Anne hadde ei dansk såpekokebok som det var en oppskrift på alovera, så i helga testet vi ut denne oppskriften. Jeg har nemlig en stor aloveraplante som jeg kappet av et par tjukke blader, puttet i pose og hadde trua på at dette kom til å bli bra.
Ført hadde vi tenkt å sile aloveraen for å få kun aloverasafta, men alovera er så seigt at det lot seg praktisk talt ikke å få til.
Når man lager såpe må man være nøye, alt må veies til minste gram. Vann og lut kommer opp til kokepunktet omtrent når en heller luta i vannet.
Det går litt råvarer når man skal lage alt som en har lyst til, så på søndag ble det litt nettbestillinger av råvarer. Må en tur til Hønefoss og kjøpe olivenolje hos Krone Frukt. Der har dem nemlig liters dunker og større emballasje.
Jeg tok med alt jeg hadde kjøpt meg de siste ukene ut til Anne. Kjekt å ha alt på ett sted når en skal drive på i sammen. Mye hyggeligere enn å stå på hvert sitt kjøkken og kokkelere for seg selv.
Ingenting skal koke ,alt skal smeltes i vannbad. Så til tider kreves det bitte litt tålmodighet. Da er det kjekt å skravle litt mens man venter.
Det er viktig å dobbeltsjekke oppskrifta når en holder på, så en slipper kipe overraskelser.
Når luta og vannet har fått samme temperatur som den smeltede olja som brukes som fettstoff, da skal de blandes sammen ved hjelp av stavmikser.
Det er viktig å ha formene klare, for det tjukner til rimelig brått når en får oppi farge stoffer og lukt. Særlig aloveraen gjorde at den brått ble stift.
Er den blitt for tykk så er det vanskelig å få ut luftbobler i formene.
På noen av såpene delte vi røra i to og hadde i litt fargestoffer i den ene delen.
Litt gris før en får fylt formene helt, strøket av det overflødige og satt dem til herding.
Etter aleovera såpa så laget vi en som er basert på geitemelk. Da er det viktig at melka er frossen når luta has i, ellers blir melka svidd i prosessen.
Alle oljene kan smeltes samtidig i samme kjele.
Til slutt laget vi lotionbarer.
De stivner nesten umiddelbart og kan tas i bruk med det samme. Såpa som kokes må stå i 4-5 uker før den kan brukes, så en er sikker på at all luta har kommet ut av såpa. Disse barene gjør harde og sprukne hæler til myke barneføtter iløpet av få behandlinger. Bare naturlige ting og ingen E-stoffer.
Jeg var innom Anne dagen etter for å ta med meg noen av lotionbarene hjem. Kikket på såpene og tok de ut av formene. De lange såpene delte vi opp i anvendelige såpestykker, satte de i luftig kurv. Vi ble godt fornøyde med resultatet på dem. Både farge og luktmessig.
Vad fina tvålarna blev och vad kul att ha hemmagjorda tvålar.
SvarSlettI've never tried to do this and it sounds like you have to be precise.
SvarSlettHave a fabulous day, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥
Thank you Lillian. It was so interesting to follow the process and your soaps look wonderful. I have bought specialty soaps at a Craft Market near where we live in Oregon. Now that I see how precise and careful the makers must be it seems as if the artists are not charging enough! (Although I probably won't tell them that.) I am going to look for the lotion soap -- my feet could use that!
SvarSlettDet er jo bare så imponerende det dere driver med. Min tålmodighet hadde nok ikke strukket seg så langt...
SvarSlettDe blir veldig fine!