tirsdag 26. april 2016

Vårtegn


Ronja er ute for å se hvor våren blir av...


For hver dag blir det flere og flere vårtegn som dukker opp her. Rogna har kommet ganske langt i prosessen.


Men vinteren har ikke sluppet hele taket, ennå ligger det igjen litt snø i traktorveien.


Mange spennende lukter som dukker opp når snøen går.


Sjekk her'a SNØ!


Jeg hadde tenkt å ta bilde av blåveisene, men det er ikke så enkelt når man har med fotogene pelsdotter som poserer helt uoppfordret.


Malin sjekker om det er noe tæla igjen, eller om det er mykt å grave.


Bokfink

Bokfink, fugleart i finkefamilien. Ca. 15 cm lang. Hannen har gråblå hette og nakke, kastanjebrun rygg og rødbrun underside; høst og vinter er hetten brunere. Hunnen og ungfuglene er nokså ensfarget gråbrune bortsett fra vingene, som hos begge kjønn er nesten svarte med to markerte hvite bånd. Begge kjønn har grønn overgump (bjørkefink har hvit).

Bokfinken hekker over det meste av Europa og østover til Vest-Sibir, samt lenger sør fra Kanariøyene og Nord-Afrika til Iran. Norske fugler er overveiende trekkfugler som overvintrer i det vestlige Europa, men noen overvintrer langs norskekysten. De første bokfinkene kan komme til Sør-Norge i begynnelsen av mars, hannfuglene gjerne en ukes tid før hunnene, og i løpet av mars/april er alle tilbake. Vanlig hekkefugl i skoger og parker over det meste av landet nord til Troms, samt fåtallig i indre fjord- og lavlandsstrøk i Finnmark. Arten har økt sin utbredelse i de nordlige landsdeler i de siste hundre år.


Hannen har en kraftig og karakteristisk sang. Reiret er fint bygd og plasseres oftest i en grenkløft. De 4–5 eggene har mørkebrune eller svarte flekker på grå til blågrønn eller lyseblå bunn (atskillig variable egg). Eggene ruges av hunnen i 12–13 dager. Navnet bokfink kommer av 'bøketreets frukt' og 'fink'.


1 kommentar:

  1. Det ser skönt ut med vår hos er. Hoppas att Ronja är frisk och kan njuta av alla dofter som kommer fram... Kramis!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...