torsdag 5. mai 2022

Kjentmannsbok - Kjentmannsposter

kjentmannsmerke

Dette Kjentmannsmerket har jeg hørt om i "alle år", men aldri egentlig lagt noe mer i det. Men så kom jeg tilfeldig over bloggen til Memento Mori, han hadde tatt mange gamle poster. Når man først søker etter kjentmannsposter dukker det opp mange blogger blant annet Bernhard Herre, noen blogger er klart bedre enn andre. Etter litt googling fant jeg ut at boka holder i tre år før postene blir byttet ut. Ny bok skal lanseres september 2022, og denne boka som er i handelen nå varer til 2023 ettersom jeg skjønte.

Kjøp Kjentmannshåndboka her. Så da havnet det en slik i postkassa mi. Om du er ute etter eldre Kjentmannsbøker kan du kjøpe de her.

"Dette er Kjentmannshåndbok nr. 16 etter relanseringen i 1990. Igjen håper vi at denne populære turkameraten vil gi deg inspirasjon til varierte turer i Marka både sommer og vinter.
Håndboken består av 50 poster, med beskrivelser av hver enkelt post, historikken, utsikten eller artige naturfenomener. Vi gir en anbefaling om posten er egnet sommer eller vinter, og vi har flere barnevennlig poster.

kjentmannsmerket

Postene er fordelt på alle marker rundt Oslo, fra Hurumlandet og Kjekstadmarka i sør, til Vestmarka i vest og Krokskogen, Nordmarka og Romeriksåsene i nord, Østmarka i øst og til Sørmarka i sørøst. Du kan løse inn et kjentmannsmerke i gull, sølv eller bronse etter å ha tatt hhv. 40, 25 eller 15 av postene."

Kjentmannsmerket er en turguide som leder deg til 50 spennende steder i Marka i løpet av en tre års periode. Hensikten med denne populære turkameraten er å gi deg inspirasjon til varierte turer i Marka både sommer og vinter. Kjentmannsboken gir deg bakgrunnskunnskap som øker opplevelsen, jo mer du vet om området du går i, desto mer interessant blir turen.

Kjentmannsbøkenes beskjedne røtter var et lite kort trykket på gul kartong. Medlemmer av Skiforeningen kunne kjøpe det i Dagbladets ekspedisjon for fem kroner. Fremmed, javisst. Men ennå er det noe kjent ved utvalget – mange av stedene er gjennom årene blitt gjenbrukt som kjentmannsposter.

Oversikten over postene kom i form av et stensilert A4-ark, der de var listet opp alfabetisk i hver Marka-region med store bokstaver på en skrivemaskin som ikke hadde norsk Ø. Systemet besto frem til 1980, da det ble erstattet av et «nytt og enklere opplegg.» I 1980 kom Kjentmannsmerket i ny drakt, nå på blå pappkort som en liste med hele 91 poster var trykket på. Kortet var på størrelse med et A4-ark, men kunne brettes tre ganger slik at det hadde i alt 12 flater. Arrangører var som før Skiforeningen med Dagbladet som sponsr, og ble solgt inn som et «nytt og enklere opplgg». Kortet selv ga et mer profesjonelt inntrykk enn det tidligere, men ble etter noen turer preget av at det gamle systemet med gummistempler og blekk besto – det ble mye søl.

I 1990 gjenoppsto Kjentmannsmerket for Oslomarka, etter fem års pause. Kartongkortene fra tidligere tiår var nå erstattet av et hefte på 36 sider, med postbeskrivelser som nok var kortfattet, men fyldige sammenlignet med tidligere tiders stikkordform. I mange år fremover skulle begivenheten bli omtalt som ‘gjeninnføringen’ av Kjentmannsmerket, men noen endring av statsform i Oslomarka var det dog ikke snakk om. Det var snarere en relansering, som var både viktig og varig. Heftet ble til i et samarbeid mellom Skiforeningen og Naturvernforbundet Oslo Akershus (NOA), med avisen Aftenposten som sponsor. NOAs gjennomslagskraft er tydelig i mange av postbeskrivelsene.
Håndboken beskriver hver enkelt post, historikken, utsikten eller artige naturfenomener. Den gir en anbefaling om posten er egnet på sommer- eller vinterføre og om den er barnevennlig eller ikke. Postene er valgt utfra sin spennende fortid eller særegne natur. De 50 postene er fordelt på alle marker rundt Oslo, fra Hurumlandet og Kjekstadmarka i sør, til Vestmarka i vest og Krokskogen, Nordmarka og Romeriksåsene i nord, Østmarka i øst og til Sørmarka i sørøst.

kjentmannsmerke

Kjentmannsmerket er en form for «kulturminneorientering». Postene er relativt enkle å finne og man trenger normalt ikke å bruke kompass. 1:50 000-kartene er en forholdsvis «grov» målestokk, men bokens beskrivelse av terreng og adkomst er til god hjelp i postjakten. Hver post er markert med en grønn posttavle i A4-størrelse hvor postplakaten er festet. På tavlen er det festet en klippetang som du bruker til å lage et klipp i håndboken på hver post du har vært på.

Postene står ute i 3 år og du kan løse inn et Kjentmannsmerke i gull, sølv eller bronse etter å ha tatt henholdsvis 40, 25 eller 15 av postene i en håndbok. Håndboken til Kjentmannsmerket gir deg en god anledning til å oppsøke nye turmål og oppdage andre, spennende områder av Marka enn de du vanligvis ferdes i. Innløsning av ett Kjentmannsmerke er inkludert i håndboken, er dere flere som går turene på samme bok er det mulig å kjøpe tilleggsmerker. Har du tatt merket (minimum 15 poster) i fem perioder kan du innløse et Jubileumsmerke.

Om du er litt i tvil hvor du skal starte så kan du benytte Skiforeningens turplanlegger. Kjentmannshåndboken kan også kjøpes i museumsbutikken som du finner i Skimuseet i Holmenkollen.

1 kommentar:

  1. Jeg har 2-3 av de heftene, ikke for å samle på disse stedene, men for å kunne lese info'n som står der. Treffer jo på en del av disse postene på turene mine. Og treffer på folk som er går etter merkene. Tenker at det er en god veiviser til steder du ellers ikke vet om. Regner med at du kommer til å besøke mange av dem :)

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...