fredag 6. mai 2022

En liten fargeutfordring Oransje

appelsin

Den oransje fargen gir energi og vitalitet til rommet, og vi blir glade av denne fargen. Det spenner fra det mykeste gjennom det varme og glødende til det friske og klare.

postit markeringstusj

Oransje er en farge mellom rødt og gult i fargespekteret. Fargen er også kjent som rødgul eller branngul. Den finnes naturlig blant annet på appelsinskall, som også er bakgrunnen for navnet; ordet kommer fra fransk orange, som kan bety både «appelsin» og «oransje farge». Ordet er videre hentet fra italiensk arancia, et ord som igjen er omdannet fra arabisk, persisk og opprinnelig sanskrit. Den oransje delen av spekteret regnes omtrent fra 590 til 625 nanometer.

pus katt kattepus pusekatt

I estetikken regnes oransje til de varme fargene. Oransje er en sekundærfarge som fåes ved å blande primærfargene gult og rødt. I nasjonal symbolikk brukes oransje for å markere tilhørighet til Nederland. I Nord-Irland brukes den nederlandske nasjonalfargen av unionsvennlige protestanter til minne om Vilhelm av Oranien. I Ukraina ble fargen fra Viktor Jusjtsjenkos presidentvalgkampmateriale symbolet på den fredelige revolusjonen i landet. Og i Israel har jødiske nybyggere, inspirert av «den oransje revolusjonen» i Ukraina, valgt oransje som symbolfarge i sin kamp mot Sharon-regjeringens flytteplaner. I tillegg er oransje den offisielle fargen til Liberaldemokratene i England, de konservative partiene Partido Popular i Spania og sosialdemokratene i Portugal, og hindunasjonalistene Bharatiya Janata Party (BJP) i India. Buddhistmunker i Theravada-tradisjonen bærer ofte safran- eller oransjefarget tøy.


  Så hva går utfordringen ut på?

Legg ut et foto på egen blogg for hver dag ut fra de temaene(fargene) Frodith har satt opp i listen. Det kan være bilder av klær, hus, sykler, hår, osv…Du bestemmer. Kriteriet er at det er DEN ene fargen som er i fokus. Du velger selv hvilken tema du legger ut første dag, andre dag, tredje dag osv. (i alt 7 dager) Det er lov å skrive litt tekst til men absolutt ikke et “MUST”.

Si fra til Frodith om du blir med på utfordringen, så legger hun ut linker hver dag over hvem som er med. Slik kan vi finne hverandre også, og kanskje finne noen nye blogger å følge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...