tirsdag 10. mai 2022

Krakstadmarka rundt

 flat coated retriever golden leonberger

Det begynner å bli en stund siden vi hadde vært på tur, så gjensynsgleden med Simba var stor. Jeg hadde invitert til en tur i ukjent terreng og o terrenget er kjent eller ukjent spiller egentlig liten rolle. Det ble nok en dag uten sti et stykke på turen. Stien ble liksom borte og ble til en bekk isteden. Rart det der.

kart

Det var liksom ikke en sånn tur jeg hadde invitert til, men Simen hadde kalde føtter og takket nei til tur på bakgrunn av tidligere turbeskrivelser her på bloggen. Simen følte ikke for å ta med tursekk, ti liter vann, tau og klatreutstyr, langstøvler og fjellsko, redningsvest og hjelm for en rusletur i nærmiljøet som vi aldri hadde vært på tur i tidligere. Christine som har hatt noen turopplevelser med meg tidligere slo til  med godt mot. Godt utstyrt med vannflaske og joggesko.

krakstadmarka

Vi møttes på pendlerparkeringa ved Sykehuset, la i vei nedover gangveien og svingte opp bak høgskolen. Der hadde jeg nemlig sjekket ut stistart etter tips fra Vibecke på jobben. Poenget med turer er å gå rundt, ikke sånn frem og tilbake tur. Hva kan gå galt med tur på slik brei fin sti? Jeg hadde hentet turinspirasjon fra Morten Synstelien sin turblogg Tur1

krakstadmarka

Vi var veldig enige om at det sikkert var lurt å følge stien som gikk langs elva et stykke først, svinge oppover lia og komme igjen på Tanbergmoen, så si på parkeringa. 

krakstadmarka

Det er idyllisk å gå elvelangs. Det er satt opp noen stolper på Hovsenga, så det blir en liten tur elvelangs seinere i år også. Akkurat når er ennå ikke helt bestemt. Greit med sånn innfallsmetode.

krakstadmarka

Om stien ikke er like brei etter hvert, så er den i det minste tydelig.

krakstadmarka

Hundene benyttet alle anledninger til å bade samt slukke tørsten.

krakstadmarka

Som regel går vi jo på andre siden av elva når vi går rundt Sjongslund og videre elvelangs. Denne ettermiddagen ble det altså på andre siden av elva enn vi pleier.

Krakstadmarka

Når stien brått svinger til høyre og ser sånn ut, da veit du at alt er som det pleier når en legger i vei på tur.

Krakstadmarka

Når Christine henger etter og antyder at dette var da litt bratt...

Krakstadmarka

Brått sto vi i jordekanten og var litt usikre på hvilken jordekant vi skulle følge. Det var liksom ingen naturlig jordekant som så ut som sti. Vi valgte dermed å gå rett fram, for vi trodde vi skimtet en skogsbilvei på andre siden av jordet.

Krakstadmarka

Der vokste det både blåveis og hvitveis side om side.

Krakstadmarka

Skogsbilveien viste seg å stemme. 

Krakstadmarka

Vi antok at de nye husene skulle bygges op toppen av denne haugen. Fossen utvikling har mange nye planer.

krakstadmarka

Klart det er fin utsikt, men i denne leirehaugen hadde jeg vel ikke bygget meg noe hus. Med tanke på Gjerdrum, så er det helt greit å tenke seg om to ganger før man bruker mange penger på en ting.

krakstadmarka

Med både stier og lettere småveier på kryss og tvers her, så kunne det vært et flott turterreng. Vi valgte vel stier litt på måfå og fulgte retningen vi skulle i tilbake til bilen sånn nogenlunde bra.

krakstadmarka

Ennå er det håp om å fullføre runden på bra underlag og tydelig sti.

krakstadmarka

Hailey satte pris på å få være med på tur med Simba, så det var en bra gjeng.

krakstadmarka

Stien var lettere kupert hele veien. 

krakstadmarka

Med gjerde langs stien så skjønte vi at vi nærmet oss sentrale strøk.

krakstadmarka

Bare dokumenterer at vi fremdeles har flott si å følge og målet er innen rekkevidde uten problemer.

krakstadmarka

Når en kommer til et slikt pilegrimsmerke langs stien og det ligger to damer rett ut på tvers av stien, da kan en lure på om det har skjedd en alvorlig ulykke. Men nei da, da var bare så slitene at det ikke orket å gå lenger. De hadde gått fra Bønsnes og skulle overnatte på Klækken hotell. De var nok ikke kjent for de lurte på hvor langt det var igjen. Jeg sjekket kartet på mobilen og fant ut at det var ca en kilometer for dem å gå. Fatter ikke at turfolk ikke har kart på tlf så de vet hvor de er når de legger av gårde i ukjent terreng.

krakstadmarka

Langs hesteinnhegningen hørte vi bilene fra veien til Haug.


Nå gikk det straka vegen til bilen regnet vi med.

krakstadmarka

Når vi sto ved nok en jordekant tok vi et bevisst valg på å finne en sti vi kunne følge isteden for å følge jordekanten ut til gangveien ved riksveien fra Eplehagen. Til høyre i bildet gikk det en forholdsvis grei sti nedover.

krakstadmarka

Ikke veldig godt opptråkket, men jeg vil nå kalle det en sti. I allefall ennå...

krakstadmarka

Stien ble etterhvert egentlig litt våt. Direkte bløtt var det der egentlig.

krakstadmarka

Kort fortalt så var det ikke bløtt der så var det tett. To onder å velge mellom for to stykker i joggesko. 

krakstadmarka

Etter en stund fant vi ut at det sikkert var lurt å komme oss opp fra denne sompa vi hadde havnet ned i.

krakstadmarka

Området var fult av slike trær, det positive var at jeg ikke var allergisk mot disse i det minste. Så da kunne vi legge ivei rett gjennom skauen.

krakstadmarka

Bolig til leie... ledig ennå i det minste.

krakstadmarka

Forholdsvis bratt, men Christine sa at det var sunt med rumpetrening. Så da ble det litt av det.

krakstadmarka

Etter bitte litt rådslagning så fant vi ut at vi skulle følge denne stien når vi endelig kom til å dumpe innom denne igjen.

krakstadmarka

Det ble mer rumpetrening innen vi fant bilene igjen, for å si det sånn.

krakstadmarka

Du kan kalle det kald beregning, eller du kan kalle det flaks... Vi kom fram til tomtene som vi hadde planlagt å komme innom på runden vår. Så kan ikke klage på det. Det ble ingen fram og tilbake, men en runde ut av det på nærmere 8 kilometer. At vi brukte en tre timer på dette trenger en ikke å snakke så høyt om.

krakstadmarka

Det så ut til at det var en del planer for området.

krakstadmarka

Kanskje de skal lage en aktivitetspark eller noe?

krakstadmarka

Tipper de skal sette ut krakker langs turstiene.

krakstadmarka

Hagemøbler det ikke bare er å nappe med seg under armen.

krakstadmarka

Gatebelysning er tydeligvis veldig viktig for folk

krakstadmarka

Vi var veldig enige i at her fristet det ikke å bo, utsikt får være utsikt.

krakstadmarka

Litt lenger ned var det stor byggevirksomhet og mange brakker.

tanberglia

De som hadde flyttet inn i disse fuglekassene så ikke ut til å ha det særlig trivelig. Hva er forskjellen på rekkehus og kjedet enebolig? Har de bare funnet opp et nytt fansy navn på samme bygget?

krakstadmarka tanberglia

Utsikt så en kan skimte Tyrifjorden i det fjerne.


Takk for turen, det blir nok snart en ny...


4 kommentarer:

 1. Det startet jo som en flott sti ja, selv om den smalnet betraktelig. Flott turområde da. Hundene så ut til å kose seg.
  Her hvor jeg bor er det også kvikkleire i nærheten, men her er det flatt om ikke annet. Gjerdrum burde være en vekker for folk ja, men kvikkleire finnes veldig mange plasser i hele Norge. Det der er ikke så lett.

  SvarSlett
 2. Wow! that is quite the photo hike with you and fur persons ~ Bravo to you and thanks for sharing the photos ~ Xo


  Wishing you good health, laughter and love in your days,

  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 3. Thank you so much for writing about your beautiful walk. I so enjoyed this. To see your town and watch your dogs have a fun day with you fills me with joy. You did an excellent job of narrating your walk, explaining what I was seeing. Thank you for taking the time to write this. I promise to return. Love, Dori

  SvarSlett
 4. Jag tycker att det ser ut som en väldigt fin runda och med bra stigar nästan hela vägen. Ni hade säkert trevligt och hundarna gillar nog alla rundor med eller utan stigar. Kanske var det inte den värsta runda du brukar dra med dig folk ut på :D Jag försöker oftast följa stigar och gångvägar men när jag letar efter stolpar blir det annorlunda. Då blir det ofta närmaste vägen till nästa stolpe och då kan vad som helst dyka upp. Det ska bli kul nu när jakten börjar här i helgen :D

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...