i alle fall. Men glatte joggesko var tingen i dag. Jammen godt jeg hadde meg med tre firbeinte som passet på at det ble pådriv i riktig retning. 


I ukjent terreng har jeg erfart at det innimellom lønner seg å følge stier som er der... jeg fulgte derfor kjerreveien til venstre etter undergangen. Forholdsvis bratt og isete den også til tider. Oppe på toppen var det fram med telefonen, for turen var ikke så planlagt at jeg hadde tatt med noen GPS. Penner har jeg flust av i bilen, så signeringen skulle gå veldig bra. Hmmm noen hundre meter til så kunne jeg begynne å leite. Jeg kom rett på ovarennet og dommertribunen før jeg fant cachen. Posering og signering før ferden skulle gå tilbake til bilen. Fra cachen så jeg undergangen, så da ble fristelsen veldig stor til bushing ned unnarennet... 


Tre litt skeptiske flat coated retrievere ble det når steinene buldret nedover så de dannet klokelig baktroppen. Ja ja de har jo vært med meg på tur tidligere så de vet vel av erfaring hva som er lurt. Vi kom helskinnet ned til bilen igjen og kunne nyte resten av helga.


Vårjevndøgn: Dag og natt like lange, men bare nesten. Vårjevndøgn i Norge varierer mellom 20. og 21. og en sjelden gang den 19. mars. Jevndøgn (mars) i Hønefoss, Norge ermandag 20. mars 2017 kl. 11:29 CET

2 kommentarer:

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...