lørdag 16. april 2016

Moldstadkvern Mølle


Molstadkvern mølle var en av minst ni møller på en seks kilometer strekning her ved elva Vigga. Virksomheten ved denne mølla kan føres tilbake i skriftlige kilder til 1434, men det har vært kvern her tidligere enn det.


Mølla tilhørte opprinnelig gården Molstad, men deling av gården Molstad i årenes løp førte til at eiendomsretten til mølla endret seg over tid. Vi kjenner til at mølle ble tidvis bygslet eller forpaktet av møllere inntil den i 1896 ble solgt til Peder Pedersen som tok etternavnet Molstadkvern. Han hadde forpaktet kvernbruket siden 1883.

Da Peder Pedersen Molstadkvern fikk avtale om å forpakte mølla bygde han en flishøvel for fremstilling av flis til taktekking. En flishøvel er rekonstruert og kan sees på nordsida av møllehuset. Videre bygde han nytt møllehus i 1888 og la ned ei stampe for ulltøy som hadde vært i drift her. I 1888 fikk mølla tre vasshjul, mot tidligere to. De to som var der fra før, drev hver sin kvern, mens det nye vasshjulet drev ved hjelp av stjernehjul to kverner. Mølla hadde blåsemaskin til rensing av korn, og grynstein til spissing av korn og til fremstilling av byggryn. Platetørke ble installert og samtidig ble det bygget hus med tørke for 8 til 10 sekker. Møllehuset brant i 1915 og ble bygget opp igjen samme år.


Den siste eieren, Jacob Molstadkvern, overtok mølla i 1927 etter sin bestefar og gjorde en del forandringer for å tilpasse seg nye behov. I 1932 ble det anskaffet en skallemaskin og i 1940 installerte han en valsestol med sentrifugalsikt. Da møllas kapasitet etter hvert ble for liten, satte han det største vasshjulet ut av drift og gikk over til elektrisk drift i 1940. To kverner ble drevet av hver sin motor med kileremdrift.


Da mølla ble nedlagt i 1961, var eieren Jacob Molstadkvern interessert i at den ble tatt vare på som teknisk kulturminne. Han lot derfor Norsk Teknisk Museum forpakte anlegget. Siden 1976 har Hadeland Folkemuseum forvaltet mølla. Omvisning kan skje etter avtale med Randsfjordmuseene AS avd. Hadeland Folkemuseum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...