søndag 28. august 2022

Over fjellet til Flåm

Aurlandsdalen

 Om ikke fjellet er rasert av hytter så er det laget demninger. Jeg er ikke så enig i alt som blir forandret av det som skulle være uberørt natur. Jeg skjønner at vi trenger litt vannkraft, men må alt være så mye da? Kunne ikke ting vært litt mer med måte?

Aurlandsdalen

Jeg hadde egentlig tenkt meg til Flåm på søndagen, men da ble jeg stoppet ved tunellen etter Østebø. Tunellen skulle egentlig bare ha nattestengt, men det hadde gått et nytt ras så de måtte rydde veien først. Den ville trolig ikke åpne før dagen etter. Jeg snudde da og dro til Rallarveien isteden. Men på mandagen var det åpent ned Aurlandsdalen.

Aurlandsdalen

 Godt en ikke er så nøye på å følge planer. Jeg har en gang gått Aurlandsdalen, lurer på om det var klasse tur på ungdomsskolen. Når jeg kjørte nedover der nå, så kjente jeg at nei, jeg skal ikke gå den en gang til. Har ingen gode minner fra den gåturen der nei. Mange andre steder som er mye finere å gå.

Aurlandsdalen

Idyll med gammeldags seterliv i fjellet.

Aurlandsdalen

Vestlandet er jo tuneller, med mer eller mindre lys i taket. Når jeg var liten ville jeg til Vestlandet for å kjøre tuneller. Nå kjenner jeg at det godt kunne vært en anelse mindre tuneller rundt om. Det har blitt alt for mange og lange tuneller her i landet. Skulle ikke være nødvendig å lage tuneller på ei mil eller mer. Jeg velger gamleveien der det er mulig, for å se naturen og ikke kjøre i mørket. 

Aurlandsdalen

Det er små glipper med utsikt, før en stuper inn i mørket igjen. Har du flaks er det laget et lite sted å stoppe.

Aurlandsdalen

Et lite glimt nedover Aurlandsdalen

Aurlandsdalen

Når tunellene er så smale at de har satt opp permanent lysregulering.

Flåm

Endelig nede i Flåm og et sted jeg ikke har vært på 30 år. En god del forandringer og jeg er ikke i tvil. Flåm har solgt sjela si til turistene. At det går ann å ødelegge ei så fin bygd for å skaffe seg kommersielt grunnlag for eksistens.

Flåm

Det lå et forholdsvis stort cruice skip til kai, så det vrimlet rimelig tett av kaklende turister i tillegg til alle de som var der med bil.

Flåm

Jeg har aldri vært så glad i store folkemengder, og jeg har vel ikke blitt noe mer begeistret for det de seinere årene.

Flåm

Jeg parkerte nå på en grusbane, som trolig var fotballbane når turistene hadde dratt for sesongen. Vi måtte jo gå en runde når vi først hadde kommet dit.

Flåm

Jeg tor de hadde vært på konsulenttur til Bergen og kopiert fisketorget på brygga der. 

Flåm

Jeg ser ikke helt sjarmen med å trykke en haug med forskjellige ting sammen på en knøttliten plass.

Flåm

Veldig mye strikkede plagg, men meg fristet det ikke å kikke på vinterting i 25 varmegrader. Da holder jeg heller en knapp på Merethe at hun strikker litt om behovet melder seg.

Flåm

Fredheimhotell var der når jeg var der når jeg var liten også. Da hadde vi rom i annekset som lå i gangavstand. Det bygget var revet nå og hotellet var bygget på, så det var dobbelt så stort som da. 

Flåm

Togstasjonen hadde også fått en oppgradering.

Flåm

Togene sto klare for å klatre seg oppover fjellsiden til Myrdal. 

Flåm

Der var det titallsmeter med sykler til leie 450 kroner for en dag, mener jeg å huske.

Flåm

For de som var for late til å sykle var det turisttog som tøffet rundt i sentrum.

Flåm

På vei tilbake til bilen gikk jeg ned til elva så hundene skulle få seg litt drikke. Der satt det folk på rekke å rad for å se laksen som hoppet seg oppover elva. Jeg så ingen mens jeg stor der å ventet på at de skulle få avkjølt seg.




 

5 kommentarer:

  1. Det meste handler om penger i dag, og en kan trygt si at mange steder på Vestlandet har solgt sjela si for lenge siden. Jeg liker heller ikke store folkemengder.

    SvarSlett
  2. Nej, fy för folksamlingar och massor av turister. Här i Östersund tar norrmän över under sommarmånaderna och de är så välkomna men jag håller mig gärna undan :D Men man kan inte låta bli att le när man hör norska för det låter som om ni alltid är glada :D
    Vilka fantastiska fjäll och så byn mellan dem. Inte konstigt att det kommer många och vill se allt det fina. Men jag föredrar att ta mig ut i naturen och bort från all trängsel. Gärna upp på ett fjäll.

    SvarSlett
  3. Helt enig, Flåm er ikke til å kjenne igjen. Der har turismen tatt fullstendig overhånd :(
    "Et lite glimt nedover Aurlandsdalen" er vel strengt tatt utsikt til Vassbygdivantet og Låvi ;)
    Sogn er som en en Jarlsbergost - full av hull. Veldig greit for de som bor der og skal fra A-Å, men veldig kjedelig for turister som vil se. Bra det fortsatt er mulig å kjøre gamlevegen en del steder.

    SvarSlett
  4. Such a nice and interesting tour. That's a pretty big cruise ship and I hope the tourists are contributing to the local economy!

    SvarSlett
  5. Yes, capitalism and progress - I have my doubts. I did like your photos of the mountains and valleys - love nature too!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...