Søndag var det julemarked i 1700-talls stil. Regnet kom silende og det var en iskald vind, så det ble ikke så mye titting i bodene utenfor museet.
Det var skikkelig stemningsfullt ved inngangen. En liten runde ute før jeg gikk inn i det svarte huset for å se på de som hadde boder inne.
Mye godt håndtverk og ikke så mye vas som det er på mange andre messer. Med litt snø hadde det blitt skikkelig julestemning.
Det hjalp ikke mye å komme inn uten fyring og med døra på vid vegg.
Ei hadde laget smykker av sølv og glassperler hun hadde smeltet selv. Prisen var slett ikke uoverkommelig heller, så jeg kjøpte meg et kjede som jeg har tenkt passer meg bra.
Votter, skjerf og hatter. Ikke noe av dette hadde jeg brukt for. Hatt er liksom ikke min stil.
Gammeldags hjemmebakst til alle 7 slagene i det eneste rommet med varme. Her var det faktisk godt og varmt.
Hyggelig med peis. Jeg har peis nede, kanskje jeg skal lage det litt koselig der og bruke peisen litt på kveldene framover.
Utallige bøker i hyllene.
I Svenskestua er det kulehull i veggen etter ett oppgjør fra krigens dager. Anna Colbjørnsdatter, den uredde prestekona som hjalp norske soldater med å beseire svenskene under slaget på Norderhov i 1716!
Blitt endel modernisert siden sist jeg var der.
I kjelleren var det trekkspillmuseum
Veldig mange gamle trekkspill i flere varianter.
Stemningen var absolutt satt.
Sjakktrekk å skaffe seg bodplass inne i dag.
Den 28. mars 1716, sent på kvelden, kom styrken til Norderhov prestegård. Jonas Ramus slet med gikt og var sengeliggende, så Anna Colbjørnsdatter tok imot svenskene. Nøyaktig hva som så skjedde vil vi nok aldri få vite. Det finnes flere versjoner, som kan forenes i to hovedfortellinger: Den folkelige og den offisielle. Den folkelige versjonen forteller at hun serverte svenskene så rikelig med mat og drikke at de ble kampudyktige. Hun fikk samtidig sendt melding til gården Stein i Hole, der det lå en norsk styrke.
De ankom Norderhov klokka tre på natta, og angrep de forspiste og fordrukne svenskene. Det kom også forsterkninger fra Gjellebekk under oberst Johan Wilhelm von Øtken noe senere på natta, og de knuste den svenske styrken fullstendig. 42 svensker falt, omkring 140 ble tatt til fange og resten flykta til Christiania, som var under svensk kontroll. Det som skjedde har blitt kjent som «svenskelaget» - det var laget hun stelte til mer enn slaget som avgjorde saken.
Mange kjente personer fra gamledager.
Bibel fra 1600-tallet
Ikke alle var kledd etter temperaturen der.
Stackars alla de som fick stå ute och försöka sälja sina hantverk. Även om det var kallt inne också så blåste och regnade det inte där. Mycket fint fanns det att titta på och jag får väl gratulera normännen i efterskott till att de besegrade svenskarna. Du kanske vet att det finns en del personer här i Jämtland som hellre skulle tillhöra Norge än Sverige. Halvt på skämt och halvt på allvar. Det finns även de som vill att Jämtland ska vara en egen republik. Inte bara på skoj som det är nu. Jag tycker nog att vi ska stanna kvar och vara en del av Sverige :D
SvarSlettChristmas markets are fun, I wish we had more of them around here but the good ones are pretty far away.
SvarSlettThe museum is interesting. We have a Christmas market in Plymouth every year. There are often stalls from other countries, usually France and Germany and sometimes other countries too.
SvarSlettI love that fireplace. I would have been there and I would have been bundled up too.
SvarSlettThank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.
Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥
Koselig med julemarked. Ikke minst i historiske omgivelser. Gufsevær får man ikke gjort noe med.
SvarSlettAn interesting museum, and the fair is too modest
SvarSlettVery different - I enjoyed this visit!
SvarSlettThanks for joining us this week at https://image-in-ing.blogspot.com/2022/11/i-love-seasons-of-year.html