Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynastiet, fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Oppgaven var å beskytte landet mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer. Den kinesiske mur er ikke et enkelt, ubrutt byggverk, men strekker seg gjennom tusenvis av kilometer i deler, fra østkysten av Kina til randen av Gobi-ørkenen. I dag er muren blitt en av verdens mest besøkte turistattraksjoner, hvilket har satt sitt ettertrykkelige preg i form av slitasjeskader. Badaling og Mutianyu er førstevalget for å besøke den kinesiske mur for første gang. Hvis du har besøkt før, anbefales Simatai eller Jinshanling . Hvis du ønsker å delta i Great Wall-dagstur, velg et pålitelig reisebyrå. I tillegg anbefales topp 5 Great Wall Sections to Hike for erfarne turentusiaster.
Deler av muren står i fare for å smuldre opp grunnet dårlig vedlikehold, og ifølge en undersøkelse fra 2014 er det i dag kun 8,2 prosent av muren som er i god stand. Crowdfunding, eller folkefinansiering, er blitt kalt gatesanger-varianten av finansiering og er en relativt ny måte å samle inn penger på via Internett. Nå er det startet en crowdfunding-kampanje for å bevare et av de moderne underverk fra å forfalle. Enkelte deler er så forfalne at anslag på den totale lengden varierer fra 9000 til 21.000 kilometer, avhengig av om de sammenraste delene regnes med.
En åtte kilometer lang strekning av en tidligere urørt del av muren, kalt Xiaohekou, ble for et par år siden utsatt for røft restaureringsarbeid. Ifølge The Guardian skal deler av forsvarsverk og vakttårn rett og slett ha blitt jevnet med jorden som del av restaureringsprosjektet. Opprinnelig ble det igangsatt for å beskytte muren mot ytterligere forringelse. De berørte delene av muren var kjent som en av de vakreste og mest uberørte strekningene av det historiske forsvarsverket. Xiaohekou-seksjonen ble oppført nordøst i Liaoningprovinsen i 1381, under Ming-dynastiet. Den berørte delen ligger i Suizhong, langs grensen til Hebei-provinsen. Kinas cyber-mur, eller «The Great Firewall», er ikke en fysisk mur som den gamle kinesiske muren, men en virtuell mur mot uønsket informasjon både utenfra og innenfra Kina. Landet har den største og mest sofistikerte internettsensureringen i verden. Selv om muren ikke er et fysisk monument er den likevel den muren i verden som rammer flest mennesker, omkring en syvendedel av verdens befolkning.
Internettet i Kina overvåkes av det regjerende kommunistpartiet, og denne innsatsen har økt kraftig de siste årene. Blant annet har regjeringen gjort det vanskelig for utenlandske nettsteder å overleve. Dette handler både om landets president Xi Jinpings ønske om å kontrollere landets ideologi, men er også del av et ønske om å prioritere kinesiske markedskrefter over utenlandske. Xi har flere ganger omtalt «det vestlige internettet», som han kaller det, som en motsetning til kinesisk kultur. Etter at Kinas regjering begynte å sensurere kritikk av regjeringen rundt årtusenskiftet, utviklet et hemmelig språk seg for å omtale politiske ledere ubemerket på nettet. Xi Jinping ble sammenliknet med Ole Brumm, Japans statsminister ble Tussi. Men det tok ikke lang tid før en av verdens mest populære tegneseriefigurer ble fjernet fra Kinas Internett. Selv har Xi bedt det internasjonale samfunnet respektere ethvert lands rett til å utvikle Internettet sitt ulikt.
Ett imponerande byggnadsverk som förhoppningsvis kan tas hand om bättre i fortsättningen.
SvarSlettDen kinesiske mur er et flott byggverk, og det må være fint å se i virkligheten. Tenk hvordan det må ha vært for de som bygde det, og det var nok ikke så hyggelig tror jeg.
SvarSlettThat great wall would sure be something to see in person.
SvarSlettGenom jobbet har jag haft förmånen att få uppleva både en del av muren och censuren. Minns att vi besökte en liten marknad nedanför muravsnittet som jag besökte. Köpte stora, mogna persimoner.
SvarSlettHa det gott! Carina
A most interesting blog article. Thank you. One day I hope to visit China. It has a wealth of history and majesty.
SvarSlettERin
Very nice and informative post. Since the wall isn't on my list of things to see, I didn't know too much about it either. Thanks for the read.
SvarSlett