Jevnaker kirke ble innviet i 1834. Opprinnelig stod det en steinkirke her som trolig ble bygget på slutten av 1000 tallet av Olav Kyrre. I 1723 tallet var den norske kongen så blakk at han solgte kirka for å prøve å rette opp igjen økonomien etter "Den store nordiske krig". Den ble kjøpt av 6 bønder som fikk eiendomsretten til all jord som tilhørte kirka, og fikk også rett til å innkassere skatt.
For dette måtte de forplikte seg til å holde kirke og innventar i hevd. Noe som var ganske enkelt i starten fordi steinkirken var i god stand.
Tidlig på 1800 tallet ble steinkirken derimot for liten, så man forsøkte å utvide den. Murerarbeidet som ble utført var så slett at det resulterte store skader på kirka. Dette medførte at bøndene som eide kirka nå sto foran en så stor økonomisk utfordring at de valgte å gi fra seg retten til jord og skatteinnkreving, og menigheten overtok ansvaret eiendomsretten igjen.
Etter mye diskusjon ble det besluttet å rive den gamle steinkirka, og bygge en ny.
Rivingen skjedde i 1832, og 2 år etter kan den nye åttekantede laftede kirken altså innvies. Grunnmuren består av steiner fra den gamle kirken, og med sine to gallerier er det totalt 700 sitteplasser i kirka.
Jevnaker prestegård har røtter tilbake til middelalderen. I dag er det 4 fredede hus inne på gårdstunet her. Forpakterboligen (Drengestua) består av to sammenbygde hus, hvor den delen med åpen svalgang er fra 1600 tallet. Hovedbygget er påbygd rundt 1850, men opprinnelig ifra 1713.
vognskjulet her er bygget på 1700 tallet. Det var her fra prestegården at man hadde den første produksjon av teglstein her på Jevnaker (ca 1776). Selve produsksjons stedet lå noen 100 meter unna. Jevnaker historielag har sine møter i Drengestua her på prestegården.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...