torsdag 3. november 2022

Klagemuren

kattepus pusekatt katt pus

Vestmuren, også kjent som "klagemuren" eller "Kotel", er det mest religiøse stedet i verden for det jødiske folket. Ligger i gamlebyen i Jerusalem , er det den siste gjenværende yttermuren til det gamle jødiske tempelet, og et utrolig viktig sted for moderne israelsk historie. Tusenvis av mennesker av alle trosretninger reiser til veggen hvert år for å besøke og resitere bønner. Tradisjonelt blir disse bønnene enten talt eller skrevet ned og plassert i veggens sprekker. Veggen deler seg i to seksjoner, ett område for menn og det andre for kvinner. Det eneste som står igjen etter det jødiske Tempelet i Jerusalem som ble ødelagt av romerne i år 70. I dag regnes muren som jødedommens helligste sted.

kattepus pusekatt katt pus

Flere av murens mange lag ligger fremdeles under bakken, og når helt ned til fjell. Vestmuren besøkes av jøder fra hele verden, mange skriver ønsker på en lapp som de så stikker inn i murens sprekker. På den måten kommuniserer man direkte med guddommen.

kattepus pusekatt katt pus

Kong Herodes bygde denne muren i 20 fvt under en utvidelse av Det andre tempelet. Da romerne ødela templet i 70 e.Kr., overlevde støttemuren. I hundrevis av år ba folk i det lille området av muren som kunne sees. I 1967, etter seksdagerskrigen, gravde israelere under bakken til muren og avslørte ytterligere to nivåer. De ryddet også området rundt muren for å lage Western Wall Plaza som besøkende ser i dag.

kattepus pusekatt katt pus


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...