torsdag 3. mars 2016

Busundbru


Busund, et sted hvor det tidligere gikk ferge over Storelva. Fergen var i sin tid en del av hovedveien mellom Drammen og Hønefoss. Først i 1963 kom det bru her.


Busund er et tidligere sundsted som ligger langs Storelva i tidligere Norderhov kommune, nå Ringerike kommune. Like ved sundstedet ligger også Juveren naturreservat, som er et såkalt ramsarområde.


I tidligere tider gikk hovedveien fra Drammen langs vestsiden av Tyrifjorden mellom Strandefjerdingen og Norderhov over Busund. Det var altså hovedveien til Hønefoss på denne tiden. I 1808 fikk sognepresten i Norderhov prestegjeld ved kongelig resolusjon rett og plikt til å besørge frakt over elva med båt eller pram. Dette ble besørget av en såkalt sundmann, som var betalt av kirken. I 1816 overdro presten rettighetene til sundmannen, hvis familie drev virksomheten til i 1860, da avtalen ble sagt opp. Etter dette gikk rettighetene over til tidligere Norderhov kommune.


Det fortelles at Busund var et viktig og trafikkert sundsted. Midt på 1800-tallet ble det derfor gitt dispensasjon for at soldater kunne avtjene verneplikten sin ved fergestedet, i stedet for å gjøre tjeneste ved Helgelandsmoen.

Folk som skulle over elva måtte betale sundpenger og gårdene som var avhengig av sundet en årlig sundtoll, men fra 1. januar i 1913 ble det gratis for kommunens innbyggere å krysse over.


Det ble vedtatt å bygge bru over sundet alt i 1910, men dette vedtaket ble omgjort noen år senere. Brua kom det først i 1963, og med det var det siste viktige sundstedet på Ringerike borte.


1 kommentar:

  1. foto m gammel bil, ferje folk busund,
    har du mere informasjon om foto😂😉

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...