torsdag 1. desember 2022

Walls of Ávila

julepynting

Da var det blitt desember og jeg skal prøve meg på et utvalg av mer eller mindre kjente murer rundt om i verden. Murer og jul tenker du kanskje, de har da ikke noe til felles? Men det er vel akkurat i julen vi ikke trenger en eneste mur...

julepynting

En gang i tiden ble disse murene bygget for å beskytte land og folk, samtidig som de skulle holde uønskede folkeslag utenfor. I dag invaderes de av turister. Det massive byggverket skal gi sikkerhet og stabilitet for amerikanerne ved å sikre og stenge grensen. Dette er en tankegang som ligger til grunn for noen av de mest kjente murene i verdenshistorien. Ikke alle klarte å oppfylle den oppgaven de var tiltenkt. Verden jublet da Berlinmuren falt. Men etter 1989 er det påbegynt bygging av en rekke murer som har som mål å skille mennesker.

julepynting

Det er 30 år siden rivingen av den 45 kilometer lange muren som delte Berlin i to begynte. Siden da har man sett en dramatisk økning i antallet murer som blir bygget i verden. Vi har gått fra 15 til 77 grensemurer og gjerder. Så mange grensemurer har ikke verden sett siden middelalderen. Sannsynligvis vil det ikke stanse der, ettersom flere regjeringer har fremmet forslag om å bygge nye murer det siste året. Men det er ikke bare antallet murer som øker. Også lengden på murene og teknologien de er utstyrt med har endret seg dramatisk. 40.000 kilometer med mur snirkler seg i dag langs landegrenser på fem kontinenter.

julepynting

Walls of Ávila er den best bevarte middelalder-muren i Europa. Ávilas majestetiske festning omgir den eldste gotiske kirken i Spania. Byggingen av murene begynte på slutten av 1000-tallet, under regjeringen til Alfonso VI av León og Castile. I dag er de fortsatt i god stand, og er et av Spanias mest ikoniske steder.

julenisse


2 kommentarer:

  1. En del murar kan jag se värdet i men många murar känns sorgliga i vår nutid.

    SvarSlett
  2. All of those are really beautiful!!!

    SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...