onsdag 1. mai 2019

Bølgeskvulp og måkeskrik


Det passer liksom ikke med bølgeskvulp og måkeskrik i Hønefoss. Nei måkeskrik skal liksom være forbeholdt sørlandet, ja i alle fall til der det er saltvann og lukten av tang og tare.


Og om du lurte, nei dette er ikke det nye kamera. Det har blitt degradert til bilkamera, så er det gamlekamera som gjelder når en skal ut på fototurer og forevige naturen og dyrelivet. Den gode zoomen er litt ubrukelig uten stativ på en måte. 


Det ble utrolig mange klare bilder denne gangen til tross for at fuglene hadde både høyre og venstresvinger som var litt uberegnelige for kameralinsa. Men det har jo blitt noen hundre fuglebilder opp gjennom da, så litt følelse får en om en følger litt med dem.


Særlig der det er noen som kaster ut brødbiter til dem. Da er måkene ganske grådige og eier ikke skam når de forsyner seg.


Endene og svanene får slett ikke tak i alle brødbitene de hadde tenkt å ta tak i. Til tross for stor fart både i vannet og i lufta.


Hettemåka tok det ikke fult så av for, men den fikk nå sin dose den også.


Patran skal være et par uker nå, så da blir det vel ikke så mange utfarter for å få dagene til å gå med innhold og ikke  bare forsvinne i en grå masse. Bare pollen og snøen forsvinner nå, så skal det bli turer både til vanns og til fjells. Jeg har jo tross alt investert i fjelltelt og liggeunderlag. Sovepose har jeg som på langt nær er utsovet for å si det sånn. 


Hvor mange netter det blir ute i år er jeg slett ikke sikker på, men ei natt på Nautskardfjellet skal det bli i juni. Akkurat nå virker det som det blir helt på egenhånd. Går alt etter planen får Sognafaret et nytt tilskudd i starten av juli. Det var derfor jeg tenkte at det er smart med fjelltelt, for da kan en liten krabat være med på tur i år og ikke behøve å vente helt til neste år for å bli stor nok.


I løpet av et par uker så får jeg svaret. Om det ikke går min vei, så får jeg ta noen lengre turer med de store så jeg får brukt investeringen min.


April ble avsluttet med 234 kilometer, så det ble noen meter kortere enn mars. Men halvparten av årsmålet på 150 mil er tilbakelagt hittil i år. 


Så iløpet av 4 måneder har jeg klart det jeg skulle på 6 måneder. Spørs om jeg må utvide årsmålet mitt igjen. 


Pollenet er ikke fult så plagsomt i dag som i går, så kanskje det verste er ferdig. Det er jo bare da jeg plages. Etterpå går turen for en valpetitt hos Kjersti igjen, så får jeg prøve å vaske litt etterpå. Da kan det bli riktig så levelig her i kveld når Patran og jeg skal kose oss med Criminal Minds igjen. Snart ferdig med sesong ti nå, så det går seg til.


Daisy og Lurven ville ikke være noe dårligere enn Oliver, så i natt var de ute på egenhånd. Oliver derimot ble voktet som en smed når leggetiden nærmet seg. Tvangssoving hos Patran ble det på han.


Snart er de vel bare innom for å snoke mat til tider, Skikkelige tenåringer disse her nå. Begynner å reke ute hele natta og døgne som russen.


Arten ekspanderte voldsomt i det nordvestlige Europa på 1900-tallet. Første hekkeregistrering i Norge (Jæren) i 1867. Arten etablerte seg fast som hekkefugl på Jæren fra ca. 1880, registrert forekomst økte her fra 70 par i 1919 til ca. 9500 par i 1975, deretter har bestanden blitt redusert. Ved Østensjøvannet i Oslo økte bestanden fra 4–5 par i 1964 til ca. 3000 par i 1987, deretter har bestanden blitt redusert. Hekkebestanden i Norge nådde trolig en topp mot slutten av 1980-årene. Dagens bestand teller sannsynligvis et sted mellom 20 000–60 000 par. Arten har spredt seg til nye områder de siste tiår og er nå utbredt over det meste av landet til Øst-Finnmark. Hettemåke er oppført på den norske rødlisten som «nær truet».


Jakt på hettemåke var tidligere tillatt, på lik linje med jakt på flere andre måkearter. Med innføring av nye jaktforskrifter 2007 ble den imidlertid fredet. Bakgrunnen for dette er den langvarige bestandsnedgangen.


Hvis en fugl sitter på en gren, hvordan kan man brekke av grenen uten å forstyrre fuglen?
- Vente til fuglen har fløyet.


Tenk sannsynlighet, ikke visshet. Ønsker du å bli bedre på å forutse fremtiden og derfor ta bedre avgjørelser i dag? Gi opp svart-hvitt ja-eller-nei-tenkemåten, og forsøk i stedet å tenke i form av sannsynlighet. Ikke «Vil X eller Y oppstå?», men «Hva er sjansen for at X eller Y oppstår – 10, 50, 80 prosent?»


Vær klar over hva som er fakta og hva som er en mening. På skolen var det kanskje en lærer som fikk deg til å gjøre en øvelse hvor du skilte fakta fra mening. «Dette bildet er vakkert» er en mening. «Barack Obama ble født i Amerika» er fakta. I disse dager, glemmer flere og flere av oss denne viktige forskjellen. Hvis du vil være litt smartere, må du minne deg selv på at visse spørsmål ikke er åpne for personlig tolkning.


Det er viktig med optimisme, men tilsynelatende ikke når du prøver å ta en virkelig smart avgjørelse. Da vil tungsinn og nerver være bedre for deg, ifølge psykologien. «Spør deg selv hvor du kan ta feil hvis avgjørelsen er viktig. Eller hvordan kan planene dine ende opp i katastrofe? Tenk på det – det betyr noe,» 


Snart har de hverdagen fylt opp av redebygging, eggruging og ungemating før sommeren går mot hell.


Eller kanskje de skipper hele naturens gang og bare nyter en sommer? Gjør fugler slikt, eller er det bare mennesker som er opptatt av å nyte livet?


Ha en flott fridag og håper mai måned kommer med lite frustrasjon og masse glede. Fridagene står jo i kø og så kommer juni med ferie uke. Tror det blir bra framover jeg...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...