fredag 4. mars 2016

2013 TX68

Et sted mellom Mars og månen suser en steinblokk på størrelse med et middels stort kjøpesenter gjennom rommet. Den har kurs rett mot jorden. I hvert fall nesten. 5. mars vil asteroiden 2013 TX68 passere jorden. Er vi heldige (eller uheldige) vil asteroiden passere oss med en avstand på kun 17.000 kilometer — et nødskrik i kosmologisk sammenheng. Det man imidlertid vet er at 2013 TX68 er beregnet til å være i overkant av 30 meter i diameter, noe som gjør den nesten dobbelt så stor som objektet som eksploderte i atmosfæren over byen Chelyabinsk i Russland i 2013.

1100 mennesker ble skadd da sjokkbølgen fra meteoren knuste flere tusen vinduer i byen. Asteroiden 2013 TX68 går i en bane som krysser omløpsbanene til både Mars, Venus og vår egen planet, og akkurat 5. mars vil det oppstå et såkalt «close shave». 17.000 kilometer er kun 5 % av avstanden mellom jorden og månen.

Sist gang 2013 TX68 passerte oss var det med en avstand på 2 millioner kilometer. Det høres behagelig mye ut, men nok til å havne på NASAs liste over farlige objekter. NASAs Jet Propulsion Laboratory er faktisk de eneste som prøver å holde øye med slike farlige steiner som bare venter på å krasjlande i middagen din. Forskningsprosjektet Near Earth Object Program holder styr på mer enn 600 større objekter som har potensiale til å kollidere med jorden.

Synes du slike ting er festlig blir du kanskje glad av å høre om « Asteroid Watch» Jet Propulsion Laboratorys egen blogg om nærgående asteroider (en på størrelse med en buss passerer i morgen!). I en pressemelding betrygger NASA i kjent stil med at 2013 TX68 ikke kommer til å treffe jorden (i hvert fall ikke akkurat nå), men legger også til at det er en minimal sjanse for kollisjon neste høst, nærmere bestemt 28. september. Da er oddsen 1 til 250.000.000 for fulltreff. Neste sjanse etter det er i 2046.

4 kommentarer:

  1. Ojojoj! Jag får nog se till att både husse och jag har hjälm på huvudet i morgon då. Matte får nog stanna inne. Vem vill ha ett köpcentrum i skallen? Ni får allt vara försiktiga också... Kramis!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hjelm var smart! Det hadde jeg ikke tenkt på!

      Slett
  2. Nu såg jag att 2013 TX68 blivit försenad och inte kommer förbi förrän på tisdag när det är internationelle kvinnodagen. Ungefär som kollektivtrafiken här hemma då... Kramis!

    SvarSlett
    Svar
    1. Best å holde hodet lavt til den har passert...

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...