tirsdag 2. august 2022

Humler i min hage

humle geiterams

I Norge har vi 34 humlearter. De tilhører en av fem kategorier: To gule striper, hvit bak. Tre gule striper. Striper og rød bak. Svarte og rød bak. Brune.

humle

Dette er en markhumle

humle

Dette er en lys jordhumle

humle

Dette er en åkerhumle

Buzz-pollinering skjer når humlen setter seg på en blomst og rister kraftig og fort med vingemusklene. Det er nyttig når pollenet er fanget inne i hulrom i blomsten som humlen ikke kommer til. Da kan den riste slik at pollenfrøene løsner og kommer ut. Og fordi det er klebrig, fester det seg til kroppen. De fleste frøene børster humlen sammen og samler på beina sine, men noen frø blir sittende fast på den hårete humlekroppen. Så faller de av på den neste blomsten og befrukter den. 

humle

På New Zealand ble rødkløver innført på 1800-tallet. Det var bare ett problem: Den svært så vanlige og vekstvillige blomsten formerte seg ikke der. Det forandret seg da det ble innført humler. Da spredte kløveren seg. Det er fordi noen blomster trenger spesielle insekter for å formere seg. Formen på blomstene har nemlig mye å si for hvilke biearter som kommer innom for å finne nektar. Blomstene må passe til biens kroppsform og lengden på tungen som de suger nektar med. For å nå pollenet hos rødkløveren trenger insektet lang tunge. Det samme gjelder bondebønneblomsten. Den er det bare humler med lang tunge som får nektaren ut av.

humle geiterams


6 kommentarer:

 1. So beautiful and I love that bee. Bees do such great work. Your photograph is amazing.

  Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

  Have a fabulous Happy Tuesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 2. You managed some very nice captures there

  SvarSlett
 3. Flotte humlebilder. Jeg lar bevisst rødkløver få leve der den dukker opp. Den er i ferd med å bli sjelden har jeg lest.

  SvarSlett
 4. Humlor är den enda insekt jag verkligen gillar. De får gärna surra omkring mig om de vill. Men jag visste inte hur många olika sorter det finns och jag fortsätter nog att bara säga humla om dem allihop :D

  SvarSlett
 5. Those are wonderful photos of the precious bees!

  SvarSlett
 6. Hej Lillian!
  Vilka vackra bilder du tagit. Jag märker att humlorna och fjärilarna har vaknat till liv, då det blev lite behagligare temperatur.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...