Det er en økende interesse og bevissthet for insekter i hagen og den viktige pollineringen de står for. Visste du at du kan gjøre det enklere for insektene ved å tilby dem insekthotell?
Det har skjedd et ørlite skifte i nordmenns tankegang omkring det å ha hage. Det gjelder ikke alle, men flere og flere får opp øynene for mer naturlige hager. En fersk undersøkelse utført av HUI research på vegne av Plantasjen viser at vi nå i stadig større grad søker mot naturlige hager. Vi ser at vi dyrker stadig mer spiselige vekster, og at vi ikke lenger er så redde for insekter. Vi har skjønt at de er en forutsetning for alt liv i hagen. Dersom du er av dem som helst vil bruke hagen til å sitte og se på humlen suse, kan dette også innebære noe mindre hagearbeid. Men til deg som tror at du kan få en helt vedlikeholdsfri hage, har vi dessverre en dårlig nyhet. Ifølge gartner Karsten Raddatz må du til pers en gang i blant: Det finnes ikke vedlikeholdsfrie planter!
På Hagemessen hadde gartnerstudentene ved Vea - Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører laget en flott utstillingshage, hvor de blant annet viste frem insekthoteller i ulike varianter. Insekthotellene er som fuglekasser eller beholdere som kan fylles opp med kvister, bark, strå eller lignende. Hagen bør være et sted å oppholde seg for pollinerende insekter som humler, bier, blomsterfluer og sommerfugler. Det finnes også en rekke andre nyttige insekter som man med fordel kan lokke inn i hagen: Marihøner, nettvinger, en del teger og biller som forsyner seg grovt av uønskede skadeinsekter som f eks bladlus.
Bestanden av bier er synkende både i Norge og resten av verden. Her i landet skyldes det mest at det stadig blir færre birøktere. Vi har startet et prosjekt som heter BieBlomst. I samarbeid med Hageselskapet, Birøkterlaget og Norges største hageblogg, Moseplassen, så skal vi informere og bidra til et bie- og insektsvennlig samfunn, forteller Nauf Steinsholt og Martiniussen. Ringblomst, kornblomst, valmuer, bondebønner, lavendel, solsikker, oregano og timian er blant plantene som bier liker godt. I tillegg kommer løkplanter som for eksempel floks og georginer. Både frø og knoller er forholdsvis enkelt å få til.
Humlene er en av mange som driver bestøvning, noen planter greier seg ikke uten, andre kan bruke andre bestøvere, men det er ikke nok av de heller. Humlen er spesielt viktige i nordisk klima ettersom den er langt mer hardfør enn feks bier og fint kan fly i kaldt og vått vær. Humlene overvintrer i Norge og våkner stort sett tidlig på våren, og når de våkner opp så er det viktig at de har god tilgang på mat fra dag en, det påvirker nemlig hvor mange egg humledronningen legger. Mat for en humle er nektar, og de aller fleste planter tilbyr nektar til hagegjestene, men det er ikke alle som har mye, og det er slettes ikke alle som tilbyr det på en slik måte at humlene får tak i det. Ulike humler har dessuten ulike snabler, så det som passer for en humle passer ikke nødvendigvis for en annen. Det er derfor en stor fordel om du kan få til et bredt utvalg av planter slik at det alltid er noe som blomstrer, og slik at du kan gi mat til ulike humlesorter.
Husse och matte var på trädgårdsmässan igår och husse byggde ett "vildbihotell" av bambupinnar som vi har hängt upp på altanen. Han har lovat att bygga några insektsholkar och fågelholkar när det blivit lite varmare ute... Kramis!
SvarSlettSå spennende Ludde, det må du fortelle om på bloggen din!
SlettMye bra info her, men.......synes det er på sin plass og skrive
SvarSletthvor dere har tatt bildene.
Det nederste har dere tatt fra min blogg..
http://janneskreativeverden.blogspot.no/2015/08/ny-dille-insektshotellerog-fuglekasser.html