torsdag 5. mai 2022

En liten fargeutfordring Blå

batteri

Blå er en klubb i et nedlagt spinneri ved Akerselva. Blå har ofte konserter tidlig på kvelden, før lokalet forvandles til sydende klubb med DJs eller liveband. Lokalet har godt dansegulv, plass til å dingle i baren og kvalitetsmusikk som gir stedet særpreg. Om sommeren er uteserveringen et populært møtested. Blå presenterer også teater, litteraturkvelder og debatter.

blå bil

Blått er en farge som ligger i fargespekteret mellom fiolett og grønt. Den omfatter fargenyanser fra blå-fiolett til blågrønt/turkis. Blått lys har en bølgelengde på mellom 380 og 490 nanometer. I de vanligste systemene innen fargelære regnes blått som en primærfarge, med gult som komplementærfarge. Blått regnes vanligvis som en kald farge. Grunnen til at himmelen ser blå ut, er måten sollyset blir brutt og sprer seg i atmosfæren. Blått er en abstrakt fargebetegnelse som ikke er knyttet til konkrete brukssammenhenger. Verken gresk eller latin har et alminnelig uttrykk for blått. I italiensk opptrer blått bare gjennom konkretiserende betegnelser, som blu, azurro, turchino og celeste.

I antikkens greske fargebetegnelser, som synes å romme et bredere spektrum av aktive opplevelseskvaliteter, som bevegelse og glans, finner man en mulig opprinnelse til fargebegrepet blått i ordet kyanos (som er opphav til fargebetegnelsen cyan). Dette ser ut til å ha blitt brukt om blåskimrende, glinsende sort, en fargekvalitet som grekerne blant annet satte pris på som hårfarge. I de greske fargeskalaene står kyanos på grensen til sort. Hos dikteren Homer blir himmelen og havet aldri beskrevet som blått (eller grått).Innen fargepsykologi oppleves blått som en passiv farge, i motsetning til for eksempel rødt. Det første fullstendige forsøket på en psykologisk-estetisk betraktning av fargen finner vi hos Goethe, og han omtalte blått som et «ansporende intet» som trekker oss til seg. Også Vasilij Kandinsky la vekt på den blå fargens innadvendte, hvilende karakter.

blå bil

I middelalderen avløste blått etter hvert gull som uttrykk for himmelen og den hinsidige verden. Blått stod også for sannhet og evighet, ikke minst innen kirkelig kunst. Blå øyne er tradisjonelt blitt koblet sammen med trofasthet, oppriktighet og uskyld, mens «blått blod» betegner adelig byrd. Det siste henger muligens sammen med at det kastiljanske aristokratiet i middelalderens Spania hadde meget lys hud i forhold til maurerne, slik at blodårene syntes lettere og virket blålige. I moderne tid assosieres blått gjerne med høyresiden innen politikk, mens venstresiden assosieres med rødt. Tradisjonelt er en del blåtoner knyttet til bestemte fremstillingsteknikker. Ulike teknikker og råvarer ble brukt for å produsere fargestoffer som koboltblått, berlinerblått, indigo og potteblått.  Så hva går utfordringen ut på?

Legg ut et foto på egen blogg for hver dag ut fra de temaene(fargene) Frodith har satt opp i listen. Det kan være bilder av klær, hus, sykler, hår, osv…Du bestemmer. Kriteriet er at det er DEN ene fargen som er i fokus. Du velger selv hvilken tema du legger ut første dag, andre dag, tredje dag osv. (i alt 7 dager) Det er lov å skrive litt tekst til men absolutt ikke et “MUST”.

Si fra til Frodith om du blir med på utfordringen, så legger hun ut linker hver dag over hvem som er med. Slik kan vi finne hverandre også, og kanskje finne noen nye blogger å følge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...