Så flott at du velger å bli med videre inne på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Nå er vi kommet ut av de store utstillingshusene, nå går ferden rundt i de forskjellige landsdelene av Norge. Etter som jeg har skjønt så har husene blitt fysisk tatt ned der de har stått og blitt satt opp igjen på Bygdøy.
Til å begynne med hadde jeg stålkontroll på hvilke del av landet jeg beveget meg gjennom. Men så ble det litt på kryss og tvers gåing for å unngå å havne i barnehage mølje og utenlandske pensjonistmølje med engelsk guide.
Du får henge med så får landsdel være landsdel for denne gang.
Akkurat slike bygninger er det bevart mange steder. Skogbruksmuseet på Elverum og Maihaugen på Lillehammer. På Maihaugen har jeg ikke vært, så kanskje jeg får til en tur før ferien er over.
Stall med latesom hester
Statister og andre som jobbet der var veldig blide og hyggelige alle sammen til tross for en utrolig kjedelig arbeidsdag.
Jeg tuslet litt i overkant av 10 000 skritt før jeg fikk kommet meg til bilen, så det ble en god runde der.
Markedsboder
Når du gikk inn i disse husene så hadde du følelsen av at du vabbet rundt inne hos noen som du var på besøk hos.
Alt var intakt så det var bare å slå seg ned i sofaen og skravle ivei liksom.
Til og med kjellerboden hadde de intakt.
Nyfargede karnhasper hang til tørk sammen med klesvasken.
Kjøkkenet med alle hvitevarene
Kjøkkenbordet hadde kaffekopper og kjelen var tatt av plata. Bare småkakene som manglet.
Utedoen var vel den som var minst slik som utedoer var. Det lå alltid en bunke aviser der, gamle kalenderbilder på veggene. Gjerne et bilde eller to av de kongelige. Tror ikke jeg har vært på en utedo som er så rensket som denne her var.
I naustet hang fiskegarnene til tørk.
Gamle hus hadde ofte svalgang
Du kunne få innblikk i ei gammel skolestue
Bak klasserommet bodde ofte læreren
Mye grøntanlegg
Jeg er virkelig imponert over all jobben som ligger bak dette museet.
Ikke alle husene var åpne for ferdsel, men jammen var det overraskende mange som var det.
Jeg prøvde å være litt systematisk når jeg gikk så jeg ikke skulle gå glipp av noe. Overraskende langt på dag før det ble forholdsvis mye folk.
Gammel delestein
På stien opp mot Gol stavkirke sto det noen gamle hytter
Gol stavkirke i all sin prakt
Så mye mer forseggjorte ting var tidligere i forhold til nå. En kan gremmes av mye som er nytt i dag.
Når jeg først kunne ta meg en tur inn så ble det til det. Det satt bunadkledde eller "gammeldagskledde" personer stort sett alle steder du kunne gå inn uten at det var glass foran alle åpninger.
I dag skal jo alt ha rette glatte flater.
Alteret i Gol Stavkirke
Nede i skauen sto et hus de trolig har planer for på sikt.
Heldige de som hadde en litt aktiv statistrolle, ikke bare sitte rolig å følge med på hva folk foretok seg.
Middagen sikret for noen dager framover
Ikke sikkert de hadde det så ille de som levde på denne tiden.
Tøflene som var laget av bjørkenever sto klare ved sengekanten
Er nok en stund til denne byggåkeren kan treskes på gamlemåten.
Forsamlingslokale med fyr på peisen og nesten 30 grader ute.
Gryta hang klar til å lage mat
Potetene hadde de begynt å ta opp
Grønsakshagen kunne vært høstet inn for en stund siden.
Veien snodde seg gjennom det ene gårdstunet etter det andre.
Gamle vinduer er ikke så klare og gjennomsiktige, de skulle slippe inn lys og var ikke til at en skulle se ut.
Mange bærkjerr
Jeg ble litt skuffa over skigarden, der hadde de jukset med ståltråd.
Jeg beveget meg ned til Jæren og flate lave hus med steingjerde rundt.
Himmelsengene begynte å dukke opp.
Det begynte å bli litt farger på interiøret
Reinsligheta kom i fokus
Skifertak på låven
Ingen som har slike dørlåser i dag
Veien opp til Turistforeningens Hovinkoia fra Holleia.
Disse husene kunne man ikke gå inn i
Fjøs med båser til kuene
Det begynte å bli litt utpå dagen, så jeg begynte så smått å titte meg om etter et sted å få kjøpt litt mat.
Etter hvert begynte jeg å bli litt usikker hvem av de små stikkveien mellom husene jeg hadde gått eller ikke. Ulidelig varmt var det også blitt.
Når hesten fikk hvile så skaffet alle gårder seg en Gråtass
Versegod slå deg ned
Jeg skjønner ikke at hjørneskap ikke er mer populært i dag.
Etter litt sjekking av kartet fant jeg kafeterian
Det ble en stol og bord i skyggen, ei cola, kyllingwraps og kanelbolle. Kanelbolla var svingod, wrapsen hadde alt for mye sennep. Sennep og kylling er vel ingen høydare?
Fikk du ikke med deg del 1?
Flere av interiørene er som klippet ut av 1950/60 tallet. Det så nemlig veldig likt ut hjemme hos mine besteforeldre.
SvarSlettImponerende utstillinger!
Jeg ble virkelig imponert over hvor detaljert alt var.
SlettThat is such a cool place and I love all of the log cabins!
SvarSlettDet er jo utrulig flott der! Så koselig å kunne gå inn i husa og rett tilbake i tid.
SvarSlettJeg må nok dit en gang, jeg også.
Vilket jobb och vilken ofantlig mängd intressanta berättelser det måste finnas bakom allt. Det är kul att titta in i hus som visar hur det var förr och här fick vi verkligen massor av just det.
SvarSlettI spent a lot of time on the kitchen details. I have been thinking lately that the kitchens that are being designed now are a needless expense. They are sterile. These kitchens were functional and warm. I can see myself working in there and not feeling cut off from the world. The architecture then, the orderliness, the organization. I loved it all.
SvarSlettI would love to explore here. This is my kind of outing. Beautiful.
SvarSlettThank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.
Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥
Oh my gosh- so much history! Thanks for all the photos!
SvarSlettWow! Thank you for this wonderful photo tour ~ very impressive museum ~ thanks ~ Xo
SvarSlettWishing you good health, laughter and love in your days,
A ShutterBug Explores,
aka (A Creative Harbor)